A szülők azért indítottak pert az Epic Games ellen, mert a gyerekek annyira Fortnite-függők lettek, hogy már fürödni sem akartak.

Amióta csak videojátékokról írunk ezen az oldalon, előbb vagy utóbb mindig előkerül a videojáték-függőség témája. Leggyakrabban valamilyen aktuális kutatás vagy éppen a média visszhangja miatt, mely rendszerint az erőszakkal és a függőséggel azonosítja a videojátékokat. Úgy tűnik, hogy a szülők szemszögéből ez a dolog nem igazán változik, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy most az Epic Games-t hibáztatják a függőség miatt.

Egy kanadai bíró ráadásul jóváhagyta a csoportos per indítását három szülőnek, akik szerint a gyerekek a Fortnite rabjává váltak.

A BBC beszámolója szerint a szülők legnagyobb problémája, hogy a gyerekek már nem akartak zuhanyozni, enni, vagy éppen aludni rendesen, mert annyira rákattantak a játékra. Érdekesség, hogy a bírósági dokumentumokban érvként szerepel, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2018-ban elismerte a videojáték-függőséget, mint betegséget.

Az Epic Games természetesen ennek ellenére azzal érvel, hogy a játékfüggőség nem elismert pszichológiai rendellenesség. Persze a függőséggel nem csak az alváshiány jár, hanem az is, hogy a fiatalok sokszor a szülők pénzét költik el a játékban. Bár a Fortnite maga ingyenes, a mikrotranzakciók már több mint 9 milliárd dollárt hoztak az Epic Games-nek.

A perben érintett egyik gyermek egyébként kevesebb mint két év alatt több mint 7700 órát tett a játékba. A szülők szerint a játékot szándékosan olyanra fejlesztették, hogy „erősen addiktív” legyen. A bíró szerint van alapja a pernek.

Sőt a bíró úgy döntött, hogy azok a játékosok, akik a kanadai Québecben élnek, és a Fortnite 2017. szeptemberi megjelenése óta függőség tüneteit tapasztalták, csatlakozhatnak a perhez.

Ezt láttad már?

Nyert a Sony: Egyre biztosabb, hogy nem lesz a Microsoftté az Activision Blizzard

 

×