Úgy tűnik, hogy egy új irány felé haladunk.

Pár évvel ezelőtt már annak is örült az ember, hogy ha a zörgő, duruzsoló HDD-t le tudta cserélni egy gyorsabb, halk háttértárra. Azóta azonban brutális fejlődésen ment keresztül az SSD piac. Az egykori SATA kialakítás mellé megérkezett az M.2, manapság szinte mindegyik alaplapon találhatunk ilyet. Ennek köszönhetően az idegesítő kábelektől is megszabadulhatunk, sokkal átláthatóbb lehet a gépház is.

A másik fontos hozadéka az M.2 foglalatnak, hogy a PCIe/NVME szabványnak köszönhetően elképesztő sebességeket érhetünk el velük. Manapság kezdenek elterjedni a PCI Gen 4.0 verziójú háttértárak, melyek már a 7-8000 MB/s határokat súrolják olvasásban és írásban is. A gyártók a háttérben azonban már a következő lépcsőfokot készítik elő, a GALAX pedig adott is belőle egy kis ízelítőt.

Olyan gyors SSD-k érkeznek, hogy elkerülhetetlen az aktív hűtés!

A fenti képen a HOF Extreme 50 SSD-t pillanthatjuk meg teljesen pompájában. Jól látható, hogy a gyártó egy kifejezetten combos hűtést pakolt a háttértárra, nem is véletlenül. Az alábbi sebességekre számíthatunk:

  • HOF Extreme 50 1TB: 9500 MB/s & 1300K IPS (olvasás), 8500 MB/s & 1100K IOPS (írás)
  • HOF Extreme 50 2TB: 10000 MB/s & 1500K IPS (olvasás), 9500 MB/s & 1250K IOPS (írás)

Ilyen sebességek mellett már komolyan tudnak melegedni a chipek, így elkerülhetetlen az aktív hűtés használata. Hétköznapi feladatoknál nagy eséllyel nem lesz szükség az állandó ventilátor pörgésre, de komolyabb fájlműveletek során bizony már elkélhet az extra légmozgás. Fontos kiemelni, hogy a fenti sebességek még messze nem érik el a PCIe Gen 5.0 határait, így könnyen előfordulhat, hogy más gyártók is élni fognak az aktív hűtés lehetőségével a jövőben érkező példányaikon.

Forrás: Videocardz

Legyél te is Nvidia-illatú! – Itt a dezodor és a tusfürdő és egy hatalmas csavar

 

×