Kevés 60 éves ugrál ki többezer méteren csak azért, hogy hálálkodjon, de ez sehol sincs a színész legextrémebb mutatványaihoz képest. Ezt figyeld!

EZ

TELJESEN

HÜLYE!

Ennél több nem igazán jut az ember eszébe akkor, amikor Tomot meglátja egy-egy új akciófilmjében, amint

  • felhőkarcolón szaladgál,
  • repülőből lóg / ugrik / esik ki,
  • súlytalanságban lebeg,
  • épületek tetején ugrál,
  • vagy igazi kést nyomnak a szemébe!

A felsorolásban semmi túlzás nincs: MINDET megcsinálta, ha kellett, akkor újra meg újra – ahogy azt lentebb be is mutatjuk, de előbb még jöjjön a legújabb mutatvány! Tom Cruise a hírnevéhez méltó módon adott hálát a közönségnek a Top Gun: Maverick-ért, ami simán az év legsikeresebb filmje lett! Azért írjuk, hogy simán, mert a ’80-as évekbeli klasszikus 2022-es folytatásában semmiféle erőlködés nincs: teljesen laza, vagány, látványos, körömrágósan izgalmas akció lett, amit nagybetűs ÉLMÉNY mozivásznon látni. Nem véletlenül hozott e cikk születéséig

1.488.732.821 dollárt a mozikasszáknál.

A Maverick az év legnagyobb bevételt generáló mozija, úgy, hogy másfélszer annyit kaszált a világon, mint a második helyezett, éppen csak milliárdos bevétel fölé kúszó Jurassic World: Dominion. Ha mi készítettük volna, szintén ugrálnánk örömünkben, de nem biztos, hogy ekkorákat:

 

Stílusos köszönetnyilvánítás Dél-Afrika egéről, ahol azért repkedett visszatérő alkotótársával, Christopher McQuarrie rendezővel, mert a Mission: Impossible – Dead Reckoning 1-2-t forgatják. Ezt az ejtőernyős ugrást egy képbeállítás miatt, könnyed délutáni próbafelvételnek szánták, és ha már így „ráértek” (valójában épp’, hogy siettek), Cruise itt adózott hálával a közönségnek, és kívánt boldog ünnepeket. Ami pedig a várhatóan utolsó kettő M:I filmet illeti, kezdjük a leghajmeresztőbb Tom Cruise stunt-ok listáját egy egészen frissel, ami épp ezekhez kellett!

Motoron szállni élvezet

A következő M:I mozi jövőre jön, és a stáb időben elkezdte felhangolni rá a közönséget. Cruise ennek a filmnek a büdzséjéből is kispórolta a kaszkadőr gázsit – inkább maga hajtott végig egy rámpán a nagy büdös semmibe, hogy aztán ejtőernyővel folytassa a kalandot.

Forrás: Splashnews.com

Ő van az égiekkel és nem fordítva

Nem tudjuk ki intézi a színész biztosítását, de megnéznénk az illetőt. Szerintünk a gyomorfekély neki egy sima kedd – például akkor, amikor Cruise közli, hogy ha vadászrepülő kell a jelenetbe, akkor ő tényleg ott fog ülni, és nem egy szimulátorban, hanem a szép tiszta kék égbolton. De a Maverick pont ettől működik, úgyhogy igaza volt, csak éppen kissé kockázatos a dolog, na!

Forrás: Paramount

Nyuszihopp, bokanyekk

Nem is értjük hogy gondolta, de úgy volt vele, hogy menni fog ez: a legutóbbi Impossible-film forgatásán egyik épületről a másikra ugrál, és tényleg ő van a képen, utólag digitálisan eltűntetett biztosítókötelekre kapcsolva. Értsd: kábeleket csak azért használtak, hogy elkapják, ha a halálba zuhanna, de ugrálni egy kicsit sem segítették (sőt!).

 

Ez itt pont az, aminek látszik: egy bokatörés, ami után folytatta a jelenet forgatását, magyarán gondolkodás nélkül tovább szaladt. Nem értjük miből van ez a pali!

Greenbox, minek?

A M:I 6 forgatásán nem csak a kaszkadőrük bérén, hanem stúdióbérleten is spóroltak egy kicsit (ez persze csak vicc: így megvalósítani még költségesebb volt), mikor magát Cruise-t lógatták ki a helikopter oldalára. A tényleg elképesztően izgalmas jelenetben – a látszat ellenére – semmit sem bíztak a véletlenre: a színész kb. egy hónapig napi 16 órán át gyakorolta és próbálta, mire egyáltalán megnyomták a felvétel gombot. De nem is a helikopterek vezetése okozta a legnagyobb kihívást. A barom maga csinálta meg ezt is:

 

Súlytalan suhanás

Az nyilván előtted is ismert, hogy (jó pénzért) vannak olyan repülő szolgáltatások, amelyek az utastérben előidézik a súlytalanság állapotát, hogy az utasok földi körülmények között is átélhessék pár percre azt, amit az űrhajósok éreznek a nap 24 órájában. Mókázni egy kicsit a súlytalanságban egy dolog. Ugyanott 64-szer felvenni a jelenetet, mire sikerül – na, az egy másik:

 

Csak lógok itt egyet…

Az előbbihez képest is van durvább: zuhanó repülőben lebegés helyett kapaszkodj meg egy felszálló gép OLDALÁBAN! Mutogatták a kábelt, persze (derékmagasságban volt megkötve), de Tom Cruise-t akkor se rakod ki a repülőből rögzítés nélkül, ha ezt maga kéri. Mert szerintünk először kérte:

 

… meg akkor már lógok egyet itt is:

Ennek a forgatásnak a képei méltán járták be anno a világsajtót. Ahogy sok más esetben, a színész a Burj Khalifa oldalán játszódó jelenetben itt is megtehette volna, hogy bevonul egy biztonságos stúdióba és a zöld fal előtt szépen felveszi az egészet – biztonságban, nyugiban, ahogy egy normális ember csinálná. De Cruise nem egy normális ember.

 

A szerintünk legdurvább jelenet az összesre rátesz, amit fentebb láttál-olvastál, ráadásul úgy, hogy ehhez sem magasság, sem gyors jármű, sem semmi különös nem kellett, csak egy kés. A M:I 2 forgatásán IGAZI KÉST használták a fináléban, és az ott tényleg Tom Cruise szeme, amibe majdnem beleáll. Szerette volna, ha van egy kis tétje:

 

Ha mindez nem lenne elég, a jövőre már 61 éves színész neve mellett még egy űrben forgatott film és a Holnap határa folytatása is szerepel – persze a M:I 8-on kívül, szóval szerintünk fog még okozni pár durva meglepetést.

Ha nem akarsz feszülni miatta a filmek közben, nézd meg mit jelent a neve magyarul, és sosem fogod többé komolyan venni:

Barikádhalmi Benedek nagy sztár, de Kovács Vili is – ilyen hülyén hangzik a hírességek neve magyarul!

 

×