A felhozatalból szemezgettünk.

Annak ellenére, hogy a bányászláz már jó ideje lecsillapodott, a videókártyák új ára még mindig az egekben. Ha megfigyeljük a használt példányok árait, akkor 100 ezer forintos nagyságrendű különbségről beszélhetünk még az alsóbb kategóriában is. Ezen az sem segít, hogy az Nvidia és az AMD is „új” árazást vezetett be a jelenlegi generációnál.

Már el sem akarják hitetni az emberekkel, hogy emberi áron hozzá lehet jutni a felsőbb kategóriás modellekhez. A középkategóriába pozícionált RTX 4070 Ti-t sem találjuk meg 400 ezer forint alatt. Ezt megfűszerezve a jelenlegi inflációval vagy épp az energiaárak emelkedésével, nem túl biztató a jövő. Sajnos még mindig előfordulnak olyan felhasználók, akik a csoda reményében külsős oldalakról rendelnek videókártyákat. Ezek közé tartozhat szélsőséges esetben a Wish.com is.

Nézzük is, hogy milyen felhozatallal találkozhatunk ott!

Nvidia GT 730 – 13000 HUF

A legolcsóbb kártya, amit az oldal feldobott január 16-án, az az Nvidia GT 730-as modellje volt. Az elnevezés alapján hamar rájöhetünk, hogy 2014-ben, új korában sem volt valami combos konstrukció. A hazai piacon ennél olcsóbban is megtaláljuk, már 8000 környékén is vannak példányok hardveraprón. Játékokra gyakorlatilag teljesen alkalmatlan, maximum arra lehet jó, hogy képet kapjunk.

AMD HD 7670 – 20000 HUF

A következő lépcsőfok az AMD műhelyéből került ki. Több mint 10 éves konstrukció, ez sem tud sokkal többet annál, mint a 12 ezres első kártya. Használt példányokat nem is nagyon lehet már találni. Ha kíváncsiak vagyunk mit (nem) tud játékok alatt, akkor az alábbi videó tökéletesen prezentálja:

 

AMD RX 580 – 50000 HUF

 

Első ránézésre nem is hangzik rosszul a videókártya, ám ha kicsit jobban körülnézünk, akkor már 35-40 ezer forintért is találhatunk itthon belőle működőképes példányokat. Ezzel már lehetne játszogatni is, FullHD felbontáson még megállhatja a helyét, természetesen nem Ultra beállításokon. Csak nem a Wish.com-ról rendelve.

Nvidia GTX 1060 5GB – 100 ezer forint

Sokak fejében a GTX 1060 3 és 6 GB-os változatokban létezik, így elsőre hamisítványt kiáltanak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy 2018-ban debütált egy tényleg 5GB VRAM-mal felvértezett változat. Nem minden régióba ért el, hazánkban is igazi ritkaságnak számít. Az ár-érték arány ebben az esetben is csapnivaló, hiszen ennyiért már használt RTX 2060-okat is vadászhatunk magunknak.

Nvidia GTX 1650 – 135000 HUF

Ha egy igazán rossz üzletet szeretnénk kötni, akkor nem is nagyon kell messzire mennünk. Gyengébb mint az előzőleg bemutatott GTX 1060, de cserébe drágább is 35 ezer forinttal. Kinek ne érné meg?

Verdikt

RTX 1050Ti 30 ezer alatt? – Ezért vigyázzatok a Wish-sel

 

Kiválóan leolvashatjuk, hogy bizony a Wish.com-ról továbbra sem ajánlott rendelni. Egyrészt az ár-érték arány is kifejezetten csapnivaló, egy kis utánaolvasás után a laikusabb felhasználók sem böknek a vásárlás gombra. Másrészt sosem szabad elfelejtenünk, hogy az ilyen oldalakon kifejezetten nagy esély van hamisítványokra is. Továbbra is érdemesebb például hardveraprón vadásznunk használt kártyákat. Azonos összegért erősebb kártyákat kaphatunk vagy a kinézett kártyát olcsóbban szerezhetjük be. Miközben arra is közel 0% az esély, hogy hamis VGA-t kapunk kézhez.

Borítókép: LTT / YT

Ezt biztosan minden kártya tudná futtatni:

Emlékszel a Windows flipperjátékára? – Ezért került ki az operációs rendszerből

×