Csillagászati összegeket söpörnek be a vízi na’vik, de a nézők feneketlen kútba öntik a pénzt. A hossznál már csak a költségek durvábbak!

Amíg az Avatar: A víz útja továbbra is rohan felfelé a filmes bevételek világranglistáján, az alkotók még mindig a körmüket rágják, mert nem biztos, hogy akár egy centet is keresni fognak a grandiózus mozin.

A film alig két hét alatt átlépte az 1,1 milliárd dolláros (410,3 milliárd forintos) bevételt,

ami nagyon jó előjel, hiszen további hónapokat fog a mozikban tölteni, mire elfogy a közönsége, így simán beérheti csaknem hárommilliárd dollárnál tartó elődjét. A 2009-es Avatar kényelmesen tesped az első helyen, de annyira drágán készült (anno 500-600 millió dollárra becsülték a büdzsét), hogy rekorddöntögetés nélkül veszteséges is lett volna. Az egyszerre forgatott 2-3. részre még több gyártási költséget emésztett fel, így tovább rezeg a léc, hogy megtérül-e egyáltalán.

Forrás: My Vue

Mint ismert, a mozifilmek bukásnak számítanak egészen addig, amíg a gyártási költségüket meg nem keresik a mozikasszáknál. A készítők ennyivel még mindig nincsenek ki a vízből, hiszen az alkotás terjesztésére és marketingjére legalább ugyanannyit szokás fordítani, mint a forgatásra és az utómunkára. Egy produkció kb. akkor jön ki nullára, ha a büdzséje 200-250 százalékát összekotorja a mozikban, és csak e felett lehet egyáltalán profitról beszélgetni.

De mennyibe kerülhetett az Avatar 2?

 

James Cameron rendező őrzi jó szokását és ezt továbbra sem árulja el, viszont a GQ magazinnak adott interjújában elejtett néhány árulkodó részletet. A lapnak azt mondta, ha A víz útja nem ér el a bevételi örökranglista 3-4 helyéig, akkor nyereség sem lesz rajta, mivel az elkészítése, idézzük,

„kib@szott drága volt”.

A Boxoffice Mojo adatai szerint a dobogós Avatar, Bosszúállók: Végjáték és Titanic magasságáig legalább kétmilliárd dolláros mozis bevételt kell besöpörni. Ezzel számolva hamar kiderül, hogy a mozit bő egymilliárd dollárból forgathatták, ami szintén világrekord.

Akárcsak a következő rész várható hossza:

Nagyon DURVA: az Avatar 3 várhatóan hatórás lesz!

 

×