Bár az internet a napjaink része, egy friss hazai kutatás rávilágít arra, hogy nem mindenki használja napi szinten.

Napjainkban annyira megszokott és elterjedt az internet, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki ne használná naponta legalább egyszer. Pedig a helyzet az, hogy Magyarországon is sokan vannak olyanok, akik nem élnek napi szinten együtt a technológiával.

Az NMHH adatai szerint az elmúlt évben (2022) egy átlagos napon 4,2 millió hazai felhasználó netezett, ők napi szinten 84 millió oldalt nyitottak meg a magyar online média kínálatából.

Erről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatta az MTI-t. Az is kiderült, hogy tavaly egy ember körülbelül

  • húsz hírt
  • blogbejegyzést
  • időjárás-jelentést
  • menetrend-információt
  • szórakoztató tartalmat keresett fel 24 órán belül.

Az oldalletöltések száma meghaladta a 27,2 milliárdot, ami 1,66 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben – derül ki a kutatásból. Az év eleje, január és március volt a legforgalmasabb, az első hónapban 7,2 százalékkal, míg a harmadikban 11,7 százalékkal többet kattintottak a felhasználók, mint egy átlagos hónapban. Az előre kalkulálható tendenciákat sokszor váratlan események is befolyásolták. Az év első ilyen eseménye február végén következett be az orosz-ukrán háború kiteljesedésével. Az offenzíva első két napja körülbelül harmincmillió többletkattintást eredményezett a magyar oldalaknál, melyek nagy részét a hírportálok „zsebelhették be” – olvasható az összegzésben.

Hasonló érdeklődést szült az április harmadikán tartott országgyűlési választás, ám az eredmények kihirdetése után már nem töltöttek heteket az események követésével a hírolvasók – tették hozzá. Ugyanakkor Berki Krisztián május hatodikai halála „felrobbantotta” az internetet – fűzték hozzá.

A hírportálok, valamint a népszerűbb tévék, rádiók és újságok hivatalos Facebook-oldalainak posztjait más szemszögből is megvizsgálta az NMHH. Minden hónap száz legnépszerűbb bejegyzésének szövegelemzése rávilágít arra, hogy milyen szavakat preferálnak az újságírók. Toronymagasan vezet a magyar, de a válogatott, a háború, a tanár és a hazudik is szerepel a listán. Sajnálatos módon a harmadik legtöbbször olvasható szó az elhuny volt. A halálesetek mély érzelmeket váltanak ki az olvasókból, akár korábban ismeretlen emberekről van szó, akár világhírűekről – írta az NMHH.

Fotó: Richard Baker/Corbis via Getty Images

Te minden nap nezetel?

Akciófigyelő | Többezer forintot spórolhatsz a Far Cry 6-on, ráadásul pár napig ingyen játszhatod!

 

×