Mindenki követ el hibákat az életében, de vannak hibák a PC építésekor, amik után bizony csúnyán a zsebünkbe kell nyúlni.

Egy saját gaming PC építése hihetetlenül egyszerű és szórakoztató. Ez egyfajta kötődést alakít ki közted és a gaming riged közt. Ennek ellenére van néhány meglepően gyakori hiba, amely újra és újra felbukkan, amikor az emberek új számítógépet akarnak építeni. Ezért vagyunk most itt, hogy biztosítsuk, hogy soha ne ess bele ezekbe a hibákba.

Szóval íme 7 főbűn, amit elkövethetsz a PC építésekor.

1. Elfelejtett I/O pajzs

Ez valójában csak egy bosszantó hiba, nem pedig olyasmi, ami valódi veszélyt jelentene az alkatrészekre. Az I/O pajzs az a kis fémlap, amely megvédi az alaplap hátulján lévő összes bemenetet és kimenetet. Enélkül egy tátongó lyuk marad a géped hátulján, ami még több hajat, szőrt és általános szennyeződést húz be a számítógépedbe.

Ez nem igazán befolyásolja a számítógépedet, de esztétikailag biztosan csúnya lesz. Sajnos valószínűleg csak akkor fogod észrevenni, hogy elfelejtetted, amikor már mindent a helyére csavaroztál, és megtöltötted a PC-t az összes fényes új alkatrészeddel.

2. Hővezető paszta – Kihagyása, túl sok, vagy rossz helyre helyezése

Ez az a pont, ahol a dolgok egy picit elfajulhatnak. Az, hogy mennyi hőpasztát használsz a processzorodhoz, már régóta probléma az új PC builderek számára. Nyilvánvalóan a legrosszabb, ha egyáltalán nem használunk semennyit.

De az sem segít, ha vastagon bekened a processzorodat a pasztával, mint Nutellával a pirítóst. Van egy arany középút, ahol a CPU-ra csepegtetett chippaszta mennyisége megfelelő – ha túl kevés, akkor légbuborékok maradnak, ha túl sok, akkor a hővezető képességet kezdi gátolni, amit a hővezető paszta javítani hivatott.

Ideális esetben két rizsszemnek megfelelő mennyiségű pasztát helyezzünk a CPU hőterítőjének közepére. Nem kell megerőltetni magad, hogy egyenletesen szétkend a felületen, maga a processzorhűtő felhelyezése elvégzi a munkát.

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, az az, hogy magába a foglalatba teszed a hőpasztát. Igen, ez valóban megtörtént már néhány szerencsétlen alaplappal.

3. Elfelejtett matrica a hűtőn

Ez egy olyan kompromisszumok nélküli hülyeség, amit ki kell emelni. A processzorhűtők szállítás közben gyakran átlátszó borítással vannak ellátva azon az érintkezési ponton, amely végül a CPU tetejére kerül. Ez azért van, hogy megóvja a felületet a sérüléstől.

Ezen nagy piros betűkkel fel van tüntetve a „Kérjük, szerelés előtt távolítsa el” felirat, vagy valami hasonló szöveg. 

A burkolat rajta hagyása akadályt képez a CPU és a hűtő között, ami azt jelenti, hogy nem kapja meg a megérdemelt hűtést, és károkat okozhat hosszú távon. Főleg, ha ráolvad a processzor hőterjesztőjére.

Ha szerencsés vagy, akkor az új CPU-hűtőd előre telepített hőpasztával érkezik, és képes leszel teljesen megkerülni mind ezt, mind az előző bűnt.

4. A proci/alaplap tűk megcsonkítása

Nem lehet megúszni a processzor telepítését az alaplapba, ha te magad rakod össze a géped. Ez azt jelenti, hogy a foglalatokkal és a köztük lévő összes kényes kis érintkezési tűvel kell majd babrálnod.

Az Intel esetében a tűk az alaplapi foglalatban vannak, az AMD esetében pedig magán a CPU-n. Ha bármelyiket is meggörbíted, hatalmas bajban vagy.

Egy Intel-építésnél elég egy véletlenül a foglalatba mártott ujj, vagy egy véletlenül elejtett CPU, hogy az érintkező tűk fele összetörjön. Egy AMD-s gépnél ki lehet csavarni a tűket a felismerhetetlenségig, ha rosszul próbáljuk meg a foglalatba erőltetni.

Ez nagyon, nagyon rossz lehet. És szinte még rosszabb, ha csak néhány tűt rontasz el. Lehet, hogy a géped még elindul, és látszólag jól működik, de lehet, hogy egy memóriacsatornát megöltél. Ez azonban nem az abszolút legrosszabb dolog, amit a gépeddel tehetsz, mivel még mindig meg lehet menteni a tűket.

5. Az Alaplap állványok kihagyása

A gépházban minden szükséges lyuk ki van fúrva, hogy bármilyen szabványos alaplapot pontosan fel tudj szerelni. Annak érdekében azonban, hogy az alaplap, annak minden kényes áramköre és elektromos jósága ne érintkezzen közvetlenül a ház fémszerkezetével, a házhoz emelőlapok vagy állványok tartoznak.

Ezek a kis réz adapterek kiemelik a lapot a ház alaplapi tálcájából, és megakadályozzák, hogy az alaplap forrasztott pontjai elektromos rövidzárlatot okozzanak a ház fémével. Gyakran előre telepítettek néhányat a szabványos ATX méretarányú lapokhoz, így minimális az esélye annak, hogy kifelejtik az emberek.

6. Rossz helyre dugott kábelek

Á, a klasszikus tápkábel-konfliktus. Ha nem a megfelelő tápcsatlakozókat csatlakoztatod az alkatrészeidhez, az maradandóbb következményekkel is járhat.

A leggyakoribb kihagyott csatlakozó a CPU tápcsatlakozója a lap tetején, a processzorfoglalatnál. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a számítógép nem fog bekapcsolni.

Ennél is aggasztóbb azonban, ha elfelejted a CPU-hűtő vagy a pumpa szivattyújának áramellátását.

Ezzel nagyobb károkat is okozhatsz a számítógépedben.

7. Olcsó táp választása

Mindenki szeret spórolni, de van, amin nem szabad. Az egyik ilyen dolog a táp. Egy olcsó táp akár az egész gépedet magával viheti, ha nem bírja a terhelést, amit az összes alkatrész rátesz.

Íme erre egy tökéletes példa.

 

Talán ez a legnagyobb bűn, amit elkövethetsz!

Te követted már el a listán szereplő 7 bűn valamelyikét? Vagy esetleg valami másban bakiztál, amikor a gépedet építetted?

forrás: PCGamesn

×