Az Európai Unióban akár be is tilthatják a TikTok nevű alkalmazást, amennyiben a kínai üzemeltető nem változtat a szabályokhoz való hozzáállásán.

Friss hírek szerint betiltás fenyegeti az Európai Unióban a TikTok nevű alkalmazást, amennyiben az alkalmazás tulajdonosa, a kínai ByteDance nem hajlandó betartani az uniós jogszabályokat – számolt be róla a Reuters.

A TikTok-nak szeptember 1-ig van ideje összhangba hozni üzleti tevékenységét az uniós digitális szolgáltatási törvény előírásaival – mondta Thierry Breton belső piacokért felelős  biztos.

„Nem fogunk habozni, hogy polgáraink védelme érdekében szankciókat alkalmazzunk, ha az ellenőrzések során nem derül ki, hogy minden szabályt betartanak” – mondta Breton. A TikTok válaszában azt mondta, hogy természetesen elkötelezett abban, hogy betartsa az előírásokat.

„Felhasználóink biztonsága a legfontosabb” – tweetelte Caroline Greer, a TikTok közpolitikai és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

A ByteDance tulajdonában lévő rövid videós alkalmazás kapcsán az elmúlt három évben több ország vezetősége is aggodalmát fejezte ki. Az Egyesült Államokban például azt gondolják, hogy az applikáció a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt áll, és hozzáfér az amerikaiak személyes adataihoz. A vállalatra nehezedő nyomás igazán nagyra nőtt, miután a múlt hónapban beismerték, hogy néhány alkalmazottjuk hozzáfért két újságíró felhasználói adataihoz, hogy megpróbálják azonosítani a médiának kiszivárgott információk forrását. Persze az EU számára a legfontosabb az, hogy megvédjék a fiatalok a káros tartalmaktól.

„Nem elfogadható, hogy a látszólag szórakoztató és ártalmatlan funkciók között a fiatalok másodpercek alatt hozzáférhetnek káros, sőt néha életveszélyes tartalmakhoz” – mondta Breton. „Az emberek életét vagy biztonságát veszélyeztető ismételt súlyos jogsértések esetén az EU-ban be is tilthatjuk az alkalmazást” – tette hozzá.

Korábban ugyanis volt már pár életveszélyes kihívás:

Hülyék ezek? – 11 veszélyes online kihívás, amibe bele is halhatsz

 

×