Lássuk is, melyek voltak az év legjobb videojátékai.

Nem mintha panaszkodnék, de az idei esztendő különösen játékbő volt. De szerencsére nem csak a játékok mennyisége, hanem a minősége is kimagasló volt, így 2022-ben tucatnyi remekművel üthettük el az időnket. Nehéz is volt kiválasztani a legjobbakat, és hiába bővítettük 16-ra az eredetileg 10 címes listát, sokaknak így is hiányérzetük lehet. Lássuk is, melyek voltak az év legjobb videojátékai.

1. God of War: Ragnarök

Platform: PS4, PS5 | Átlagpontszám: 94

A Ragnarök négy évnyi várakozás után megérkezett, és mindenkit teljesen levett a lábáról. Kratos és Atreus északi történetét lezáró eposz annak ellenére a sorozat csúcspontja, hogy a 2018-as etaphoz képest nem sok minden változott. A történet és a karakterek zseniálisan megírtak, a grafika még mindig lenyűgöző, a filmes egysnittes megoldás mellé párosított epikus zene pedig csak hab a tortán.

2. Horizon II: Forbidden West

Platform: PS4, PS5 | Átlagpontszám: 88

A Guerilla Games 2017-ben igen váratlan sikert értek el a posz-apokaliptikus, robotdínókkal benépesített világban játszódó Horizon: Zero Dawnnal, aminek több mint 5 évig készült a folytatása. Sajnos azonban a Sony ezen exkluzívjában sem történt drasztikus előrelépés, ami ez esetben pusztán annyit jelent, hogy pontosan azt a magas színvonalat hozta, mint elődje. Néhol ugyan a történet leül, és a karakterek sem olyan izgalmasak, de a furcsa, misztikummal és rejtéllyel teli fauna egyetlen percig sem enged.

3. Cult of the Lamb

Platform: PC, Xbox, PS | Átlagpontszám: 88

Animal Crossing + Stardew Valley + Hades × The Binding of Isaac = Cult of the Lamb. elsőre talán nagyon fura mosléknak tűnhet, de hidd el, hogy az idei esztendő egyik legkiemelkedőbb darabjáról van szó.

4. Stray

Platform: PC, PS4, PS5 | Átlagpontszám: 83

A Stray már a bejelentése pillanatában rabul ejtett a játékosok szívét, ez pedig a megjelenése után sem volt másképp. A cicás cyberpunk kaland egy kifejezetten egyedi világon kalauzol át bennünket,  és bár csupán néhány óra az egész, a búcsú kifejezetten szívszorító lesz.

5. Elden Ring

Platform: PC, PS, Xbox | Átlagpontszám: 96

A George R. R. Martin hathatós közreműködésével készült leggrandiózusabb From Software alkotás megjelenését hosszú ideig hatalmas titkolózás előzött meg, ami a végtermék ismeretében abszolút érthetővé vált. Az Elden Ring a soulslike műfajának tulajdonképpen koronázott királya, amiben a stúdió eddigi munkássága teljesen összeér. Nyílt világ, izgalmas lore, epikus és brutál nehéz harcok több tucat játékórán át.

6. High on Life

Platform: PC, Xbox | Átlagpontszám: 68

Bár a High on Life összesített értékeléseit látva sokaknak elmehet tőle a kedve, valójában ez is csak a pontozásos rendszerek értelmetlenségét és a humor szubjektivitását bizonyítja egyszerre. Justin Roiland legelső FPS-e ugyanis alapvetően épít a humorra, amiből itt másodpercenként 600 jut. Minimum. De abból is a Roiland-féle, ami valljuk be, sokaknak megüli a gyomrát. Aki viszont imádja a Rick és Morty-t, és szeretne végre egy igazán vicces és szórakoztató játékkal játszani, annak egy kihagyhatatlan darab.

7. Immortality

Platform: PC, Xbox, PS, Android, iOS | Átlagpontszám: 88

Az Immortality-től a többbés nem különösebben jött lázba, lévén nem is egy hagyományos keretek között értelmezhető videojátékról, sokkal inkább egy interaktív filmről van szó. Az igazság azonban valahol a kettő között lehet, hiszen Sam Barlow alkotása jóval több interakciót enged, mint mondjuk az interaktív filmek 99%-a, viszont nem is egy olyan cím, mint mondjuk a Horizon: Forbidden West. 

A történet során archív felvételekből kell kinyomozni, hogy mi történhetett a rég eltűnt színésznővel. Ezt viszont olyan alaposan és olyan módszerekkel tehetjük meg, mint még soha. Ennél többet kár volna elárulni az Immortality-ről, azt viszont garantálom, hogy aki imádja a krimit és a nyomozást, az mind a tíz ujját meg fogja nyalni.

8. Tunic

Platform: PC, PS, Xbox, Nintendo Switch | Átlagpontszám: 86

A Tunic kisrókája jött, látott és győzött. A klasszikus Zelda-játékokat idéző játékmenet, a színes és végtelenül aranyos dizájn viszont ne tévesszen meg senkit: ez egy kifejezetten nehéz játék, komoly taktikát igényló harcokkal és egy csomó puzzle-elemmel. Kétségtelenül ez az év egyik legnagyobb meglepetéscíme, ami hosszú órákra képes a képernyő elé szögezni.

9. Vampire Survivors

Platform: PC, Xbox, PS, Android, iOS | Átlagpontszám: 92

A Vampire Survivors első ránézésre nem egy megkapó program, elismerem. Na, de miután elindítottad, akkor jaj neked, földi halandó! A Vampire Survivors egy elképesztően addiktív játék, amit nagyon nem egyszerű abbahagyni. És miért? – kérded? Nos, azért, mert hihetetlenül szórakoztató. Ezt a játékot receptre kellene felírni, annyira király!

10. A Plague Tale: Requiem

Platform: PC, PS5, Xbox Series | Átlagpontszám: 85

A Plague Tale: Innocence 2019 egyik legnagyobb meglepetése volt, ami a gyerekbetegségei, azaz a játékmenetbeli elmaradottságai miatt nem válhatott igazi nagy klasszikussá. Ezt a csorbát azonban a Requiem című folytatás maradéktalanul kiküszöböli és egy olyan félelmetes, mégis lehengerlő kalandra hív, amilyet még nem láttál.

A már csak az újabb generációs konzolokra megjelenő történetben Amicia és Hugo sosem látott méretű patkánysereggel kell farkasszemet nézzen, de nem ez a legnagyobb veszély, ami rájuk leselkedik. Újabb és nagyobb bejárható területek, alaposan kibővített játékmenet, és hihetetlenül gyönyörű látványvilág teszi a Requiemet felejthetetlenné, és az év egyik legjobb játékává.

11. Rollerdrome

Platform: PC, PS | Átlagpontszám: 81

Bér a Rollerdrome nem tűnik valami különleges játéknak, valójában ennél egyedibbet és eredetibbet nehezen találnánk 2022-ben. Ez ugyanis egy fasiszta rendőrállamban játszódó görgorcsolyás aréna shooter. Ugye, milyen fura?

Pedig játszva nagyon hamar belejön az ember, kicsit olyan, mint a Ton Hawk, csak fegyverekkel. Annyi a különbség, hogy itt a trükkökért lőszert nyerhetünk, amivel aztán halomra lőhetjük az életünkre törő rosszarcúakat. A Rollerdrome az év egyik legszórakoztatóbb játéka, aminek egyetlen hibája, hogy rövid.

12. Metal: Hellsinger

Platform: PC, Xbox, PS | Átlagpontszám: 79

A Metal: Hellsinger egyszerűen fantasztikusan tölti be azt az űrt, amit a Doom Eternal hagyott két évvel ezelőtt maga után. Igaz, a sima démonölést picit megcsavarta némi ritmusjátékos elemmel, ami annyit tesz, hogy a kifejezetten a játékhoz írt metál ütemére kell lőnünk mindenre, amit látunk.

Ez elsőre játékidegennek hathat, a gyakorlatban viszont remekül működik, így nemcsak az ikonikus hentelde, hanem a zenei műfaj rajongóinak is melegen ajánlott. Úgy meg aztán pláne, hogy olyan legendás zenészek szolgáltatják a talpalávalót, mint Alissa White-Gluz, Mikael Stanne, Randy Blythe, vagy mint Serj Tankian.

13. Return to Monkey Island

Platform: Nintendo Switch, PC, Xbox | Átlagpontszám: 86

13 év telt el az utolsó Monkey Island óta, de még ennél is régebbre kell visszamennünk addig az etapig, amiért még Ron Gilbert nevét áldhatjuk. A címbeli visszatérés tehát nem csak Guybrush Threepwood és nemezise, LeChuck, hanem a legendás játékfejlesztő visszatérését is jelzi.

Az új Monkey Islandre pedig mint egy falat kenyérre, akkora szükség volt. Egy ilyen minőségű kalandjátékra meg pláne! A Return to Mokey Island nemcsak egy hiánypótló mestermű, hanem egy szerelmeslevél is a műfajhoz, a sorozathoz, és a rajongókhoz. Egy nagyszerű belépő az új játékosoknak, és egy nosztalgikus múltidézés is. A Return to Monkey Island vicces, okos, és végtelenül szórakoztató. Minden túlzás nélkül az évtized egyik legjobb kalandjátéka.

14. Pentiment

Platform: PC, Xbox | Átlagpontszám: 88

A Pentiment minden bizonnyal sosem fog utat törni magának a mainstreambe, pedig a manapság körülrajongott stúdió, az Obsidian szerelemprojektjeként született meg. A játék a 16. századi Európában játszódik, amikor is egy tehetséges művésznek kell felgöngyölítenie egy több évtizeden átívelő rejtélyt.

A Pentimentet leginkább a látványvilága különbözteti meg a mai címektől, az Obsidian zsenijei ugyanis a középkori könyvek illusztrációit vették alapul. Az előzetest megnézve talán furcsának hangozhat, hogy mindez kötetlen játékmenettel, szerteágazó dialógusokkal, úgy pedig számtalan következményekkel járó döntéshelyzettel párosul, pedig a Pentimentben mindezt megtaláljuk. Ahogyan izgalmas történetet, brutális mennyiségű humort, és közel 20 órányi szórakozást is tartogat.

15. Bayonetta 3

Platform: Nintendo Switch | Átlagpontszám: 86

A Bayonetta harmadik installációja körül fene nagy felfordulás volt, amikor az ikonikusan szexi boszorkány eredeti hangja bojkottra hívta a rajongókat. De minderre a megjelenés után már senki nem emlékszik, a játék ugyanis egy fékevesztett agymenés, egy olyan látvány és akcióorgia, amilyet kizárólag csak a Bayonetta-sorozat képes szállítani. A játék legnagyobb hibája, hogy a Switchen kívül semmilyen más platformra nem jelent meg.

16. As Dusk Falls

Platform: Xbox, PC | Átlagpontszám: 77

Az As Dusk Falls tulajdonképpen egy karaktertanulmány, ami egy meglehetősen hétköznapi család, nem mindennapi megpróbáltatását meséli el, ami akkor veszi kezdetét, mikor megállnak egy útszéli motelben, ami néhány pitiáner bűnöző és a rendőrség közötti feszült ostrom helyszínévé válik.

Az Immortality-hez hasonlóan itt sem egy hagyományos videojátékról van szó, a komoly következményekkel járó döntések változatossága és súlyossága azonban olyan mélységeket ad az egyébként is remek karakterekkel és drámával megírt történetnek, melyet még a legnagyobb AAA-s produkciók is megirigyelnének. Ettől lesz az As Dusk Falls az év egyik legjobb narratív játéka.

Bár a listát kibővítettük, szinte biztosan akad néhány olyan alkotás, amit sokan fognak hiányolni róla. Ha a te kedvenced pont nem került fel, akkor azt hagyd meg nekünk kommentben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

A grafika csúcsa – Ezeknél a játékoknál idén semmi sem volt gyönyörűbb

 

×