Két legyet ütnének egy csapásra.

A dedikált Intel videókártyák első generációja, az Arc Alchemist már kishazánkban is kezd felbukkanni a boltok virtuális polcain. Az óriáscég nem akart erőt fitogtatni rögtön, ez egyértelmű volt a kezdetek óta. A hardver rendben van, az elmúlt hónapok során pedig a szoftveres, driveres részt is egyre jobban finomítják a fejlesztőik. Ennek ellenére nem beszélhettünk gördülékeny startról, több alkalommal is csúszásokkal kellett kalkulálnia a potenciális üzletfeleknek.

Már akkor felmerült annak lehetősége, hogy az Intel a fenti ok miatt el is kaszálná a teljes GPU részleget. Sokan már akkor is túlzónak találták ezeket az információkat, volt már hasonlóra példa az elmúlt évtizedekben. Szerencsére ettől nem kell félnünk, ám a cég kicsit átrendezi házon belül a dolgokat.

Nézzük is, hogy mi változik!

Az óriáscég Accelerated Computing Group névre hallgató részlegét teljesen ketté bontja. Korábban az AXG egyaránt felelt az adatközpontokba és a személyi számítógépbe kerülő egységekért is. Raja Koduri az AXG alapítója így ismételten a CPU, GPU és AI részlegek koordináláséért felel majd. Két legyet ütne egy csapásra az Intel, hiszen az adatközpontokat az Nvidia uralja jelenleg. Ha mindkét oldalon támadást indítanak az Nvidia (és az AMD) ellen, akkor két, fontos szegmensben is stabil szereplő lehet az Intel.

A fenti tervezet akár vészjóslóan is hangozhat első olvasásra az ARC széria rajongóinak. Könnyen azt hihetnénk, hogy igazából csak az adatközpontokra fog ezentúl koncentrálni a cég. Szerencsére a mezei PC tulajdonosoknak sem kell félniük. Az ARC kártyák második generációja, a Battlemage már javában készül, de bizonyára néhány Celestial példány tervezete is ott figyel a belsős számítógépeken. Kiadási dátumokról még korai beszélnünk, abban azonban biztosak lehetünk, hogy az érkezésükre az Intel kijavítja a jelenlegi, leginkább DirectX 9 és DirectX 11 alatt tapasztalható hibákat. Szeptember és december között 10-15%-os FPS javulást sikerült elérni ezen a területen, így még csak azt sem mondhatjuk, hogy alibimunkát végezne a programozócsapat.

Remélhetőleg a GPU részleg szétválasztása mind az adatközpontos, mind a személyi számítógépekbe kerülő GPU-k fejlesztésének jót tesz majd. A két alrészleg a saját területére fókuszálhat, melyből nem csak a cég, hanem a potenciális vásárlók is profitálhatnak majd.

Itt egy kis füst, ott egy kis tűz – A 7 főbűn, amit elkövethetsz PC építéskor!

×