A sebesség embertelen, ám problémát is hordoz magával.

Az SSD-k megjelenése egy csapásra két „problémát” is megoldott annak idején. Egyrészt a mozgó alkatrészek hiánya miatt síri csöndben teszik a dolgukat. Másrészt pedig a HDD-khez képest sokkal gyorsabb írási, olvasási sebességeket érhettünk el a segítségükkel. A tendencia azóta is folytatódik, manapság már a PCIe NVMe csatlakozós egységek uralják a piacot.

A PCIe Gen 3.0-ás SSD-k is elképesztően fürgék voltak a 3500 MB/s körüli olvasási, írási sebeségeikkel. A negyedik generáció aztán duplázni is tudta ezt az értéket. Ekkor azonban már komoly tényezővé vált a melegedés, éppen ezért rengeteg Gen 4 példányon találhatunk hűtőbordákat. Néhány esetben okozott csak (szerelési) kellemetlenséget a passzív hűtés, továbbra is némán dolgoztak a gépekben.

A PCIe Gen 5 sebesség komoly áldozatot kíván már!

Az elmúlt hetekben egyre több gyártó kezdte felfedni az ötödik generációs palettáját. Szinte mindegyik példány aktív hűtéssel érkezik a boltok polcaira, hiszen csak így lehet normális keretek között tartani a hőmérsékletet intenzív írás/olvasás közben. A fent videóban a japán piacra szánt, 2TB-os, CFD márkájú háttértárat pillanthatjuk és hallgathatjuk meg.

Az első tapasztalatok alapján a ventilátor hangosabb, mint az Intel Core i7-13700-ra szerelt gyári hűtő, mely kifejezetten zajosnak számít. Jogosan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy az amúgy is szélsebes Gen 4 után valódi ugrásnak tekinthető-e a Gen 5, ha ilyen körülmények között tud csak megfelelően működni. A túlnyomó többség szerint nem ez a jó irány.

Forrás: Videocardz

Izzadjon az a PC! – Ezek lehetnek 2023 leggépigényesebb játékai

×