Nem kell pánikba esni, a Wikipédiára ezután is rá fogunk majd ismerni.

A Wikipédia az internet talán leghasznosabb találmánya – szorosan a vicces állatokról készült videók előtt természetesen, ez idő alatt pedig nem sok, és nem is kifejezett jelentős változásokon esett át. A szabad internetes enciklopédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány a portál fennállásának 22. évfordulója alkalmából azonban úgy döntött, hogy több mint egy évtized elteltével eljött a változás ideje.

A Wikipédia online hasábjai először 2005-ben estek át nagyobb változásokon, igazodva a gyorsan fejlődő és alakuló trendekhez, majd ezután csak 2011-ben finomítottak a már jól megszokott sémán. Azóta viszont minden teljesen érintetlen maradt, közel 12 évig a világon mindenki pontosan ugyanazt a fajta kinézetet látta, amikor rákeresett valamilyen szócikkre. Ez változik meg most, és bár ezúttal sem kell drasztikus, mindent felforgató újdonságra számítani,

de a Wikipédia asztali kinézete átalakul.

A legszembetűnőbb és leghasznosabb változás egyértelműen az oldalra kikerülő tartalomsáv lesz. Ez eddig a szócikkek legelején, a rövidebb ismertetők alatt volt megtalálható, amivel az volt a legnagyobb gond, hogy a keresett részre kattintva eltűnt, vagyis maradt az oldal tetején, amihez mindig vissza-vissza kellett görgetni. Ez mostantól egy külön oldalsávra kerül, amit a szócikken belül mindig elérhetünk.

Másik hasznos újítás, hogy a Wikipédia nyelvválasztóját láthatóbb és könnyebben elérhető helyre, a cikkek legelejére tették. Az oldal keresőjén is sokat csiszoltak, ami már a pötyögéskor képekkel illusztrált találati ajánlásokat dob fel. De ezeken túl is akadnak frissítések, melyekről a Wikimédia oldalán tudhatsz meg többet.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A gamereknek is mutat újat! – Ezekben tér el a The Last of Us sorozat a játéktól

 

×