Megértük azt az évet, amiről évekkel-évtizedekkel ezelőtt több videojáték-fejlesztő is érdekes elméletet állított fel – Nézd meg milyennek képzelték 2022-t!

Hat olyan jövőbe látó játékot találtunk (köszi, GameRant!), amelyek a 2022-es évben játszódnak. Ez a keletkezésük idején nagyon távolinak tűnt, de a több évtizeddel ezelőtt készült game-ek észbontóan pontosnak bizonyult elméletekkel álltak elő arról, hogy milyen lesz 2022.

Az elképzeléseik ma már nem tűnnek utópisztikusnak – sajnos…

Bár az alábbi (nem top)lista szereplőinek narratívájában 2022-re már rég kies pusztasággá kellett volna változnia az egész bolygónak, ha nem szó szerinti jóslatoknak vesszük őket és hajlandóak vagyunk a sorok között olvasni, zavarba ejtő lesz, hogy mennyire világosan látták merre tart a világ.

6. Cyberball (1988)

A Tron nyomdokait követő, nagyon tipikusan ’80-as évekbeli játék. Sokat elárul arról, hogy az emberek akkoriban milyennek képzelték a jövő technológiáját. SEGA Genesis-re készült, és kicsit olyan, mintha a Tecmo Bowl és a Blade Runner zabigyereke lenne.

Bár az amerikai foci még nyomokban sem tart ott, hogy high-tech robotok játszák, már vannak elég menő ligák, amelyeken saját építésű harci robotokat engednek össze, például egyetemi csapatok, vagy szabad IT műhelyek.

5. Skyhammer (1995 / 2000)

Nagyon érdekes sorsú game, hiszen egyike a ’90-es évek nagy reményekkel bejelentett, majd lefújt projektjeinek. A Rebellion Developments 1995-ben tervezte kiadni, majd törölte, és évekig kiadatlan is maradt. Az Atari Jaguarra fedezték fel újra az ezredfordulón, de igazából sosem találta meg a helyét: annyira ritka darab, hogy még a Wikipedia sem listázza konzolra megjelent játékként. Csak kritikai sikert ért el – kár érte.

Kifejezetten sötét hangulatú disztópikus shooter, viszont rendkívül szórakoztató és könnyű rászokni. A sztori alapja az, hogy 2022-ben már hatalmasra duzzadt vállalatok fogják irányítani a világot, és a háborúk már valójában köztük, nem államok között zajlanak… Aúú…

4. Perfect Dark (2000)

Ez ugye egy játéksorozat nyitó darabja, amitől – az ismerős rebootok miatt – elsősorban az Xbox-osok szeme csillanhat fel. Eredetileg ugyanakkor Game Boy Color-ra (az első színes kijelzős Game Boy-ra) jelent meg. Bár a neve ugyanaz, mint a Nintendo 64-re kijött játéké, az valójában egy előzménye ENNEK a lopakodó, akciódús game-nek. Egyébként viszonylag vegyes kritikai fogadtatása volt…

Joanna Dark sztoriját dolgozza fel a narratíva: a főhős egy UFO-baleset helyszínét vizsgálgatja 2022-ben. Ugye éppen ez az év, amikor a valóságban nagy áttörést értek el a parajelenségek hívei és a szkeptikusok is, hiszen az ő nyomásukra és a média nem szűnő érdeklődésére reagálva idén újabb nagy adag UFO-észlelésről készült anyagot osztott meg a Pentagon. Mint írtuk, a NASA éppen ezek vizsgálatára állított fel idén egy új kutatócsoportot. Jó kis egybeesés.

3. Year Zero (2007)

Ez az alternatív reality játék (ARG) annak a 42 Entertainment-nek a munkája, akinek a Halo 2-hoz készült „I Love Bees” élményt és vírusmarketing kampányt is köszönhetjük. Tulajdonképpen a Year Zero szintén egy másik termék, a Nine Inch Nails zenekar azonos című albumának kísérő játéka volt.

Ez a cím a 2022-es évet egyfajta újrakezdésként kezeli: az Egyesült Államok újjászületőben van, egy nagyon súlyos csapást jelentő terrorista merényletsorozat után. A játékban megjelenő elnéptelenedés, majd ébredezés kísértetiesen hasonlít a COVID alatt átélt lezárásra és újrakezdésre, ami mindenki életét gyökeresen megváltoztatta.

2. Dead Rising 4 (2016)

Fiatal játék, de minden nagyobb platformon ott van, lassan hat éve. Nem tudjuk, hogy a Capcom valaha kijön-e egy ötödik epizóddal, ami mondjuk ennek az évtizednek a végét dolgozza fel, de érdekes lenne látni, hogy mit gondolnak az akkori világról.

Ugyanúgy, mint a megelőző részekben, Frank West kalandjait toljuk, csak éppen idegesítő visszaszámlálások nélkül. 2021 legvégével kezdődik és 2022-ben zajlik a cselekmény, ami hál’ istennek eléggé elrugaszkodott napjaink valóságától. Egyelőre. Zombiapokalipszis közepébe csöppenünk, egy olyan világba, amikor az emberek az összeomlás hatására dobnak egy nagy hátraarcot – mind a technológia, mind túlélés szempontjából. Hát igen: elég csak az energiaválságban leállított megújuló energiaforrások ellehetetlenítésére és az áram helyett mindenféle gázokkal, meg fával fűtött otthonokra gondolni – ami hosszú távon ugye csak még nagyobb bajokat szül. Innen nézve végülis, a zombik sem túl utópisztikusak…

1. Earth Defense Force 5 (2017)

Alig öt évvel ezelőtt indult a pályafutása, de érdekes módon nagyon sok minden változott azóta, hogy a Sandlot kifejlesztette, majd a D3 kiadta. Az az üdítő benne, hogy teljesen elszakad a valóságtól és egy saját realitásban nyújtózkodik.

A narratíva szerint a Földvédelmi Haderő névre keresztelt magánvállalat – ami 2022-ben indítja első akcióját – bolygónkon túlmutató veszélyek elhárítását célozza meg. Történik mindez egy olyan évben, amikor a valóságban a NASA aszteroidába lövi az egyik műholdját, míg a SpaceX bejelenti, hogy még idén fellövi a történelem legerősebb űrrakétáját, a már holdi és marsi utakra tervezett Starship űrhajót szállító Super Heavy-t.

Na, milyen a szép új világ, ezeknek a múltbéli játékoknak a tükrében?

 

×