Ha valamiért esetleg te is a maréknyi kitartó Windows 7 felhasználó közé tartozol, akkor van egy nagyon rossz hírem.

Sokan azt gondolnák,  hogy már csak kevesen nyomkodják a Microsoft 2009-ben megjelent operációs rendszerét, a Windows 7-et, pedig a világ Windows-felhasználóinak mindegy 11%-a, azaz több millióan a kifejezetten jól sikerült Windows 10 és a 11-es rendszerek ellenére is kitartanak mellette.

Ez egyrészt érthető, hiszen valóban egy nagyszerű programról van szó, másrészt azonban jócskán eljárt fölötte az idő. Bár a legtöbben már 2015-ben felváltottak a 10-es Windowsra, a maradék Win7 felhasználónak most jöhetett el ez az idő, ugyanis a mai nappal a redmondiak végérvényesen megszüntetik a régi rendszer támogatását.

A Professional és Enterprise kiadások 2023. január 10-zel kezdődően nem kapnak többé kiterjesztett biztonsági frissítéseket, ami azt jelenti, hogy a Microsoft az utolsó, kritikus sebezhetőségeket orvosló támogatást is megszünteti. Az általános frissítésekkel egyébként 2015-ben, a kiterjesztett támogatással pedig 2020 januárjában álltak le.

Ugyanakkor fontos, hogy a legtöbb Windows 7-es eszköz nem felel meg a Windows 11 hardveres követelményeinek, vagyis azokkal csak a 10-re lehet frissíteni A Windows 8-at egyébként sem ajánlaná senki, úgy pedig pláne nem, hogy ennek a programnak is január 10-én szűnik meg a támogatottsága. Viszont arra is érdemes figyelni, hogy a Win10 támogatása is hamarosan, 2025. októberében véget ér, ezért a Microsoft az érintetteknek inkább újabb, Win11-re alkalmas eszközök beszerzését javasolja.

Ezután már a legelhivatottabb felhasználóknak is érdemes lesz lecserélni a Windows 7-et, ugyanis hamarosan érkezik a Microsoft Edge 109 és a Google Chrome 110 verziók is, melyekkel szintén megszűnnek a böngészők támogatása a régi rendszereken. Működni fognak, de a továbbiakban komoly biztonsági kockázatot fog jelenteni a használatuk.

Ezt is olvasd el:

MĂ©g mindig nem váltottál?! – 5+1 Ă©rv a Windows 11 mellett

 

×