Az EU ugyanis kötelezni szeretné a mobilgyártókat, hogy a felhasználók maguk tudják cserélni az említett alkatrészt a mobilokban.

Az elmúlt években különösen alakult a mobiltelefonok gyártása. Mi felhasználók egyre kevésbé nyúlhattunk bele a készülék belsejébe, például azért, hogy egy-egy régi alkatrészt kicseréljünk. Hol vannak már azok az idők, amikor a Samsung telefonok leestek az asztalról és az akkumulátor is kipattant belőle? Az elmúlt években az lett a tendencia, hogy a készülékeket nem lehet szétszedni, sőt házilag mókolással más alkatrészeket is tönkretehettünk. Az eredmény az lett, hogy a készülékjavítás, felújítás egyre bonyolultabb és költségesebb lett.

Az EU viszont most olyan törvényt hoz, ami miatt kötelező lesz a gyártóknak cserélhetővé tenni az akkumulátort.

A PCFórum beszámolója szerint az Európai Parlament és Tanács nemrég új törvényt kezdeményezett, ami a környezetvédelem okán arra kényszeríti a gyártókat, hogy könnyen cserélhetővé tegyenek egy-egy alkatrészt a készülékekben. Ez azt jelenti, hogy az olyan nagy gyártók, mint a Samsung vagy az Apple olyan készülékeket kell gyártsanak az európai emberek számára, amiben akár maguk is könnyen ki tudják cserélni az akkumulátort.

A szabályozásban persze az is benne van, hogy maguk az akkumulátorok hogyan készülhetnek, például milyen anyagokat tartalmazhatnak a környezetvédelem okán.

„Az akkumulátorok jobban működők, biztonságosabbak és könnyebben eltávolíthatók lesznek. Célunk egy erősebb uniós újrahasznosító-ipar kiépítése, különösen a lítium esetében” – fogalmazott az EU az új szabályozással kapcsolatban. Bár a törvényt még nem hagyták jóvá, egyelőre nincs akadálya, hogy bevezessék! Ez jó hír?

Ezt láttad már?

Ár-érték király? – Felbukkant egy webshopban az Intel érkező processzora

 

×