A műfajteremtő zseni halálhírét egy barátja és kollégája is megerősítette. Neki köszönhetjük az AMV-t, aminek napjainkban is sokmilliós rajongótábora van.

Fájdalmasan korán, 62. életévében hunyt el James Kaposztas, a magyar származású zseni, aki megteremtette az anime music video (AMV) műfaját. Jim amerikai főiskolásként, 21 évesen, 1982-ben készített először AMV-t, amikor a The Beatles „All You Need Is Love” című dalára rákeverte a Star Blazers: Space Battleship Yamato című sci-fi anime legerőszakosabb jeleneteit.

Forrás: Voyager Entertainment

A művészeti projekthez akkor mindössze két videomagnót használt, de később még több alkotást készített, amelyeket idővel feltöltött a YouTube-csatornájára. A kezdetekről és a műfaj szépségeiről évekkel ezelőtt az AnimeCons TV-nek is interjút adott. Angolosok előnyben – itt lehet megnézni:

 

Kaposztas mindig is a videojátékok megszállottja volt – egy vérbeli gamer, aki az Otakorpnak dolgozva lett munkatársa és szervezője a rendkívül népszerű Otakon anime- és videojáték-találkozónak. Halálakor már 22 éve dolgozott ennél a vállalatnál, és ez idő alatt számos videós és technológiai projekt felelőse, illetve különböző kongresszusok, találkozók lebonyolítója volt. A halálhírét Michael Pinto, az Anime.com Inc. társalapítója jelentette be. Tweetben azt írta:

„Régi anime fandom barátomnak: nyugodj békében James Kaposztas”.

Az első anime témájú klip alkotója Pinto szerint kulcsszerepet vállalt a korai anime fandom események támogatásában New Yorkban és Philadelphiában, miközben örök részese lett az Otakonnak. Hozzátette: „Büszke voltam Jimre, amiért az anime iránti szeretetéből több mint két évtizeden át profi videoszerkesztői karriert csinált”.

Halálának okát egyelőre nem közölték.

Lesz-e még magyar sci-fi, ami annyira híres lesz, mint James Kaposztas életműve?

Futurisztikus Pest, robotok, klónok, androidok – Magyar sci-fi jön, nagy színészekkel

 

×