Friss hírek szerint az olyan játékok sem ússzák meg a tiltást Oroszországban, mint a The Last Of Us és az Assassin’s Creed.

Szigorítanak az Oroszországban azon, hogy milyen videojátékok kerülhetnek forgalomba az országban – írja a PC Gamer. Nemrég ugyanis a politikai vezetés elfogadta az LMBT-propagandát tiltó törvény kibővített változatát, amiben most már a videojátékok is benne vannak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt hétfőn írta alá a 2013-as törvény módosítását és bővítését, ami eredetileg is tiltotta a kiskorúak számára a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját„. Ez most már felnőttekre is vonatkozik, és gyakorlatilag

megtiltja az LMBT emberek pozitív ábrázolását az orosz filmekben, televízióban, könyvekben, zenében, színházban és játékokban.

A törvényt megszegő magánszemélyek akár 400 000 rubel (nagyjából 2,5 millió forint), szervezetek pedig akár 5 millió rubel (31 millió forint) bírsággal is sújthatók. Külföldiek esetében a törvény megszegése akár kiutasítással is járhat. Azt a javaslatot, hogy a törvény ismételt megszegése bűncselekménynek minősüljön – így börtönbüntetéssel járjon -, szerencsére egyelőre elutasították.

November közepén az Igazságos Oroszország párt politikusa, Yana Lantratova a médiában konkrét játékokat sorolt fel, amelyek LMBT-tartalmat tartalmaztak, hogy ezzel is támogatást szerezzen a kibővített törvényjavaslatnak. A listáján olyan játékok szerepeltek, mint az

  • Assassin’s Creed
  • Life Is Strange
  • The Last of Us
  • Dragon Age
  • Rimworld
  • Apex Legends
  • Borderlands
  • Divinity: Original Sin 2
  • Fallout sorozat
  • Overwatch 2

Ahogy kifejtették, a törvény célja, hogy tiltsa a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” népszerűsítését és a „hagyományos és nem hagyományos szexuális kapcsolatok egyenlő társadalmi értékével kapcsolatos torz elképzeléseket” az ország polgárai számára. Ez tehát azt jelenti, hogy Oroszország szemében az tűnik LMBT propagandának, ami „az információk ráerőltetése az emberekre azzal a céllal, hogy pozitív, torz nézeteket alakítsanak ki egy destruktív jelenségről” – fogalmaz az orosz médiafelügyeleti ügynökség helyettes vezetője.

A törvényjavaslatban eredetileg benne volt az erőszak és kegyetlenség ábrázolásának tiltása is, de végül úgy döntöttek, hogy ezt nem ennek a törvénymódosításnak a kapcsán kell tárgyalni. Talán kicsit furcsa lehet ez a döntés, főleg mivel a világ talán legnépszerűbb játékairól beszélünk. Jelenleg Oroszország még mindig aktív háborút vív Ukrajnában, így meglepő lehet, hogy a kormány számára sürgős volt ez a törvénymódosítás.

Ennek magyarázata az, hogy Oroszország meg kívánja védeni polgárait a liberális nyugat befolyásától, az LMBT embereket és a médiát pedig „hibrid hadviselés” formájaként írja le. A törvényjavaslat pedig úgy gondolják, segíthet ezeket az elemeket megszűntetni. Sokak szerint azonban ezzel csak ártatlan emberek kerülnek a kereszttűzbe.

Ezt láttad már?

Álom gamer- és munkaállomás született – EZT figyeld!

 

×