Úgy tűnik, hogy a jelszómegosztás egyre inkább kalózkodásnak, sőt büntethető cselekedetnek számít.

Régóta lehet arról hallani, hogy a Netflix megpróbálja megakadályozni, hogy az emberek megoszthassák egymással az előfizetéshez tartozó jelszavukat. Vannak országon, ahol már külön felárat számítanak fel ezért, de máshol is tervben valamilyen módszer ennek megakadályozására. A cél persze az, hogy akinek nincs előfizetése, az is fizessen elő, ahelyett, hogy más jelszavát használná.

Na, itt jön be a dologba egy érdekes csavar. Nemrég az Egyesült Királyságban a Szellemi Tulajdonvédelmi Hivatal új útmutatót adott ki az internetes kalózkodásra vonatkozóan. Ennek egyik részlete kitér arra, hogy azok, akik megosztják a Netflix, az Amazon Prime vagy a Disney+ jelszavukat, megsértik a szerzői jogokat.

A jelszó megosztása pedig büntetőjogi felelősségre vonást is vonhat maga után.

Erről egyébként maga a hivatal tájékoztatta a TorrentFreak weboldalt. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy a Netflix jelszó-megosztása hozzájárult a vállalat növekedéséhez, és azzal, hogy elnézték ezt, ez lett a normális a világon. Korábban még ők írták azt, hogy a jelszómegosztás maga a szeretet jele:

A Netflix és a hasonló streaming platformok, beleértve az Amazon Prime-ot és a Disney+-t, továbbra is azt szeretnék, hogy szeresd őket, de a jelszómegosztást ne annyira. Ez most már nem a szeretet jele, hanem kalózkodás. Ennek oka persze az is, hogy története során először csökkent a Netflix előfizetéseinek száma az év elején, és a riválisok, az Amazon Prime, a Disney+, az HBO Max általi verseny is élesedik.

Mostanra több országban átalakult, hogy a jelszómegosztás minek is számít. Van, ahol jogosulatlan, máshol éppen engedély nélküli cselekedet, de lényegében lassan mindenhol a kalózkodással egyenlő.

„A jelszómegosztás mértéke a dánok körében riasztóan magas, és egy szinten van az illegális tartalomfogyasztás más formáival” – Mondta Dániában a Rights Alliance nevű kalózkodásellenes csoport.

Az Egyesült Királyság illegálisnak és potenciális bűncselekménynek nyilvánította a jelszómegosztást

Mint ilyen, ez azt jelenti, hogy a jelszómegosztás ott bizony akár büntetőeljárást is maga után vonhat, vagyis akár börtönnel is büntethető. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyságban csalásként említik „egy tagsági klub szolgáltatásainak fizetés és tagság nélküli igénybevételét„, a bűncselekmény elkövetésének mércéje nagyon alacsony.

Összességében úgy tűnik, hogy az elrettentés a cél. Több tízezer embert csalónak vagy kalóznak nevezni elég necces ügy lenne. Ha a streaming-szolgáltatók valóban meg akarják állítani a jelszómegosztást, valószínűleg megvannak hozzá az eszközeik.

Magyarországon is büntethető?

Nos, a PCFórum cikkében azt írja, hogy a fentiek alapján a magyar előfizetők, illetve az ő jelszó-megosztásaik is potenciálisan jogi következményeket vonhatnak maguk után.

„A magyar szerzői jogi, illetve számítógépes rendszerekkel történő visszaélést tiltó törvények a világ legszigorúbbjai közé tartoznak. Ugyanakkor nálunk mérvadó szervezettől még nem született egyértelmű állásfoglalás az ügyben, és arról sem hallottunk még, hogy bárkit ilyen okkal citált volna bíróság elé bármelyik szolgáltató is” – írják.

Nemrég egyébként az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdonjogi Hivatal átírta a dokumentumokat, így az már semmilyen módon nem utal a jelszó-megosztásra.

Íme az eredeti passzus:

És íme a szerkesztett:

Te meg szoktad osztani a jelszavadat?

Ezt láttad már?

Csak ennyien fizettek elő az olcsó Netflixre – mégsem akarunk spórolni?

 

×