Úgy tűnik, hogy ezúttal nem jött be a videokártya scalperek terve, mi pedig nagyon jót szórakozunk ezen.

Nem meglepő, hogy a haszonlesők mindig lecsapnak a legújabb termékekre annak érdekében, hogy hasznot húzzanak a készlethiányból. Amikor 2020-ban megjelent a PS5 és nem lehetett kapni, sokan jól jártak azzal, hogy többszörös áron kínálták a megjelenéskor, botokkal felvásárolt gépeket. Így jártak sokan a videokártyákkal is, hiszen abból is készlethiány alakult ki a bányászat miatt. Nos, úgy tűnik, hogy a haszonlesők a frissen megjelent RTX 4080-ra és 4090-re is lecsaptak.

Most bajba kerültek, ugyanis senki sem akarja megvenni tőlük a kártyákat, pláne nem drágábban, mint a boltban.

A legfrissebb 4080-as kártyák ugyanis jelenleg elég meredek árkategóriába kerültek, a nagy válság közepette pedig természetes is, hogy kisebb rá az igény. Azok, akik nem engedhetik meg maguknak, most nem fognak 1 milliós videokártyák venni, sőt talán félmilliósat sem. Sokan persze ki is akadtak, hogy egyes kártyák mennyibe kerülnek. Ez tehát azt jelenti, hogy tulajdonképpen maga az Nvidia vált haszonlesővé. A cég elnöke korábban például azt nyilatkozta: ne számítsunk arra, hogy a videokártyák ára csökkeni fog.

A Techspot szerint tehát a scalperek túlbecsülték az igényt a kártyák iránt, ami miatt néhol több ezer fontot buktak el. Azok, akik nem tudják eladni a kártyákat, megpróbálják visszaadni a boltnak. A Newegg viszont például egyszerűen megszűntette a refund lehetőséget, vagyis nem vesznek vissza videokártyát. Nekik tehát meg kell tartani a kártyát, amit nem tudnak eladni, még eredeti áron sem. Szívás!

 

Sok haszonleső most azzal próbálkozik, hogy eredeti áron kínálja az eBay-en a 4080-as videokártyákat, annak ellenére, hogy igyekeztek felvásárolni őket, a megjelenéskor még drágábban. Ez nyilvánvalóan nem az a többszörös haszon, mint amit reméltek.

Nem kérdés, hogy ennek sokan örülnek. Ahogy annak is, hogy például a 4080-as és 4090-es modellek ára 5%-kal csökkent az Európai Unióban. Ez persze nem marad örökre így.

Jövőre ugyanis ismét emelkedésnek indulhatnak az árak:

Már 2023 elejétől emelkedhetnek a videókártyák árai – Most kell vennünk?

 

×