A Linus Tech Tips csatorna górcső alá vette az új generációt.

Pár hónappal ezelőtt még nem igazán volt érdekes a DDR5 memóriák kérdése. Akkor még csak az Intel 12., majd 13. generációja támogatta, az AMD Zen 4 egységek csak ősszel érkeztek meg a boltok polcaira. Szintén hátráltató tényező volt a memóriák ára, jelentős felárat kellett volna fizetnünk az új technológiáért. Azóta kiderült, hogy AMD oldalon nincs lehetőség kompromisszumra, az Intellel ellentétben CSAK DDR5 memóriát támogatnak már.

 

Szerencsére azóta szinte napi szinten csökken a DDR5 memóriacsomagok ára, ahogy az újgenerációs alaplapok és processzorok árcédulája is egyre barátibb. Ha valaki most gondolkodik el gépfejlesztésen vagy fejlesztésen, akkor kikerülhetetlen kérdéskörrel találkozhatunk. Szerencsére a Linus Tech Tips videója éppen erre ad választ.

Kell-e egyáltalán DDR5? Ha igen, akkor milyen gyors legyen?

DDR4 vs. DDR5 – Intel

Ahogy már említettük ez a választási opció csak az Intel 12. és 13. generációs processzorainál jöhet szóba. Ott sem menet közben természetesen, hiszen már az alaplap kiválasztásánál el kell döntenünk, hogy melyik felé is húz a szívünk vagy épp a pénztárcánk. Szerencsére az Inteles tesztekben erre is fény derülhet, hiszen egy 3600 MHz-es, CL 14-es memória is bekerült a tesztbe. Való igaz, hogy ez nem a DDR4 alja és drágább több DDR5 modulnál is, ám még mindig olcsóbb, mint egy alaplap csere.

A grafikán remekerül leolvasható, hogy az átlag FPS-ben nincs sok különbség sem a DDR4 teteje és a DDR5 közepe között. Ami viszont figyelemre méltó lehet, az az 1% FPS, mely az FPS dropok számát, mértékét hivatott mutatni. Jól látható, hogy a gyorsabb DDR5 memóriák esetében ez az érték jóval feljebb van, azaz hiába azonos az átlag FPS, jóval simább játékélményt kaphatunk. Természetesen ez függ az adott játéktól is, de a legtöbb címnél ezt fogjuk tapasztalni.

Az AIDA64 memóriatesztjén kétségkívül a DDR5 memóriák nyernek, Ahogy azt már láthattuk pár másodperccel ezelőtt, valós körülmények között nem ilyen drasztikus eltéréseket olvashatunk le. Bizonyos programokban biztosan profitálhatunk a DDR5 sebességből.

Késleltetés, időzítés – Intel

Nanomásodpercben mérjük, a kiszámolásához pedig a fenti képletet érdemes használnunk. A szintén nanoszekundumban kifejezett időzítés (CL) értéket meg kell szoroznunk kétezerrel, majd el kell osztanunk az adatsebességgel. Hamar kiszámolhatjuk így, hogy a 3600-os, 14-es DDR4 modul késleltetése 7.8, míg a CL40-es és 4800-as DDR5 modulé 16.7.

A fenti kép érdekessége, hogy 6000-es memóriából megizzasztásra került egy CL40-es és egy CL30-as változat is, hogy kiderüljön mennyit is számít a késleltetés. Ahogy az FPS adatokon is leolvasható, pár képkockát nyerünk csak vele. A jelenlegi árak mellett nem biztos, hogy megéri a felárat kifizetnünk 6400 MHz és CL32 felett. 

AMD

AMD esetében a teszt nem volt ilyen gördülékeny. A memóriatámogatás a vöröseknél ezúttal is kicsit gyengébbre sikerült. Sokáig a 6400 Mhz feletti modulok életre sem keltek, ám a teszt közben megérkezett BIOS frissítésnek köszönhetően végül félig-meddig sikerült a művelet. Külsős segítségre így is szükség volt, így nem teljesen beszélhetünk megfelelő Out of Box élményről, azaz a kibontás után némi mókolás szükségeltethetik a gyorsabb modulokhoz. Ezért csak 6400-ig szerepelnek a memóriák a tesztben.

Jól látható, hogy itt is hasonló eredményeket olvashatunk le. Az időzítés azonban az AMD esetében sokkal jobban számíthat, ez már az 5600 CL28 és az 5600 CL36 között is leolvasható. Éppen ezért érdemes lehet AMD konfiguráció összeállításánál inkább a késleltetésre, mintsem az órajelre ráfeküdnünk. Optimális esetben természetesen mindkettőnél a minél nagyobb értéket kell keresni.

Verdikt

A fenti adatokból világosan leolvasható, hogy valós körülmények között bizony messze nem olyan éles a különbség az egyes sebességek és késleltetések között, mint azt várnánk. Sőt, az alkalmazásoknál sem mindegyik használja ki jelenleg a DDR5 előnyeit. A Handbrake erőteljesen profitál a DDR5 adta lehetőségekkel, ám a Blendert például teljesen hidegen hagyja a memóriák típusa, sebessége vagy épp késleltetése.

Intelnél világosan kiderült, hogy a 12. és 13. generációs DDR4 lapok tulajdonosainak nem kell rohannia DDR5 lapokért, bőven van még tartalék a minőségibb modulokat vizsgálva. AMD esetében nincs sok választásunk, ám az mindkét gyártónál igaz, hogy nem feltétlenül kell a méregdrága, magas órajelű kiteket vennünk. AMD esetében pedig teljesen értelmetlen is 6000-6400 felé mennünk, hiszen nem fognak működni megfelelően a memóriák. Az így megmaradt pénzt érdemes elrakni későbbre vagy a gép összeállításánál a VGA-ba pakolnunk, mellyel több FPS-t nyerhetünk.

Képek forrása: Youtube

A kínaiak csodakártyája:

Negyedik szereplő vagy kamu? – Megizzasztották a kínaiak “csoda” videókártyáját

×