A sportágért kevésbé, a filmekért viszont annál inkább rajongó közönségnek is jó, hogy van amerikai foci. Mutatjuk a döntőhöz készült előzeteseket.

A Super Bowl nekünk, európaiaknak messze nem annyira érdekes, mint a tengerentúlon, ahol szent és sérthetetlen program: mindenki, de szó szerint MINDENKI nézi, ezért rendkívül értékes hirdetési felületnek számít. El is kérik az árát:

egy félperces reklámfilm egyszeri levetítése a meccs közvetítéséhez kapcsolva már 7.000.000 dollárba, vagyis több mint 2,5 milliárd forintba kerül.

Az amerikai fociliga döntője a hatalmas közönség miatt az év talán legfontosabb kereskedelmi eseménye: a világcégek nagy költségvetésű hirdetésekkel, a filmstúdiók exkluzív előzetesekkel készülnek a mérkőzés reklámszüneteire, amire semmi pénzt nem sajnálnak, mivel elképesztő figyelmet kapnak érte.

Az alábbi filmelőzetesek leadása a Super Bowl közben annyiba került, amennyiből kisebb költségvetésű mozikat tokkal-vonóval le lehetne forgatni. Mégis megéri átutalni a horror összeget, ha a nagy büdzsés mozinak kellő hírverést akarnak csapni. Mivel az időszak kiemeltnek, a produkciók drágának számítanak, általában az év legnagyobb látványfilmjeit hirdetik, ezért gyakorlatilag külön program lett a programban. Mutatjuk idén milyen filmeket toltak a stúdiók a Super Bowl rivaldafényébe:

Fast X

A Fast & Furious franchise immáron tizedik filmje (ami állítólag egy záró trilógia első darabja) rögtön több mint háromperces előzetest kapott a focidöntőhöz, szóval nem nehéz kimatekozni: csak ennek a levetítésére közel 50 millió dollárt (18 milliárd forintot) költöttek. De legalább van benne ördögi Jason Momoa, akinek láthatóan jobban áll a főgonosz szerepe, mint az egyik jelenetben a fejére applikált hajékszer. Ez a karakter már csak ezért megérdemli a halált. De a sorozat láthatóan nem hazudtolja meg magát: ebben a filmben is egymás mögé pakolt fizikai nonszenszekre és erőltetett párharcokra lehet számítani.

 

Premier: május 19.

The Flash

Ezra Miller felmentése miatt fellélegezhet a DC: kellemetlen lett volna úgy mozikba küldeni a vele forgatott filmet, hogy a főszereplő garázdaságért börtönben ül, de a színész megúszta az ügyét egy ejnye-bejnyével. Tényleg mázli, hogy így alakult, mert a The Flash előzeteséből kiderült a sztori egy része és az is, hogy Miller – valamilyen időutazásos-multiverzumos kavarásnak köszönhetően – duplán szerepel a moziban. Ha ez nem lenne elég, Batman-ből is kettő van! Gyermeki örömmel vigyorogtunk a régi kedves ismerős visszatérésén.

 

Premier: június 16.

Scream VI

Itt eggyel több okunk volt a bárgyú vigyorra, hiszen nem csak a horror franchise folytatása, hanem Jenna Ortega miatt is várjuk a filmet. Világos, hogy azt kapjuk tőle, amit vártunk (és megérdemlünk): Wednesday máshogy, sikoltó maszkos gyilkos ugyanúgy, Coutney Cox kicsit idősebben, menekülés és rettegés a csúcsra járatva.

 

Premier: március 10.

Transformers: A fenevadak kora

Ez a film egy szééééééép hosszúúúúú Porsche reklám lesz, annyira nyilvánvaló és már-már visszataszító módon, hogy még a címbe is belerakták a sportautó márka logóját. Ha túltesszük magunkat rajta, hogy ez már tényleg minden tolakodó szponzoráció legalja, akár még élvezetes rágógumi is lehet a szemnek: végre nagyobb hangsúlyt kapnak a nem csak járművekké, de óriási állatokká alakuló transformerek.

 

Premier: június 9.

65

Apropó: óriási állatok. A dinoszauruszok voltak a legnagyobbak evör, és ők a központi témái ennek a viszonylag semmiből érkező sci-fi horrornak is. Félő, hogy Adam Driver dob egy félresikerült akcióhős-fordulatot, de egyelőre kár lenne leírni a Hang nélkül alkotóinak új filmjét. Jövőben élő hőseink valamilyen féreglyukon átzuhanva véletlenül a prehisztorikus korban találják magukat az űrhajójukkal, és pont a 65 millió éve kihalt dínók között találják magukat. Bár sajnos szinte borítékolható a „nagy fordulat”, reménykedjünk, hogy nem lesz igazunk!

 

Premier: március 10.

Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

A félperces új spot feladata inkább az volt, hogy nyomatékosítsa a lelkesen várt fantasy létezését és azt, hogy itt valami őrületesen látványos és szórakoztató kalandra van kilátás. Pár friss pillanatot azért ki lehet benne a szúrni a korábbiakhoz képest, és mosolyoghatunk tovább a remek szereplőgárda láthatóan önfeledt játékán.

 

Premier: március 31.

Indiana Jones és a sors tárcsája

Na még egyszer és utoljára (?) Harrison Ford, mint Indiana Jones, és akárcsak a Fast X-ben (milyen furcsa párhuzamot találni a két franchise között), itt is egy olyan ellenlábast kap a főhős, akinek korábban rendesen alávágott, az útjaik pedig ismét keresztezik egymást. Lesz jól eső megfiatalítás, világháborús visszautalás és Sallah szerepében visszatér John Rhys-Davies (A gyűrűk ura).

 

Premier: június 30.

Super Mario Bros.: A film

Ehhez a várva várt rajzfilmhez (aminek egyik rendezője a magyar származású Aaron Horvath) az elmúlt évek talán legelmésebb Super Bowl trailerét tákolták össze. Nem a szokásos utat követi, és pont ettől lóg ki a sorból: ahelyett, hogy egymásra hányták volna leglátványosabb/legviccesebb pillanatokat, készítettek neki egy különálló, 30 másodperces, retró reklámfilmet, ami az olasz tesók csőszerelő szolgáltatásai hirdeti. Pazar az ötlet és a megvalósítás is.

 

Premier: április 7.

Creed 3

A valószínűtlenül sikeressé vált bokszfilmes tesztoszteron-kihanemén franchise harmadik felvonásában még több Bro’, még több zenei montázsra komponált Edzés, még több Izom, még több Izzadás, még K.O. és még több Michael B. Jordan van. Na, ennyi.

 

Premier: március 3.

Galaxis őrzői vol. 3.

Minden jel szerint utoljára találkozunk velük ebben a felállásban, és erre nem győznek eleget utalni a hosszú előzetesen. Szerintünk olyan fog történni a moziban, ami ritkán fordul elő: még felnőtt meglett férfiak is zokogva búcsúztatják majd a Galaxis végtelenül szimpatikus és szerethető hőseit, akik nem csak a közönségnek, úgy tűnik egymásnak is végső búcsút intenek a történetben. A Marvel valószínűleg legjobb önálló filmes bandája a fináléra készül – megadták a módját az Super Bowl előzetesnek is.

 

Premeir: május 5.

Még jó, hogy az utóbbi belefért a Disney nagy leépítései előtt:

Nagy a baj a Disney-nél: ezrével rúgják ki az embereket a streaming miatt

 

×