Az elmúlt hónapok kedvezőbb árai után ismét emelkedő tendencia következhet.

2021 kifejezetten fájó év volt a játékosok számára. Javában tombolt még a bányász-láz, ahogy a chiphiány is még kitartott. Bár manapság sem olcsó gépet építeni, akkoriban jelentősen megnehezítette a dolgot a videókártyák árának elképesztő módú kilövése. Olyan időszakok is voltak, amikor a szinte megduplázott árakon sem tudtunk hozzájutni a kinézett modellekhez, mert nem volt raktárkészlet a nagykereskedőknél.

Szerencsére 2022-ben mérséklődni kezdtek az árcédulák, már az év eleje is biztató volt. Nyáron aztán egyre nagyobb mértékben zuhantak az árcédulák, illetve a 2022 szeptemberi Ethereum PoW -> PoS váltás is pozitívan hatott a piacra. A használt oldalakat is elözönlötték az akár csak pár hónapos, garanciális, de „olcsó” RTX 3000 példányok, így bátran csemegézhettek a játékosok. A hazai helyzetet némileg árnyalta a dollár- és euróárfolyam, ám így is érezhető volt a változás.

Folyamatosan csökkentek az árak – 3DCenter.org

Úgy tűnik, hogy eddig tartott a jó világ.

A Dexerto hívta fel a játékosok figyelmét egy meglehetősen szomorú tényre. A kínai export visszaszorításának érdekében az Egyesült Államok kormánya pár évvel ezelőtt kemény vámokat vetett ki az elektronikai eszközökre , köztük a videókártyákra is. Ezeket átmenetelig hatályon kívül helyezték, ám jelen állás szerint 2022. december 31-én visszaáll minden a régi kerékvágásba.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért érdekes ez számunkra itt Magyarországon vagy Európában. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ilyen szintű változásokat az európai piac is megérezte, nem is kicsit. Éppen ezért érdemes lesz figyelgetni az árakat jövő év elején, hogy ne érhessen minket meglepetés, ha gépbővítésre, netán gépépítésre adnánk a fejünket.

Ezekkel a fájlokkal mozog a legtöbb vírus

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×