Hamarosan háromtagúvá bővülhet az Ada felhozatal.

Az Nvidia szeptember végén jelentette be a legújabb generációt, az RTX 40 – Ada Lovelace kártyákat, ám nem volt minden zökkenőmentes. Alapvetően három modell érkezett volna a piacra. A csúcskártya RTX 4090 sorsa nem is volt kérdéses, az RTX 4080-ból azonban két változattal készült a gyártó. A specifikációk azonban nem csak a memória mennyiségében, hanem a számítási egységben, nyers erőben is eltértek.

A közösség hamar felháborodott, hiszen elég megtévesztő lépés volt ez a cégtől. Erre valószínűleg időközben ők is rájöttek, a kisebb RTX 4080 variánst el is kaszálták. Papíron csak persze, hiszen nem is szolgálhatott volna jobb alapként a 2023 elején érkező RTX 4070 Ti-nak.

Meg is érkeztek az első, nem hivatalos mérések!

Ahogy azt megszokhattuk, ismét a Geekbench weboldala árulkodott a specifikációról és a kártya erejéről. Nagy meglepetést nem okozott az RTX 4070 Ti felbukkanása. A program szerint 7680 CUDA maggal és 12 GB-nyi videómemóriával érkezik majd az újdonság. Ami éppen megegyezik a gyengébb RTX 4080 korábban ismertetett, hivatalos specifikációival.

Ami ennél egy fokkal izgalmasabb lehet, az az OpenCL mérés eredménye. 214654 pontot dobott a benchmark, ami 45.8%-kal jobb, mint az RTX 3070 Ti eredménye. Ha házon belül akarjuk összehasonlítani, akkor a 3090 Ti áll a legközelebb hozzá, így könnyen lehet, hogy játékok alatt is hasonló FPS-ekre számíthatunk majd. Az RTX 4070 Ti várhatóan január elején debütálhat.

Forrás: Videocardz

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

10 dolog amit nem tudtál a játékiparról – igaznak bizonyultak a mítoszok?

 

×