Nincs Windows-frissítés kritikus hiba nélkül. Megszoktuk már, nem csodálkozunk rajta.

A napokban sokan örülhettek, amikor a Microsoft végre javította azt a hivatalos frissítés okozta hibát, amely használhatatlanná teszi a használhatatlan programok kezelésére (is) szolgáló Feladatkezelőt. Az újabb rendszerfrissítés azonban nem csak orvosolta a problémát, hanem újabbakat is hozott, köztük a Windowsok legfélelmetesebbikével, a kék halállal.

Mondjuk a kék halál nem mindig volt ennyire rettegett, hiszen alapvetően pont arra találták ki, hogy a felhasználó kapjon valamilyen visszajelzést az op-rendszer rossz működéséről, egy ideje viszont inkább már irritáló ez a képernyő, semmint informatív. A Bleeping Computer szúrta ki, hogy ezen több mint valószínű nem a KB5021233 nevet viselő kamultatív  Windows 10 frissítés fog változtatni,

ami bizonyos rendszereken 0xc000021 hibakóddal ellátott kék halált okoz indításkor.

A portál szerint az érintett platformok listája „csak” a Windows 10 kliensverziókat tartalmazza, a Win 10 20H2-től egészen a legújabb kiadásig, a 22H2-ig. A probléma egyébként nem ismeretlen, melyet valószínűleg a system32 és a system32/drivers mappában található hidparse.sys fájlverziók közötti eltérés okozhat.

A hibajavításon a vállalat állítólag már dolgozik, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mikor számíthatnak rá a szerencsétlenül járt érintettek. A legjobb megoldás tehát, hogy elkerüljük a random kék halált, hogy ha nem telepítjük a KB5021233-at, ha pedig ezzel elkéstünk, akkor érdemes lehet törölni azt, azaz visszaállni a korábbi buildre.

A rutinosabb Windowsosok viszont tehetnek egy próbát a manuális javítással. Ehhez a felhasználóknak a Windows Recovery Environment (WinRE) segítségével a system32\drivers mappából a system32-be kell másolniuk a hidparse.sys fájlt, hogy az aláírás-érvényesítés többé ne hibásodjon meg. Törölni azonban még véletlenül sem érdemes a fájlt!

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 11 legjobb videojátékokos társasjáték, amit egy gamernek karácsonyra adhatsz

 

×