Uri Geller 22 éve azt mondta, hogy a Nintendo tiszteletlenül és az engedélye nélkül másolta le a személyét, de azóta már meggondolta magát.

Bár sokan nagyon örültek, hogy 2000-ben végül és sokadjára elmaradt a világvége, a Pokémon rajongók számára kisebb tortúrával ért véget az újabb évezred első esztendeje. A magyarok körében is elég nagy népszerűségnek örvendő illuzionista Uri Geller ugyanis az év novemberében vette a bátorságot, és beperelte a világ legnagyobb játékgyártóját, a Nintendót,

mert szerinte az egyik zsebszörnyét, Kadabrát egy az egyben róla mintázták.

A BBC akkori cikke szerint a tévés bűvész nem csak arra kötelezte a japán vállalatot, hogy a lény Pokémon-kártyáit azonnal és végérvényesen vonják ki a forgalomból, hanem némi bánatpénzt is szeretett volna az őt ért súlyos sérelemért. A vádat egyébként nagyjából arra alapozta, hogy Kadabra mindig a kezében tart egy kanalat, amit az elméjével meg is tud hajlítani, ez pedig Geller ismertetőjele, híres-neves védjegye. Szerinte a Nintendo ezzel egy gonosz, okkultista szörnyé degradálta őt.

A per annak ellenére sikeresnek mondható, hogy 2003-ban Amerikában elutasították, hiszen Kadabra-kártya azóta sem jelent meg, bár a rajzfilmsorozatban és a játékokban változatlanul találkozhattunk vele. Ennek az az oka, hogy Geller 20 évig a világ többi részein tovább folytatta a Pokémon elleni keresztes hadjáratát. Egészen 2020-ig, amikor a bűvész ünnepélyesen bejelentette, hogy minden pert és tiltást megszüntet.

Geller a PokéBeachnek adott a napokban interjút, amelyben végre elárulta, hogy a pszichikus erejéről ismeretes pokémon a júniusi Pokémon Card 151-ben, a nyáron térhet vissza a kártyajátékba. Ez az első és eredeti zsebszörnyeket fogja tartalmazni, több mint 22 és után Kadabrával együtt.

„Szeretnék köszönetet mondani a Pokémon-rajongóknak, akik az elmúlt néhány évben megkerestek” – magyarázta Uri Geller a napokban a PokéBeachnek. „Alapvetően ti és az unokáim voltatok azok, akik miatt meggondoltam magam… Mindannyiótokat szeretlek. És bevallom, teljesen nyíltan és őszintén: bolond voltam. Lesújtó hiba volt számomra, hogy bepereltem a Pokémont. Kadabra csupán Uri Geller előtt tisztelgett. De most visszatért. Bocsássatok meg nekem. Szeretlek titeket.”

Fun Fact: Kadabra valójában a zsebszörny második alakja – az első Abra, belőle lesz Kadabra, a végső formája pedig Alakazam. Valamiért viszont Gellernek csak Kadabrával volt baja.

Ezt is érdemes elolvasni:

Bajban vagyok? – Bűncselekményt követek el, ha lopom másnak a WiFi-jét?

 

×