A következő hónapokban meglátjuk, mennyien morzsolódnak le a piacvezető streaming szolgáltatásról, és mennyien simulnak majd bele az új, jelszómegosztást büntető rendszerbe.

Hiába az egyre telítettebbé váló streaming piac, a Netflix uralmára saját magán kívül semmi sem jelent veszélyt. Szinte teljesen mindegy, hogy a Disney-nél vannak a legnépszerűbb címek, hogy az HBO minőségben javarészt verhetetlen, a Netflix abszolút zavartalanul őrizhette az elsőségét.

Ez azonban a következő hónapokban a netflixes jelszómegosztás elleni keresztes hadjárat során drámaian megváltozhat. A szolgáltató ugyanis fejébe vette az agresszív növekedést, de minimum vérszemet kapott, hogy az elmúlt hónapokban nem úgy alakultak az előfizetői számok, mint remélték, ezért most módszeresen számolnak le korábban reklámfogásként is használt jelszómegosztósdival.

Külön kellemetlen volt, amikor véletlenül élesítették a jelszómegosztásra vonatkozó szabályokat, amely nemhogy egy szükségtelenül kemény és kellemetlen rendszert körvonalazott, hanem azt is üzente, hogy még a Netflix sem nagyon tudja még, hogyan kéne ezt csinálnia. Gyorsan vissza is vonták a dolgot, csak minek ugye, hiszen Dél-Amerika után

február 8-án Kanadában, Új-Zélandon, Portugáliában és Spanyolországban már élesben elkezdték purgálni a megosztott fiókokat.

A vállalat a hivatalos felületein külön figyelmeztette a világot, hogy a következő néhány héten-hónapon belül mindenhol bevezetésre kerül szűrőrendszer, ami elől senki sem fog tudni elrejtőzni. Hogy mindenki elkerülhesse a későbbi kellemetlenségeket, segítséget is adnak:

  • mostantól be lehet állítani egy elsődleges helyet, ahol általában használjuk a szolgáltatást, ehhez lehet hozzácsatolni a profilokat is
  • a novemberben bevezetett eszközkezelő funkcióval könnyen és átláthatóan lehet kezelni azokat az eszközöket, melyekre be van jelentkezve az előfizető – itt távolról is ki lehet jelentkeztetni bármilyen profilt
  • a jelszómegosztást használó felhasználók a profiljukkal már egy saját előfizetést is indíthatnak, így az összes előzményük megmarad
  • vagy, ha továbbra is így szeretnék használni a jelszómegosztást, akkor a Netflix megadóztatja az előfizetőt, azaz külön fizetni kell az extra profilért – ennek árazása országonként és régiónként eltérően alakul (nálunk valószínűleg olcsóbb lesz, mint tőlünk nyugatabbra)
  • továbbá elvileg – ha egyébként semmi anomáliát nem észlelnek, akkor – változatlanul lehet utazás vagy nyaralás közben netflixezni.

Egyébként a Netflix előfizetők csomagtól függetlenül maximum 5 profilt hozhatnak létre előfizetésenként, de az olcsóbb reklámos (nálunk nem elérhető még) és az Alap konstrukciókat választók nem vásárolhatnak extra profilokat. Erre csak a Standard és a Prémium-tagoknak lesz lehetőségük: előbbi egy, utóbbi két jelszómegosztásos extra profilt válthat ki.

Az viszont még mindig nem teljesen egyértelmű (pláne, hogy mindent visszavontak), hogy most akkor pontosan mi alapján fogják eldönteni, mi számít jelszómegosztásnak, és mi rendeltetésszerű használatnak?! Persze, a gyakorlat teszi a mestert, de mivel a Netflix jelenleg a legdrágább streaming szolgáltatás, ezért elvárható lenne némi tervezhetőség, előreláthatósag, meg némi egyértelműbb kommunikáció a fizető felhasználók felé.

Azok az előfizetők például, akik a kollégista gyermekükkel osztják meg az előfizetést például mi lesz, vagy a sokat utazó előfizetőknek pontosan mit kellene tenniük? De bőven akad még más speciális helyzet, amit jó lenne, ha tisztázna a Netflix, ellenben félő, hogy sokan inkább az egyre szaporodó konkurenciákat választják. A vállalat viszont előfizetői növekedést remél ettől.

ENG Update to Sharing Chart Image

Ezt is érdemes elolvasnod:

Íme az összes sorozat és film, ami FEBRUÁRBAN érkezik a NETFLIXRE

 

×