Szenvedélyeink összefüggenek, de van jó hír is: nem feltétlenül következik egyik a másikból. Ezzel együtt jobb lenne megfigyelni, hogy mire vagy hajlamos.

Korábban csak népi megfigyelés volt, mostanra tudományos tény, hogy létezik genetikai hajlam a függőségekre. Ezt most magyar alanyokon is tesztelték, egy nemzetközi felmérés keretében – írja a Semmelweis Egyetem értékelése nyomán a GameStar. Az országokon átívelő PGA (Függőségek Pszichológiai és Genetikai Faktorai) programban

3003 hazai középiskolás és egyetemista addiktív viselkedésmintáit elemezték DNS-analízissel és kérdőíves felméréssel.

Arra kellett válaszolniuk, hogy mennyire rendszeresen isznak és drogoznak, vagy űznek más, szenvedélybetegségre mutató tevékenységet. Utóbbiak között sorolták fel a közösségi média és internethasználat mellett a szerencse- és videojátékokat, amelyek egy polcra kerültek a hajtépéssel, meg a testedzés-addikcióval.

Az eredményeket az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, egyben a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming nevű intézetének elnöke, Dr. Demetrovcs Zsolt is kommentálta. Szerinte a kutatás egyértelműen rávilágított, hogy az alkoholfogyasztásra való genetikai hajlam magasabb kockázatot jelenthet a szerencsejáték-, videójáték- vagy éppen a munkafüggőség kialakulásában is.

Hát, ja:

A gaming az új drog? Több Minecraft függőt kezelnek, mint kokainistát

 

×