Öles lépés a karbonsemlegesség felé, és még csak nem is kell hozzá konzolt cserélni. Így csökkenti az Xboxok karbonlábnyomát a gyártó.

A Microsoft egy sor energiatakarékossági intézkedés bevezetését tervezi, és az egyik legizgalmasabbat már ki is adta tesztelésre az Xbox Insiders program feliratkozóinak. A VGC szerint ez a legjelentősebb lépcsőfok, a széleskörű megjelenés előtt.

„A szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos tudatos viselkedés azt jelenti, hogy csökkentjük a karbonlábnyomot, mégpedig a frissítések és letöltések optimalizálásával, hogy olyan időben futhassanak, amikor a konzol a legtöbb megújuló energiát tudja felhasználni”

– írja közleményben a Microsoft az Xbox Wire-en. A cikk arról a törekvésről szól, hogy a redmondiak szeretnének „karbon-negatív, víz-pozitív és hulladékmentes” vállalattá alakulni, legkésőbb 2030-ig. Ennek a stratégiának rendelik alá a termékeiket, köztük a konzoljaikat is, amelyeknek mind az építésük, mind pedig az értékesítésük és felhasználásuk során meg kell felelniük a szigorú környezettudatossági szempontoknak.

Forrás: Microsoft

 

Az új rendszerfrissítést követően az Xbox megkísérli ütemezni a konzolfrissítéseket olyan időszakokra, amikor az elektromos hálózaton érkező villamosenergia nagyobb hányada származik alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású forrásokból. „Ez csökkenti a fosszilis tüzelőanyag-függőséget és az emissziót, valamint pénzt takaríthat meg” – jelzi a Microsoft, ami az előző és újgenerációs játékkonzolokra egyaránt kiadja a frissítést. Ezt követően az Xbox One-ok és Series X/S-ek automatikusan kapcsolnak energiatakarékos Shutdown módba – hacsak nem állítjuk át valamiért. De ne tegyük: a cég mérései szerint

két olyan konzollal, amin egy évig aktív a Shutdown funkció, annyi szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni, amennyit egy fa csak tíz év alatt lenne képes kivonni a légkörből.

Ezzel nem csak a környezet, hanem a felhasználó is jól jár, hiszen a vállalat mérései szerint a hagyományos alvó állapot fogyasztásához képest akár a huszadára csökkenthető az energiafelhasználás. Bravó, csak így tovább!

Pedig azt hittük, hogy ennél jobb hír idén már nem jön az Xboxról:

Magyarországon is lesz gamer Oreo, amivel Xbox cheateket gyűjthetsz

 

×