Rengeteg csábító árú modell érhető el a kínai piacon, de vajon azt kapjuk-e, amit rendeltünk?

Kétségtelen, hogy az utóbbi 1-2 évben jelentősen elszállt a videókártya-piac. Nem kell bemutatnunk sem az árakat, sem az okokat. A kriptobányászat aranykorát éli/élte, a koronavírusnak köszönhetően több alkatrészből, komponensből is hiány van, így szinte emberi áron nem is lehet hozzájutni a kártyákhoz. Néhány jó akciót azért el lehet csípni, páran direkt botokat is írtak erre, de a nagy átlag bizony már lassan második éve szenved.

Az ínséges idők érdekes módszereket szülnek. A laikus felhasználók igyekeznek megtalálni a legolcsóbb hozzáférhető megoldást és sajnos elkeseredésükben akár olyan helyekről is megpróbálnak VGA-hoz jutni, ami nem igazán a megbízhatóság melegágya. Erre kiváló példa a Wish.com-on fellelhető termékek tárháza, melyek 99%-ban valamilyen huncutságot hordoznak magukkal.

25000 HUF egy 1050 Ti-ért? Hülyének is megéri!

Mit kaphatunk kézhez?

 

Az interneten fellelhető tapasztalatok alapján nagyjából három fő kimenettel kalkulálhatunk egy ilyen rendelés leadása után, de egyik sem kecsegtet túl sok jóval.

  • Ha az ár nem túl irreális, akkor akár teljesen működőképes kártyát is készhez kaphatunk. Ez a lehetőség kiesik, hiszen akkor már inkább itthonról vagy valamilyen megbízható kártyát választana az ember, nem igaz?

  • Arra már egy fokkal nagyobb esélyünk van, hogy egy nem működő kártyát hoz a postás. Ha csak 100 emberből 5 nem kér refundot, már megérte az eladónak, hiszen nagy eséllyel fillérekért szerezte a hibás kártyákat.

  • Kapunk egy működőképes kártyát, mely a Windows-zal elhiheti, hogy valóban a leadott rendelésnek megfelelő tulajdonsággal rendelkezik. Valóságban azonban maga a GPU egy jóval szerényebb példányból van (pl. GTS 450) és átírták a BIOS-át. Néhány eladó ennél is tovább megy és egy teljesen igényes PCB-t is „heggeszt” a kamu kártya mellé, hogy még hihetőbb legyen a dolog. Általában az OS felé jelentett VRAM sem felel meg a kártyákon található memóriachipek kapacitásával, így könnyen kékhalál lehet a vége. Egy „komoly” program (pl. GPU-Z) persze hamar felismeri, hogy kamuval állunk szemben, a fenti screenshoton szereplő [FAKE] taggel jelöli a nem túl valós adatokat.

Mit kezdhetünk a kamu adatokkal kérkedő kártyával?

 

A kamu adatoknak hála a hivatalos driverek sem tudják megfelelően használni a kártya adottságait, így hosszú távon még böngészésre is használhatatlan lesz a frissen beszerzett újdonság. Persze ilyenkor egyből jön az első gondolat: flasheljük rá vissza az eredeti BIOS-t!  

Nos, ez ilyen formában nem megoldható, mert sokszor hardveres komponenseket is módosítanak a siker érdekében. Így a BIOS módosítására/frissítésére használt NVIDIA’s NVFlash nem fog működni. Ilyenkor jöhet szóba a „brutális” módszer, ekkor a BIOS chipet egy EEPROM újraírására szolgáló hardverre és manuálisan kell visszaállítanunk gyári állapotába a kártyát. Ez természetesen nem olyan dolog, amit bárki meg tud oldani otthon és nem is biztos, hogy megéri, hiszen egy nagyon gyenge kártyáról beszélünk.

Hogy futnának a játékaink?

 

A legjobb esetben is maximum egy GTS 450-es GPU-val rendelkező példányt kapunk ennyiért, ami manapság nem túl combos teljesítmény. A fenti videóban választ kaphatsz, hogy futnak ezen a kártyán a mai játékok, mint például a CS:GO vagy Fortnite, természetesen alacsony felbontáson és minimum grafikán.

  • CS:GO – 60 FPS környéke
  • Fortnite 40-50 FPS környéke

Ám valamit nem szabad elfelejtenünk! Ahogy fentebb is írtuk, EEPROM újraírás nélkül sajnos pár perc alatt megadja magát a videókártya, ami nem túl sok jóval kecsegtet.

Megéri Wishről vásárolnunk kártyát?

Azt hiszem erre a fenti pár bekezdés tökéletesen megadta a választ: NEM, semmilyen körülmények között sem szabad onnan rendelnünk.

A legfontosabb, hogy mindig megbízható helyről vásároljatok csak videókártyát, a webshopunkban rengeteg példány elérhető akár raktárról is. A túl kedvező ár sosem jelent jót, főleg ilyen oldalak esetében. Remélhetőleg az elkövetkezendő hónapokban javulhat az elérhető termékek palettája és az árak mérséklődése, erre már apró jelek is mutatkoztak június utolsó heteiben.

Ti találkoztatok már ilyen Wishről vagy hasonló helyről származó videokártyával?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×