A CES-en bemutatták a jövő babakocsiját, ami képes teljesen önállóan elvezetni magát.

Bár az önvezetésről jellemzően az autókkal és a közlekedéssel kapcsolatban szoktunk beszélni (itt a Leeten is), pedig lassan az élet minden területére befurakodik. Vannak önjáró fűnyírók és porszívók, de Debrecenben például már önvezető robotokkal tesztelik a házhozszállítást is. A kanadai Glüxkind nevű technológiai startup ezen az elv mentén tette fel a nagy kérdést: miért nincs még önmagát elvezetni képes babakocsi?

Talán azért, mert valamiért még senkinek sem jutott eszébe – de csak ezidáig, a kanadai szakik ugyanis tényleg összeraktak egyet. Ez lett az Ella, az elektromos segédmotorokkal felturbózott önvezető babakocsi, ami képes teljesen egyedül is elnavigálni a járdán az anyuka-apuka mellett. A kütyü egyébként annyira jól sikerült, hogy a 2023-as CES-en innovációs díjjal is kitüntették.

Megijedni nem kell, a babakocsi nem fog elszáguldani a gyerekkel, ugyanis direkt úgy találták ki, hogy amíg a baba benne van, ne legyen képes ember nélkül közlekedni. „Toló módban” tehát a motorok csak rásegítenek a munkára, például amikor dombon, vagy más emelkedőn kell felfele menni, akkor besegít, de a lejtőn akár le is tud fékezni, ha arra van szükség.

Az Ella akkor kapcsolható önvezető módba, amikor a gyereket a szülő ölben akarja vinni. Ekkor a kocsi képes lesz önállóan mozogni anélkül, hogy egy ujjal is hozzá kellene érni. Ez akkor is jó, ha a nagybevásárlást az anyuka épp egyedül intézi, és a megpakolt babakocsival baktat hazafelé. Mindeközben pedig elakadni sem fog semmiben, mert a 360 fokban látó szenzoroknak köszönhetően minden akadályt képes lesz kikerülni – vagy megállni előtte.

De egy csomó más érdekes funkciója is van:

  • Rock-My-Baby üzemmód: ami álló helyzetben kellemesen ringatja a kocsit
  • beépített fehér zajgenerátorral is rendelkezik, így a kicsik könnyebben el tudnak benne aludni
  • adnak mellé egy csomó tartozékot is, mint a rögzítőféket, az alsó tárolókosarat, napernyőt és szúnyogvédőt, vagy az autósülés-kompatibilis Smart Seatet
  • illetve van hozzá egy alkalmazás is, ami pontosan mutatja a kocsi helyzetét (szóval nehéz lesz ellopni).

Ennek viszont kőkemény ára is van: egy teljesen alap Elláért ugyanis nem kevesebb, mint 1,4 millió forintot kérnek.

Ezt is olvasd el:

Bajban vagyok? – Ha torrentezek, a szolgáltató láthatja, hogy miket töltök le?

 

×