Ha minden a terv szerint alakul, akkor a Rossmann hamarosan drónokkal fogja kiszállítani az online rendeléseket Budapesten.

Míg Debrecenben önjáró robotokkal reformálnák meg az online rendelések házhozszállítását, addig Budapesten drónokkal kezdenék a csomagküldemények  célba juttatását. Legalábbis a Rossmann és a logisztikai partnercége, a DODO szerint ez lehet a jövő, így megkezdték a drónos kézbesítések tesztelését.

A HVG szerint a projekt még a kezdeti tesztfázisban tart, egyelőre azt tesztelik, hogy egy drón rakomány nélkül nagyjából mennyi idő alatt képes teljesíteni egy 15 kilométeres távot a fővárosunk légterében. Az első eredmények pedig eléggé meggyőzőek, ugyanis az eszköz mindössze 14 perc alatt tette meg a kijelölt utat.

A következő lépcsőfok a rakománnyal történő tesztrepülések lesznek, ha pedig a szabályozások lehetővé teszik, akkor megkezdődhetnek az éles drónos házhozszállítások.

A Rossmann közleménye szerint az internetes kereskedelem egyik kulcsmegoldásaként tekintenek a drónos kiszállításra, a DODO pedig úgy véli, hogy ez lesz a következő nagy ugrás a házhozszállítási megoldások evolúciójában. A DODO azért is bízik a kísérlet sikerében, mert a drónos kézbesítést a forgalmi és egyéb akadályok nem hátráltatják, így a környezetterhelése is alacsonyabb, mint a közúti szállításé. A magyarországi kísérlet eredményeit később a külföldi piacaikon is szeretnék hasznosítani.

Hasonlóval egyébként már az Amazon is kísérletezik, amely nemrég teljesítette az első éles drónos csomagszállításait Texas és Kalifornia államokban, míg a DHL Kínában már 2019 óta működtet hasonló szolgáltatást, Hollandiában pedig már 2020-ban pizzát is repítettek így az éhes szájaknak. De rajtuk kívül egyre többen kísérleteznek az eszközzel.

A futárdrónok egyébként a városi szállítmányozás legnagyobb reformerei lehetnek az egész világon, hiszen velük a hagyományos megoldásoknál gyorsabban érhetnek célba a kisebb online rendelések, és a környezetet sem terhelik olyan mértékben, mint az autók.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Emlékszel a Windows flipperjátékára? – Ezért került ki az operációs rendszerből

 

×