A legsikeresebb idei filmek toplistája tele van meglepetésekkel, de nem is a kis sárga sütiszörnyek, hanem egy Holdon ragadt kanos kenguru miatt!

Érdekesebben nem is alakulhatott volna az idei év a moziban, hiszen hosszú COVID-os álomból ébredve ez volt az első olyan esztendő, amikor szinte végig és szinte mindenhol korlátozások nélkül lehetett jegyet váltani a filmekre. Bár összbevétel tekintetében 2022 még elég messze áll a pandémia előtti időktől (talán ha feleannyi pénzt mozizott el a világ idén, mint a járványt megelőző tíz év bármelyikében), elég szépen jövünk fel.

Ez, a popcorn szagú sötét termek iránti kiéhezettség jöhetett jól a látványos snittekért nyaktörő mutatványoktól sem visszariadó Tom Cruise-nak, amikor hosszas halogatás után végre forgalmazásba küldte a Top Gun: Maverick-et. A nyers, látványos, izgalmas mozitól okkal vártunk sokat, de arra azért nem számítottunk, hogy a világ csúcsáig menetel. A nem túl nagy tisztességben megőszült (még mindig csak hadnagy) Maverick sztorija Cruise pályafutásának legnagyobb bevételét hozta.

Elég váratlan, hogy egy katonai pilóták kiképzéséről szóló történet másfélszer annyit szed össze, mint egy dinoszauruszos látványfilm,

de ehhez az is kellett, hogy megkopjon kissé a Jurassic World trilógia dicsfénye. Persze ebben az évben is megkaptuk a magunk Marvel-adagját: a 2022-es top 10-ben három filmjük van, a méltán felkapott Doctor Strange 2., a – bocsánat, de kötelezően kedvelt Fekete Párduc 2. és a vállaltan agyament Thor 4. A DC-nek megint nem sikerült felvenni a kesztyűt, pedig próbálkoztak rendesen (idén jött ki a Morbius, a DC League of Super-Pets és a Black Adam), viszont az új Batman-nal végre felcsillant számukra is egy reménysugár.

Forrás: DC

 

Azért hadd rúgjunk bele egy kicsit a Marvel-be (állítólag megérdemlik): a helyükben nem tennénk olyan könnyen zsebre, hogy a Minyonok ilyen simán lenyomták az arany tojást tojó, wakandai nagymacskát.

A lista legnagyobb meglepetése viszont a 8-9. helyen lévő Water Gate Bridge és a Moon Man, ugyanis mindkét film kínai. Az összesen több mint egymilliárd dollárt termelő alkotások úgy kerültek be az élbolyba, hogy a hazai mozikon kívül szinte sehol a világon nem vetítették őket. A témaválasztások ismeretében mondjuk nem csoda – erről lentebb egy kicsivel több szót is érdemes ejteni… Addig íme, így alakult az idei top 10:

  1. Top Gun: Maverick – 1,489 milliárd dollár
  2. Jurassic World: Dominion – 1 milliárd dollár
  3. Doctor Strange az őrület multiverzumában – 956 millió dollár
  4. Minyonok: Gru színre lép – 939 millió dollár
  5. Fekete Párduc 2. – 787 millió dollár
  6. A Batman – 771 millió dollár
  7. Thor: szerelem és mennydörgés – 761 millió dollár
  8. Water Gate Bridge – 627 millió dollár
  9. Moon Man – 460 millió dollár
  10. Avatar: a víz útja – 442 millió dollár (2022.12.20-ig…)

A Water Gate Bridge Kínán kívül csak Amerikában, Angliában, Ausztráliában, Hong Kongban és Oroszországban volt látható – szó szerint pár moziban. Pedig utóbbi államban még inkább lehetett rá oka a közönségnek, hogy megnézze, mint a többiben, akik az ENSZ vesztes hadseregét adták ahhoz a csatához, amiről a film szól. A ma Észak-Koreában található Chosin víztározónál vívott 1950-es ütközet filmes feldolgozása a Kínai Kommunista Párt százéves jubileumára készült, és ez meg is látszik rajta. Azt mutatja be, hogy Kína és a Szovjetunió komoly véráldozatok árán, de csak kiszorította az ENSZ csapatait a területről. A koreai háború még évekig tombolt, ám sokan úgy tartják, hogy

ez a csata volt a fordulópont,

ami végül Korea kettészakadását eredményezte. Nem meglepő, hogy a „dicsőséges” tett – amúgy kétségtelenül látványos – megörökítésére Kínán kívül szinte senki nem volt kíváncsi. Durva, de még az oroszok se: az összbevétel náluk csupán 417 dollárig kúszott fel. Tényleg.

 

A Moon Man esetében már kicsit több esély van rá, hogy egyszer feltűnik egy nyugati streaming szolgáltató kínálatában, hiszen ez egy ártatlan(nak látszó) sci-fi vígjáték, amiben Kína Matt Damon-ját, Shen Teng-et ott felejtik a kínai holdbázison –

egy kanos kenguruval.

Miközben hősünk hol menekül a rámenős erszényes elől, hol elcsábítani akarja (?!), a földi irányítás azt tervezgeti, hogy hogyan hozhatná őket haza. A maga módján persze ez a film is a propagandát szolgálja – azt sugallva, hogy a Hold ura egyedül a nagy Kína lehet, sőt, ők építik oda azt a rakétarendszert, ami az egész Föld pajzsa, az ide érkező aszteroidák ellen. A sztori amúgy összetettebb, tehát – ha sikerül elvonatkoztatnunk a propagandától – nem csak vicces, hanem tartalmas is, hiszen arról szól, hogy hogyan élné meg egy űrhajós, ha ő lenne az utolsó ember az univerzumban. Legalábbis ezt hinné, amikor látja, hogy meteor csapódik a Földbe, ahonnan többé nem tudnak kapcsolatba lépni vele. Közben nem tudja, hogy a fedélzeti kamerák képén végig látják, mit művel. A kenguruval.

 

Ami a top 10-et illeti, itt van még ez az Avatar: a víz útja című filmecske, ami úgy került fel rögtön a lista aljára, hogy még egy hete sem fut a mozikban. Az első rész ugye évekig a legnagyobb bevételt termelő alkotás volt, amíg a Bosszúállók: Végjáték le nem taszította a trónról. A folytatás őrült tempóban eredt a nyomába, és ez az eredeti bevételét is megtolta: mivel sok helyen újra mozikba küldték, megint a világ csúcsán csücsül, közel hárommilliárd dolláros bevétellel. A víz útja vajon befogja? A két kínai sikerfilmet biztosan, de a Maverick összbevételéhez sem kell majd neki 2-3 hétnél több. Érdeklődve várjuk, hol lesz a vége!

2022 legsikeresebb filmjéhez egyébként ezzel a – tériszony esetén nem ajánlott – összeállítással gratuláltunk Tom Cruise-nak:

Csak egy hülye van, aki mindezt megcsinálja: Tom Cruise legőrültebb kaszkadőr jelenetei

 

×