A motorháztető alatt is történtek változások.

Több mint egy éve jelent meg a Microsoft legújabb operációs rendszere, mely stílszerűen a 11-es számozást viseli magán. A statisztikák nem hazudnak, így hamar kiderült, hogy a frissítési hajlandóság jóval a Windows 10 számai alatt mozog. Nem titok, hogy több ok is állhat emögött.

Egyrészt a Windows 11 az elődökhöz képest meglehetősen kemény „gépigénnyel” rendelkezik, elég akár hardver, akár funkció szinten megnevezni pár feltételt, mint a DirectX 12 vagy épp a Secure Boot. Másrészt a felhasználók nem érzik szükségét, hogy a jól belakott Windows 10-ről ugorjanak egy nagyobbat.

Nézzük is, hogy mely Windows 11 funkciók miatt lehet érdemes megfontolnunk a váltást!

A kinézet

A Windows 11 felhasználói felülete több szempontból is szakított az elődökével. Sokan az Apple MacOS rendszeréhez hasonlítják, elég csak a középre helyezett tálcáról vagy épp a megújított animációkról beszélnünk. Természetesen lehetőségünk van bal oldalra, a korábban megszokott helyre helyeznünk az ikonokat, így ez sem jelenthet problémát, ha valamiért nem jönne be az új irány. Az animációk szebbek, gördülékenyebbek, kifinomultabbak az ablakok lekerekítései és a gyári alkalmazások is folyamatosan fejlődnek.

Virtuális asztalok

Akkor sem akarsz elveszni, ha csak egy monitorod van? Aggodalomra semmi ok, a Windows 11 magasabb szintre emelte a virtuális asztalokat. Ha akarjuk, akkor akár kategóriánként (munka, személyes, iskola stb.) is létrehozhatunk asztalokat. Windows 10-ben is ott figyelt már ez a funkció, ám jóval nehézkesebb volt használni.

Jobb monitor támogatás

A régebbi Windows verzióknál rengeteg kritikát kapott a Microsoft csapata a külső monitorok támogatásával kapcsolatban. Ha kihúztuk, majd visszadugtuk a megjelenítőt, az ablakok nem másztak vissza a helyükre, indulhatott a manuális elrendezgetés. A Windows 11-ben már ettől sem kell tartanunk, így többmonitoros rendszereknél, vagy külső monitort használó laptop tulajdonosoknál kiváló szolgálatot tehet az OS.

Widgetek (vagy valami olyasmi)

A Widgetek a Windows Vista óta valamilyen szinten a rendszer részét képezik. A Windows 11-ben ismét nagyobb szerepet kaphat ez a funkció. Immár a tálcáról is gond nélkül elérhetjük őket, legyen szó aktuális időjárásról, árfolyamról vagy épp emlékeztetőkről.

Érintőképernyők magasabb szintű támogatása

A korábbi Windows verziók is alkalmasak voltak érintőképernyős tabletek vagy épp hibrid laptopok támogatására, a Windows 8 ikonjait éppen ez ihlette, ám a kivitelezés hagyott némi kívánnivalót maga után. A Windows 11 több szinten is javított ezen. A tálca és rendszer ikonjai, felületei alkalmazkodnak az érintős bevitelhez, de a digitális tollak tulajdonosai is örülhetnek, hiszen haptikus visszajelzéssel is szolgál számukra az operációs rendszer.

Xbox technológiák a jobb játékteljesítményért

Ismét jól járnak a játékosok – Nagyon hasznos fejlesztést kap a Windows

A Microsoft az Xbox Series S/X fejlesztésénél kifejlesztett technológiákat szépen lassan átülteti PC-re is. Elég csak az Auto HDR-re vagy épp a nem is olyan régen prezentált DirectStorage-re gondolnunk. Ezek még eléggé gyerekcipőben járnak, ám a későbbiekben már csak ezek miatt is megérheti majd váltanunk.

Te miért nem váltottál még? 

Nagy a baj: Amatőr hiba miatt a teljes KRÉTA-t feltörhették, minden adat kikerülhetett

×