A Dyson legelső fülese után valószínűleg nem sokan fognak kapkodni, de nem is a furcsa, kicsit futurisztikus kinézete, hanem inkább az ára miatt.

A Dyson év elején jelentette be, hogy még idén boltokba küldi a sith életbentartó szerkezetnek kinéző fejhallgatóját, ami nemcsak a külső zajokat, hanem a levegőt is megszűri a viselőjének. Mondjuk, ha valaki egy ilyenben közelítene felém az utcán, előbb gondolnám, hogy egy Bane cosplay-t látok, mint egy porszívó/hajszárítógyártó legújabb termékét.

A koncepció egyébként már azért is fura, mert a gyártónak ez az első saját fejhallgatója. Két lehetőség van: annyira nem bíztak a fejes sikerében, hogy muszáj volt valami plusz funkciót beleszerelni, vagy annyira jól hangzott az ötlet a tervezőasztalon, hogy önszántukból végigvitték a Dyson Zone-t.

Kép: Gizmondo – Dyson

Jó-jó, a szűrő mágnesesen illeszkedik, vagyis legalább levehető, és azt is elismerem, hogy alapvetően nem egy ördögtől való ötlet, ami egészen biztosan hasznos lehet sokak, főleg városban élők számára. De sajnos akadnak problémái is: az egyik, hogy szinte viselhetetlen. Értem ezt úgy, hogy erre a méretre nem tudsz még egy kapucnit sem húzni, aláöltözni meg már csak a zajszűréses funkció miatt sem ajánlott, de legalábbis az a jó, ha illeszkedik a párna (ez mondjuk a fejesek nagy problémája).

Szóval télen talán ezért nem előnyös, nyáron pedig azért, mert egyszerűen belerohad az ember feje. Persze, tiszta lesz a levegő, de milyen lucskos áron?! További probléma, hogy bitang nehéz, vagyis egy hónapnyi használattól vagy nagyon izmos, vagy törött nyaka lesz a viselőjének. Az sem túl előnyös, hogy ha a légszűrőt használja az ember, akkor alig bírja naftával: ha csak őrlángon megy, aminek mint halott a csók, akkor kb. 4 órát bírja, közepes fokozaton viszont 2,5 órára, míg a legjobb légszűrés másfél órára redukálja az üzemidőt.

Ami még érdekesebb, hogy bár a légszűrés a pollent, a port, és bizonyos gázokat képes kiszűrni – és még szélálló is, de fertőzések, vírusok ellen a nem tökéletes illeszkedés miatt egyáltalán nem véd. De mondjuk kevésbé érzed, ha az orrod alá finganak a liftben vagy a tömegközlekedésen. Ami a hangzást illeti, egy teljesen átlagos prémium minőségű cucc, ami 38 decibelig képes zajszűréssel mindent kiszűrni.

A Dyson Zone-t valószínűleg sokan fogják a boltokoban hagyni, ha nem a fura és nehezen értelmezhető koncepciója, akkor majd az ára miatt. Ezért az unortodox kinézetű fura kütyüért ugyanis 950 dollárt, azaz nagyjából 378.000 forintot kérnek + áfa. Cserébe nem tudod hova felvenni, és nem is tudod sokáig használni, de legalább nehéz.

Ennyi pénzért viszont már ennél sokkal jobb és minőségibb fejeseket találni – kapásból mondjuk a Sennheislernél. Mindez nyilván csak az én véleményem, szóval simán lehet, hogy lesz, akinek bejön a Dyson Zone dizájnja és funkciói.

Ezt is olvasd el:

10 perc alatt 0-ról 100-ra? – Ennél a 8 mobilnál semmit nem töltesz gyorsabban

 

×