KriszhAdvice megüresedett helyét egyszerűen senki nem volt képes betölteni 2022-ben, a TheVR tulajdonképpen keményebb konkurencia nélkül darálta be az évet.

Kómás bejglizések és kegyetlen töltöttkáposzta pusztítások közepette csak túléltük valahogyan a játékokban gazdag 2022-t, és jóllakottan átcammogtunk a 23-ra végződő esztendőbe. Velünk együtt így tettek a magyar Twitch-streamerek is, akik az elmúlt egy évben több ezer játékkal és több tízezer indított adással tették elviselhetőbbé tömegek mindennapjait.

Ha például a nézők által megtekintett óraszámot átkonvertálnánk a nagymama legfinomabb töltöttkáposztájára, akkor 51,5 millió töltést kéne az örökké soványka unokákba tömködni.

Ez azért gombócból is sok, de ha azt nézzük, hogy mindez körülbelül 264 csatorna több mint 863 ezer streamjével jött össze, akkor sem lesz sokkal kevesebb. Pedig a magyar nézők így sem töltöttek annyi időt a Twitchen, mint 2021-ben, amit az újrainduló élet számlájára írhatunk. Ebben a kontextusban viszont kifejezetten példás, hogy mennyien megmaradtak, a COVID-járvány kezdetekor ugyanis szinte majdnem pontosan ennyien függtek rá újonnan a stream-nézésre.

És hát bőven volt is mit nézni, hiszen a 264 aktív csatorna 34 százalékos gyarapodást jelent 2021-hez képest. Ennyien döntöttek úgy, hogy ezért vagy azért, de belevágnak a steamelésbe, ami bár nem tűnik soknak, de ha retrospektív visszatekintünk 2016 összvissz 23 csatornájára, azért elég nagy fejlődésnek lehetünk szemtanúi.

Játékokból is sokkal több pörgött, mint korábban bármikor. A magyar Twitch felületén ugyanis több mint 7700 program indult el; közülük is a legtöbben a League of Legends, a GTA V, a Valorant, a Fortnite, az Escape from Tarkov, a CS:GO, a World of Tanks és a FIFA adásokat nézték. Mellettük még nagyon népszerű volt a csak beszélgetős műsorok is, illetve nagyot ugrott a szerencsejátékos streamek nézettsége is – utóbbi a 4. legpopulárisabb kategória volt Magyarországon tavaly (bár, ha a FIFA 22 és a 23 egy mérés alá tartoznának, akkor az 5. helyre csúszna a Slots).

A TheVR-os srácok teljesen bedarálták a 2022-es magyar Twitchet.

Idén nem nagyon volt senki, aki egy kicsit is megszorongatta volna a debreceni csapatot, akik toronymagasan a magyar nyelvű Twitch legnagyobb bajnokai. Igaz, az évben egyszer volt olyan is, hogy össznézettségben letaszították őket a trónról, mégis, a KriszhAdvice után maradt tátongó űrt eddig senki sem volt képes betölteni.

Sőt, a TheVR úgy hozott össze 2022-ben több megtekintést, hogy a SullyGnome (nem hivatalos, de elég pontos) statisztikái szerint az átlagos nézőszámban egy kicsit még vissza is estek 21-hez képest. Mondjuk annál többet is voltak élőben, egészen konkrétan 28,8%-kal nyomtak több streamet, mint az azt megelőző 365 napban, ami plusz-mínusz 1473 munkaórát jelent. De ez természetesen csak a Twitchen élőben eltöltött idő, a srácok ezen túl YouTube-ra, és más közösségi felületekre is készítenek tartalmat, de még a tetemes háttérmunkát sem számoltuk bele.

A TheVR-t ennek rendje és módja szerint 3,5 millió órán keresztül nézték a rajongók, ami konkrétan több, mint a 2., a 3. és a 4. helyezett nézettsége ÖSSZESEN.

Persze nem kell sajnálni a többieket sem, hiszen a a top10-es listán jellemzően egyszemélyes csatornákat találunk. Nyilván ők is segítséggel dolgoznak, de általában közel sem akkorával (és nem is olyan minőségben), mint a TheVR.

Itt van például 2022 második legnézettebb Twitch-csatornája, a NerdHub, ami egyébként már nem is létezik. Vendelék voltak, akik egy subathon alkalmával beelőzték Janit, Pistit, Danit és Balázst, így jött végül össze az 1,4 milliós éves megtekintés. De hiába értek be ilyen előkelő helyen, a botrányokat nem voltak képesek kibekkelni, így Vendel szexuális kalandjaival a többfős NerdHubnak is leáldozott.

A harmadik helyen nem más érkezik, mint Nessaly barát, aki bár minimálisan jobb volt, mint 21-ben, akkor hasonló statisztikákkal „csak” a 7. helyen állt az év végén olyan arcokkal maga előtt, akik ezúttal mögötte sorakoznak. Közöttük is kiemelendő (szép sorjában) a szerencsejátékra eléggé rákapó Ruben (4.), a Dél-Koreát megjárt TsBlackii (5.), és a kifejezetten nagyot bezuhanó AdamKissAK (6.) – ők most ilyen sorrendben követik Nessajt.

De gigantikusat zuhant a korábban a 4. helyet megcsípő Suri is, akit a 2022-es összesítésben a 26. hely környékén érdemes keresni. Illetve itt is fontos megemlíteni a több mint egy évvel ezelőtt eltűnt KriszhAdvice-ot, aki épp decemberben hallatott magáról egy sejtelmes posztban, de azóta sem tudni róla semmi konkrétat. Ő volt az egyetlen, aki nem csak egy-egy ritka alkalommal, hanem konstans fel tudott érni a TheVR-hoz (a számokban).

A top10-es nézettségi listán egyébként még megtaláljuk az esport2tv-t, amely 22,4%-os nézettségromlással is a 7. lett, a 8. helyre beérő és sokat fejlődő Yeahuntert, a szintén óriásit menetelő két meglepetést: Mirageeputót a 9. helyen, illetve a tizedikként befutó Avid_is_Oddot.

Mindeközben a Leet esport közvetítésekkel hódító csatornája is sokat fejlődött: 2021-ben a 19., 2022-ben már a 11. legnézettebb Twitch-csatorna volt Magyarországon.

A legtöbb ember is a TheVR egyik adása alatt verődött össze

A június 12-i Summer Game Fest közvetítésük alkalmával közel 15.000 néző gyűlt össze, hogy Pistiékkel együtt nézhessék a legújabb játékok bejelentését, előzetesét vagy játékmenetét bemutató ízelítőjét. A srácok egyébként simán hozzák a legnézettebb műsorokat:

  • június 9-én 12.600+
  • december 21-én 12.100+
  • szeptember 10-én 9400+

néző volt rájuk egyszerre kíváncsi. A többi magyar streamer innen veszi fel a fonalat:

  • Tigenére január 18-án több mint 9100-an kapcsoltak
  • Nerdhubot március 6-án 5400-an is nézték
  • cristijAn január 29-én mérhette a legtöbb nézőt 4900+ fővel
  • psgogli7 mondatait november 6-án közel 4500-an próbálták megfejteni
  • míg mindenki Zsozseatyájára 4200-an neveztek be július 12-én délután.

Mindent összevetve tehát a magyar ajkú Twitch él és virul, és bár némi visszaesés az összesített számokban tapasztalható a 21-es esztendőhöz képest, mind nézettségben, mind pedig az új tartalomgyártók számában különösen jól állunk. A közvetítések, úgy pedig a játékok is kifejezetten változatosak, egyre többen adják a fejüket streamelésre, ami még színesebbé teszi a Twitchet, ami pedig idővel – talán és remélhetőleg 2023-ban – még több nézőt gravitálhat a platformra.

Ezeket a tartalomgyártókat persze meg is kell találni, így legközelebb a 2022-es esztendő legígéretesebb magyar Twitch-streamereit hozzuk el. Szóval, ha szerinted van egy kevésbé ismert, de mindenképpen több figyelemre érdemes alkotód, akkor mindenképpen jelezd őt a cikk alatt kommentben! 

(A statisztikákat a SullyGnome oldaláról citáltuk, a borítóképhez pedig a TheVR Facebook-oldalán, illetve Nessaj Instagram-profilján található képeket használtuk.)

Ezt is olvasd el:

Best of 2022 – Ez volt az év 16 legjobb és legszórakoztatóbb videojátéka

 

×