Van olyan videojáték is, aminek gyártóját és kiadóját függőség okozása miatt beperelték. Nem vicc: ezek a címek tényleg addiktívak.

Amíg az utóbbi évtizedekben a kábítószer, az alkohol és a dohányzás volt porondon, a következő néhányban szinte biztos, hogy a játékfüggőség lesz. Mostanra több milliárd ember játszik rendszeresen PC-n, konzolon és mobiltelefonon, de senki nem tudja hol a vége, mert a számuk dinamikusan nő. Az Egyesült Királyságban például már 15 százalékkal többen fordulnak segítségért játékfüggőség, mint kokain miatt – mutat rá a Noizz.

Forrás: reSTART

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a videojátékosok 4 százaléka – ami világszerte kb. 120 millió embert jelent – függőnek tekinthető. Ezt a fajta addikciót mintha nem kezelnék megfelelő komolysággal a világban, hiszen csak néhány – jellemzően fejlett és gazdag – országban végeztek egyáltalán kutatást arról, hogy mekkora a baj. A leginkább érintett korosztályt a tizenévesek képviselik: Kanadában, Japánban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban az utóbbi évek során arra jutottak, hogy a gyerekek és a kamaszok kb. tizedénél jelentkezik a probléma.

„Ha valakinek szüksége van a videojátékokra ahhoz, hogy boldog legyen, és nyomorultul érzi magát, amikor nem játszik, akkor ugyanolyan valós rendellenességben szenvedhet, mint az alkoholizmus vagy a gyógyszerfüggőség”

– fogalmazott Lester Morse, a Rehabs UK igazgatója.

A LADbible cikke azt is megemlíti, hogy bár függőség szempontjából eddig a Minecraft és a World of Warcraft bizonyult a legveszélyesebbnek, a Fortnite az, ami ellen jogi keresetet is benyújtottak. A csoportos perben több család igyekszik kártérítéshez jutni, amiért a gyerekeik már alig esznek, isznak, fürdenek vagy alszanak a játék miatt.

Az utóbbi esetről itt írtunk bővebben:

Fortnite-függőség miatt perlik a szülők az Epic Games-t

 

×