Az AMD nemrég egy rakás biztonsági rést fedezett fel processzorainál, így mindenképp kell a frissítés.

Aki szereti biztonságban tudni adatait számítógépén, bizonyára különösen figyel arra is, hogy a hackerek ne tudjanak betörni a gépbe. Sajnos manapság egyre nehezebb megakadályozni, hogy a hackerek ne szerezzék meg valamilyen jelszavunkat vagy fontos banki adatainkat. Nem segít az sem, amikor a processzorunk tartalmaz olyan biztonsági rést, amin keresztül beszivároghatnak a rendszereinkbe.

Nemrég az AMD 31 új processzor-sebezhetőséget hozott nyilvánosságra.

Néhány példa a listából

Igen, ezeket a biztonsági réseket olyan processzoroknál is megtalálták, melyek a háztartásokban kaptak helyet, tehát az EPYC adatközpont-processzorok mellett a Ryzen chipeket is érintik – írja összefoglalójában a Tom’s Hardware. Az AMD általában egyébként rendszeresen közzéteszi ezeket a sebezhetőségeket, melyeknek most különösen nagy száma lett. Ezek a biztonsági rések sajnos lehetőséget adnak a hackereknek arra, hogy adatokat lopjanak, vagy vírust juttassanak a számítógépükbe. Mint kiderült, igen súlyos biztonsági rések is napvilágot láttak.

A sebezhetőségek érintik a Ryzen 2000-es sorozatú Pinnacle Ridge asztali chipeket, valamint az integrált GPU-val ellátott 2000-es és 5000-es sorozatú APU termékcsaládokat(Raven Ridge, Cezanne) is. Emellett az AMD Threadripper 2000-es és 3000-es sorozatú HEDT és Pro processzorai is érintettek, valamint számos Ryzen 2000-, 3000-, 5000-, 5000-, 6000- és Athlon 3000-es sorozatú mobilprocesszor is.

Az AMD egyébként rendszeresen javítja ezeket a biztonsági réseket, érdemes lehet azonban a felhasználóknak is odafigyelni a BIOS és firmware frissítésekre. A sebezhetőség ellen ugyanis csak azok lesznek védettek, akik a PC-ben, laptopokban telepítették a legújabb javításokat.

Ezt láttad már?

Új nevet kaphat a Vodafone – Ez a név a legesélyesebb

 

 

×