A világot (egyelőre) nem váltja meg, de azért elég lenyűgöző, hogy mit ki lehet hozni egy passzív felületből. Kiírják azt is, hogy mennyi áramot termeltél!

Ahelyett, hogy mókuskerékbe száműznék a futókat, inkább hozzájuk alkalmazkodó felületet alakítottak ki egy angliai parkban arra, hogy futópályán sétáló, ugráló, kocogó, vagy

futó emberek villamosenergiát is termeljenek az aktivitásukkal.

A Telford-ban megvalósított ötlet hasonló ahhoz a kinetikus küzdőtéri padlóhoz, amit a Coldplay koncertjein használhat a közönség: a tánc és ugrálás áramot termel, ezzel a zenekar a fenntartható energiaforrásokat népszerűsíti. Az új futópálya elve ugyanez – írja a BBC.

Forrás: BBC

A COP27 klímakonferenciához kapcsolt programmal Carolyn Healy városi tanácsos támogatta, azzal a jelszóval, hogy Telford elkötelezett híve a tiszta energiatermelésnek. Tényleg hitet tettek az ügy mellett, mert korábban a közvilágítás zöldítésébe vágtak bele:

a település egy részén mini szélturbinák állítják elő az utcai lámpákhoz szükséges áramot, és van energiafejlesztő járdájuk is, amihez kijelzőket telepítettek, hogy az arra járónak kiírják, mennyi áramot termeltek, mire addig elértek.

Most pedig itt egy közparkba telepített futópályaszakasz, amihez okospadot csatlakoztattak – a futók és gyalogosok ennek az akkumulátorát táplálják, hogy a megpihenők feltölthessék róla például a telefonjukat.

Ha van egy kis eszünk, akkor ilyen a jövő. Meg ilyen:

Emberkísérlet, vagy mennyország az utópisztikus város, ahová castingolják a lakókat?

 

×