A Disney+ nem szárnyal annyira, mint várták, vagy nagyon elszámolták a költségeket? Mickey egérnél elég rendesen hullanak a fejek.

Üzletileg nem úgy jöttek össze a dolgok a Disney-nél, mint remélték, így a filmes cég sorra rúgja ki az embereket, aminek lehet némi köze a streaming szolgáltatás zsugorodó közönségéhez – következtet a PC World. Mint ismert, a szórakoztatóipari vállalatóriás tavaly hazánkban és 41 további országban is elindította a Disney+-t, amitől nyilván a közönség jelentős növekedését remélte. Ez persze összejött, de az emberek aztán elkezdtek odébb állni. A cég legutóbbi pénzügyi beszámolója szerint

az utóbbi két negyedévben 164,2 millióról 161,8 millióra csökkent az előfizetők száma,

ami brutális csökkenés. Nem csoda, hogy nemrég újra elnöki pozícióba helyezték a Disney-t húsz éven át irányító Bob Igert, akire rögtön jó nagy átalakítások vártak. Rövid ideje regnál újra, de máris 7000 alkalmazott elbocsátásával igyekszik gatyába rázni a vállalat pénzügyeit, hogy hosszabb távon 5,5 milliárd dollárt spóroljon.

Forrás: Disney

A teljes előfizetői számot egyébként nem csak a Disney+ produkálja, hanem a cég olyan szolgáltatásai is, mint a délkelet-ázsiai Hotstar, ami önmagában 3,8 millió ügyfelet bukott, így a máshol tapasztalt növekedéssel együtt is mínuszba fordult az előfizetések száma. Ez nagyon távol esik a következő évekre kitűzött céloktól, melyek között a Netflix 230 milliós közönségének beérése is szerepelt, 2024-re.

Ez már aligha sikerül.

Judy Hopps Zootopia GIF - Judy Hopps Zootopia Shocked - Discover & Share GIFs

Mickey egér pénzügyi zavarai a te szolgáltatásodat egyelőre nem érintik, és ezen a ponton áremeléseket sem érzünk sanszosnak – legalábbis itthon, mivel az új régiókban annyira még nem szoktak hozzá a szolgáltatáshoz az emberek, hogy ne sajnáljanak megválni tőle, ha nem tetszik a havi számla. A Disney+ jelenleg havi 2490 forintba kerül Magyarországon, és lehet benne bízni, hogy jó darabig ennyi is marad. A TechCrunch információi szerint inkább a műsoraik tovább licencelésével fogják pótolni a veszteségeket, mint jelentősebb áremelésekkel.

Vékonyan, de ennek is lehet némi köze a Disney buktájához:

YouTube, Disney+, Netflix – mindet csúnyán veri a TikTok a fiataloknál

 

×