Kivétel nélkül büszkék lehetünk az összes magyar Twitch tartalomgyártóra, akik novemberben szinte leuralták a régiót mind tartalomban, mind nézettségben.

Magyarként elég sok dologra büszkék lehetünk. Van például a lángos, ami ugyan nem a legegészségesebb étek a világon, mégis a magyar konyha egy egészen egyedi és ínycsiklandó csillagaként ragyog az égen.

Aztán ott van nekünk a hazai játékfejlesztés, amely bár nem tündököl olyan fényesen, mint valaha, azért egyre több és több tehetség mutatja meg magát az ígéretesebbnél ígéretesebb projektjeikkel. Nehéz is lenne egyet kiemelni közülük, de kapásból legyen mondjuk ez a tizenkilenc.

Ha pedig digitális tartalomgyártás, akkor nem mehetünk el szó nélkül a magyar streamerek mellett sem, akik szüntelen próbálják szórakoztató néznivalóval ellátni a parányi ország elég szűkös nézőseregét. Azért fontos megemlíteni, hogy viszonylag kicsi és eléggé behatárolt a magyar ajkú Twitch piaca, mert bár nem elsőre nem látszik, a hazai nézők és alkotók messze jobban teljesítenek, mint a minket körülvevő országok nézői és tartalomgyártói.

Még úgy is, hogy egyébként a novemberi hónap nem különösebben volt erős, mi több, egyenesen tragikus volt. A magyar nyelvű Twitch a SullyGnome statisztikái szerint az év 11. hónapjában 7,4%-ot zuhant be az össznézettségben, és ugyanennyivel kevesebb néző is verődött össze átlagosan az indított adások alatt. Számszerűsítve ez naponta 429 kíváncsi szempárral jelentett kevesebbet, mint októberben, míg a legtöbb egyidejű nézőszámban 863 fővel mértek kevesebbet.

Ez azért is érthetetlen, mert átlagosan több élő adás indult a platformon, mint korábban – egészen konkrétan 1740 streammel volt több novemberben.

Az összesített magyar statisztikák | Kép: SullyGnome

Ez a fajta csökkenés egyébként nem magyar sajátosság, ugyanis szinte a világon mindenhol hasonló mértékű visszaesés tapasztalható. A Twitch összességében például 6,9%-os csökkenést könyvelhet el a novemberi össznézettségben, amihez betársul a -6,9%-os átlagnézőszám.

Az összesített globális statisztikák | Kép: SullyGnome

De sebaj, mert a magyarok így is messze túlteljesítették a környező országok legnagyobb Twitch-streamereit!

Romániában például majdnem négyszer kevesebb a Twitch nézettsége, mint hazánkban. Mondjuk ez egyenesen betudható annak a nem elhanyagolható ténynek, hogy alig egy maroknyi román tartalomgyártó akad a platformon:

Romániában összesen átlagosan 78 csatorna volt aktív per nap, míg nálunk 258 alkotó indított élőt.

Az óriási eltérés pedig azért is lehet némileg meglepő, mert lakosságarányosan pont fordítva kéne hogy legyen. Ennek nyilván számos oka is lehet, például Magyarországon jobban kiépített az internetes infrastruktúra, azaz többen jutnak hozzá olyan nethez, amivel nemcsak streamelni, de nézni is könnyebb az adásokat. Ez viszont akár azt is mutathatja, hogy a magyarok sokkal jobban nyitottak az ilyen tartalmakra, illetve a tartalomelőállításra.

Így alakultak a novemberi román statok | Kép: SullyGnome

A helyzet Szlovákiában sem sokkal jobb. A szlovák nézők hasonló időt töltöttek el a Twitchen, mint a románok, így átlagos nézőszámban, legtöbb nézőszámban, indított streamben, és áltagosan aktív élő csatornában sem nagyon térnek el. Játékokban viszont sokkal változatosabbak a dél-keleti szomszédunknál, a szlovák streamerek ugyanis 1172 játékot indítottak.

Ezzel egyébként így is messze elmaradnak a magyaroktól, akik közel 2200 különböző játékot mutattak a nézőiknek.

A novemberi szlovák statisztika | Kép: SullyGnome

Az ukrán tartalomgyártás azonban a háború miatt alaposan bezuhant. Szinte minden mért kategóriában harmadára estek vissza, ami abszolút érthető és sajnálatos hír. Viszont még így sincs miért szégyenkezniük, ugyanis a kitartó streamerek így is komoly nézettséget hoztak össze – jellemzően egyébként CS:GO, Dota 2, és a World of Tanks játékokkal.

Az ukrán nézők számát átlagosan 2112 főre saccolhatjuk, akik nagy átlagban 118 különböző csatornát követtek, 1490 játékon és 1,5 millió órán keresztül. Ezek a számok viszont egészen biztosan nem fognak javulni a háború végéig, és innen is nagyon reméljük, hogy minden érintett, otthonából menekülni kényszerülő ukrán néző és tartalomgyártó épségben vissza fog majd térni.

Így alakultak a háború sújtotta Ukrajna Twitch-statisztikái | Kép: SullyGnome

Más velünk közvetlenül szomszédos ország statisztikáiról sajnos nincsen semmilyen megbízható információ, így be kell érnünk azon feltételezéssel, miszerint ott sem jobb a helyzet, mint Romániában, Szlovákiában, vagy Ukrajnában. De legalábbis nehezen elképzelhető, hogy Szlovénia, Horvátország, Szerbia, vagy akár a kisebb népességű Ausztria a fentieknél jobb számokat mutatna.

A stremerek nézettségében viszont döntetlen az állás!

Románia legnézettebb Twitch streamere Faiar, aki szinte csak beszélgetős adásokat indított – őt 200.697 órán keresztül nézték. A szomszédjaink közül a románok a leggyengébbek, akiket messze előznek a szlovák és az ukrán tartalomgyártók: Ukrajnában a CS:GO streamer Csgomc_ua vezeti a nézettségi listát 321.315 órával, míg Szlovákia legnézettebb streamere 395.443 órányi megtekintéssel Resttpowered lett, aki bár szintén sokat CS:GO-zik, azon túl sokféle játékot is nyom.

Ezzel szemben a legnagyobb magyar csatornát, a TheVR-t 302.006 órán keresztül követték élő adásban a nézők, ami a SullyGnome adatai szerint 30.530 órával és 11%-kal lett több, mint októberben.

A második legtöbb nézői figyelemmel büszkélkedő hazai Twitch-csatorna az esport1tv lett a CS:GO közvetítéseivel. Harmadikként Nessali barát hasít 78.774 órányi összmegtekintéssel, amivel tulajdonképpen pontosan ott van, ahol októberben hagytuk: stabilan a legjobbak között, és mivel Psgogli ezúttal nem verekedte be magát itt a topba, Nessaj Magyarország 3. legnézettebb Twitch-csatornájának büszke tulajdonosa.

A nézők körében a legpopulárisabb játék nyilván megint és változatlanul a LoL lett, mögötte kifejezetten szorosan viszont a friss, november 9-i megjelenésű God of War: Ragnarök következik, ami úgy tűnik nem csak az eladásokban remekel. Aztán jönnek a beszélgetős műsorok (ami globálisan az első helyen áll), majd a CS:GO, aminek a nézettségének felét az esport adások tették ki.

A top10 is kifejezetten érdekesen alakult kishazánkban. Az októberi gigászi sprintben kissé megfáradt Psgogli a hatodik helyre esett vissza a másodikról, míg Ruben a tizedik helyéről rendesen felszívva magát meg sem állt a 4. helyig – és nem is maradt el olyan nagyon Nessajtól sem.

A legnézettebb magyar streamerek top tizes listáján visszatérőként üdvözölhetjük viszont Yeahuntert, aki a hónap nagy részében – sokakhoz hasonlóan – Ragnarököt nyomott. Elég is volt a 8. helyhez, ha pedig így halad tovább, akkor decemberben akár még a top5-öt is megcsípheti.

Mögötte ugyancsak a visszatérők táborát erősíti Kodiak és Konti1337 is, akik bár átlagos nézőszámban és adásidőben is jelentősen eltérnek, hasonló össznézettségnek örülhettek a hózártakor, mellyel Magyarország 9. és 10. legnépszerűbb Twitch-steamerei lettek novemberben. Ez pedig azért is óriási teljesítmény, mert mint fentebb láthattuk, hazánkban iszonyatosan nagy versenyt futnak az alkotók a figyelemért, mellyel jelentősen ki is tűnünk a közép/kelet-európai mezőnyből.

Kivétel nélkül méltán lehetünk hát büszkék rájuk!

Na és te kit néztél novemberben?

Borítókép: Virtuális Valóság & VR Gaming Facebook-oldala

Ezt is érdemes elolvasnod:

Karácsonyi Vaják – Az összes film és sorozat, ami decemberben jön a Netflixre

 

×