Sokáig a létezése is kérdéses volt.

Az Nvidia 2022 szeptemberének végén leplezte le legújabb generációját, az Ada Lovelace kódnével ellátott RTX 40-es kártyákat. Első körben három modell megjelentetésén dolgoztak, az RTX 4090 mellett két RTX 4080 variáns érkezett volna. Közösségi nyomásra ezt megváltoztatták, így egyelőre csak „két” újgenerációs kártyát emelhetünk le a polcról 2023 elejéig.

Nem titok, hogy már jóval a hivatalos bejelentés előtt is világos volt, hogy nem az RTX 4090 a legerősebb kártya, amit tesztelnek a cég emberei. Azt a példányt néhányan RTX 4090 Ti-nak hívták, míg mások a régi, TITAN elnevezést használták rá. Az elmúlt hónapokban, hetekben azonban sokan még azt is megkérdőjelezték, hogy létezett-e egyáltalán valaha a bestia.

A Moore’s Law is Dead csatornája pár órával ezelőtt friss renderképeket hozott nyilvánosságra.

A képeknek köszönhetően megtudhattuk, hogy valóban TITAN néven futott a projekt. Az is szemmel látható, hogy brutális méretű, négy slotot felemésztő bestia lett volna az RTX 40-as széria csúcsa. A specifikációkat illetően sem kellett volna szégyenkeznie a TITAN-nek:

  • 18176 CUDA mag (RTX 4090 16384-gyel rendelkezik)
  • 48 GB-nyi GDDR6X memória, 384 bites memóriabusz
  • 800 wattos TDP érték

Talán az utolsó érték az ami eltántoríthatta az Nvidia mérnökeit, hiszen a legbrutálisabb RTX 4090 példányok is ~670 wattig engedik el magukat, ehhez pedig két új 16 pines csatlakozó is szükséges. Ha idevesszük az új csatlakozóval kapcsolatos botrányokat, problémákat is, akkor jó döntés egy ideig pihentetni még az alvó titánt.

Az a para csaj a pult mögött ROBOT – Nyit az első Cyber-Cafe

×