Legutóbb egy 14 éves fulladt meg a TikTok-on terjedő kihívás során, de más hülyeségek is áldozatokat szednek. Mikor lesz már vége?!

A legrosszabb dolog, ami az internettel történhet az, hogy emberek is használják: ennek legutóbbi bizonyítéka egy 14 éves fiú halála, de messze nem ő a TikTok-on terjedő #blackoutchallenge első ismert áldozata.

Eddig legalább kilencen haltak meg azért, mert jó bulinak tűnt ájulásig fojtogatni magukat a kamera előtt.

Az életveszélyes baromkodás az életébe került

  • a 8 éves Lalani Erika Walton-nak,
  • a 9 éves Arriani Jaileen Arroyo-nak,
  • a 10 éves Nylah Anderson-nak (akinek az édesanyja pert is indított a TikTok anyavállalata, a ByteDance ellen),
  • a 12 éves Archie Battersbee-nek
  • és néhány napja a 14 éves Leon Brown-nak is, miközben úgy tudni, hogy
  • a kihívás legalább négy másik, 10-14 éves gyerek életét követelte Ausztráliában, Olaszországban, valamint több amerikai államban, például Coloradoban és Oklahomában.

Néhány részlet olyan videókból, amelyek után oxigénhiányos állapotban kerültek kórházba a résztvevők. Forrás: 7NEWS

„Az ember szociális állat, veleszületett figyeleméhséggel”

magyarázza találóan a jelenség okait a FamilyMinded, azokra a virális kihívásokra reagálva, amelyek sérüléseket és halált okozhatnak, mégis sokan vállalják, hogy még több lájkot és nézettséget szerezzenek a csatornájuknak. Íme, a legveszélyesebb 10+1 online kihívás, amibe a résztvevők egy része bele is halt.

1. Coronavirus Challenge

A világjárvány legsötétebb időszakában terjedt, és az volt a lényege, hogy tömegközlekedésben, nyilvános mosdókban, közösségi terekben kell megnyalni olyan felületeket, amiket szinte mindenki megfog, aki arra jár. A résztvevők vállalták vele a megfertőződés és végső soron a halálos szövődmények veszélyét.

2. Sunburn Art Challenge

Unatkozó hülyegyerekek játéka a nyáriszünetre: naptejjel rajzolt mintákat égettek a bőrükbe a déli napsütésben, ezzel annyi UV-sugárzást magukba szívva, ami évek múlva simán bőrrákot okozhat.

3. Planking Challenge

A lehetetlen helyeken nyílegyenes testtartással egyensúlyozó emberek látványa baromi vicces képeket eredményezett, és az esetek legnagyobb hányadában az égadta világon semmi baj nem érte a résztvevőket. A gond akkor kezdődött, amikor beszorult az ész, és egyre lehetetlenebb pontokon hajtották végre: egy ausztrál férfi például szörnyethalt, amikor az erkély korlátján próbálkozott, majd lezuhant.

4. „Bird Box” challenge

Igen, a Sandra Bullock moziból érkezett a közösségi médiába, és ezzel sem lett volna baj, ha az emberek megálltak volna annál, hogy bekötött szemmel botorkálnak, mondjuk, otthon, a folyosón. Csakhogy voltak, akik még autót is vezettek így. Halálesetet hivatalosan nem okozott, de mérget vennénk rá, hogy volt, aki nem úszta meg.

5. Kiki Challenge

Váratlan helyeken kipattansz a kocsiból és nyomsz egy táncot – elvileg semmi veszélyes nincs benne, viszont az egymásra licitálás ez esetben is sok sérüléssel járt. Ha valaki belehalt (mert például elgázolták, ahogy ez nem egy esetben megtörténet), nyilván nem osztották meg a barátai, hogy milyen ügyes volt.

6. Skull Breaker Challenge

Ebben az az igazán mocskos, hogy az áldozatok nem saját maguknak köszönhették a sérüléseket, hanem annak, hogy átverték őket. A lényeg, hogy ketten közrefogják az illetőt azzal, hogy egyszerre felugorva készítsenek vele egy közös fotót, majd amikor a levegőben van, kirúgják a lábát, hogy hanyatt vágódva beverje a fejét.

7. Hot Water Challenge

Pontosan az, aminek hangzik: forrásban lévő vizet öntenek egy többnyire alvó emberre. Ez simán büntetőjogi kategória, de egy változata úgy okozott halált, hogy az illető magán követte el. Az ismertté vált esetben egy 11 éves a saját szájába borította a lobogó folyadékot.

8. Benadryl Challenge

A normál esetben ártalmatlan allergiagyógyszer egy bizonyos mennyiség felett rohamokat, hallucinációkat, de akár szívleállást, halált is eredményezhet. Ez sajnos bizonyítást nyert 2020-ban, amikor egy 15 éves oklahomai tini – a TikTok kihívásnak megfelelően – több mint egy tucatot bevett. Nem élte túl. A gyógyszert még mindig forgalmazzák, de csak receptre kapható – van 48 darabos kiszerelése is. Remek.

9. Fire Challenge

Emberek részben, vagy egészben felgyújtották a testüket azért, hogy több nézőjük legyen a csatornájukon. Erre egyszerűen nincs is több szavunk. Döbbenet, hogy tudomásunk szerint nem halt bele senki – egyelőre.

10. Car Surfing Challenge

A száguldó autók tetején álló, vagy ülő emberek látványa kellően szokatlan ahhoz, hogy sok nézőt hozzon a készítőknek, de kevés nagyobb baromság létezik, amiért érdemes lenne meghalni. 2016-ban volt trendi – csak abban az évben legkevesebb hét idióta hagyta ott a fogát miatta.

+1. Ismeretlen nevű rektális légbefúvásos kihívás

Egyre kevesebb nyomát találni az interneten, tegyük hozzá: szerencsére, mert nagyon fájdalmas sérüléseket és halált okozhat, ahogy az állítólag nem egy esetben meg is történt. Ha egy challenge rendkívül veszélyes, akkor a platform, amelyen terjedni kezd, igyekszik tűzzel-vassal irtani, és ezzel különösen jó munkát végeztek, mert a pontos neve sem maradt fenn.

A többnyire gyanútlanul alvó áldozatoknak viccből az ánuszába dugtak valamilyen légbefúvó eszközt, például kisebb-nagyobb kompresszort, majd hirtelen levegőt pumpáltak a végbelükbe.

Gyakran műtétsorozat, több hónapos lábadozás, életre szóló fogyatékosság lett a vége, de orvosi cikkek máig megemlítik, hogy nagyobb teljesítményű készülékkel akár ölni is lehet.

Ha abban bízol, hogy az embereknek előbb-utóbb csak megjön az esze, szerintünk túl sokat feltételezel a világról. A nagy számok alapján nagyon sok a hülye, akik ráadásul nem csak saját magukban tehetnek kárt – néhány plusz lájkért és feliratkozóért!

Csak a statisztikákra támaszkodva az a helyzet, hogy a kihívások egyre durvulnak, mert az összeállításunkban szereplő challenge-ekből épp’ a legújabb, a jelenleg is zajló blackout a leghalálosabb, hiszen eddig ez okozta a legtöbb ismertté vált halálesetet. Ha megneszeled, hogy valaki az ismerőseid közül erre, vagy a fentiek bármelyikére készül, sürgősen próbáld meg lebeszélni!

Ezt láttad már?

Egy AI életre keltette a történelem 43 jelentős alakját – Így néznének ki 2023-ban!

 

×