Egy amerikai milliárdos felépíti a szerinte ideális társadalmat: saját várost alapít, a legmodernebb technológiákkal és válogatott lakossággal.

Telosa néven hozza létre a SZERINTE ideális társadalmat Marc Lore amerikai tech-milliárdos, aki szerint ebben a metropoliszban egyáltalán nem fog számítani, hogy ki milyen nemű, vagy melyik vallási felekezethez tartozik, esetleg milyen bőrszínnel él.

Vajon számolt az emberi tényezővel?

Forrás: cityoftelosa.com

A grandiózus terv szerint kb. ötmilliós lakosságot toboroznak a jövő városába, ahol nem csak a polkorrekt társadalmi feltételeket garantálják, hanem a karbonsemleges működést is, hiszen Telosá-ban

NEM LESZNEK például AUTÓK!

Hagyományos üzemű járművekből egy darab sem szaladgál majd az utcákon, sőt, egy az egyben hiányozni fognak a parkolók, hiszen a kizárólag elektromos járművek (amelyekről lentebb még muszáj pár szót ejteni, mert véletlenül sem olyanok lesznek, amilyenekre számítasz) földalatti parkolóházakban töltődve várják a kiváltságos tulajdonosokat.

Forrás: cityoftelosa.com

A City of Telosa weboldalon bemutatott projekt szerint a város

olyan vibráló és diverz lesz, mint New York, annyira tisztán és biztonságosan fog működni, mint Tokió és ahhoz hasonló szociális rendszere, illetve semleges önkormányzati modellje lesz, mint amilyen Stockholmnak van –

magyarázza Lore. Szerinte mindezek kombinációja a világ legnyitottabb társadalmát, leginkább fair közösségi berendezkedését és legszínesebb etnikai eloszlását fogja eredményezni.

Nem, a pali nem bolond (hogy az ötlet az-e, arról majd a végén essék több szó), hiszen olyan cégek alapítója, mint a food-tech óriás Wonder Group, vagy az Amazon által horrordrágán felvásárolt Quidsi, sőt, évekig vezette a Walmartot és nemrég „a legokosoabb technológiai üzletemberek” közé válogatta be a Fortune.

Nos, ilyen háttérrel még a legvadabb vízió is működhet, nem igaz? Hiszen ki nem röhögött Elon Muskon, amikor húsz éve az üzleti célű űrutazásban bízva megalapította a SpaceX-t?

 

Marc Lore-t talán még annyira sem ejtették a fejére, mint a Tesla-tulajt, hiszen nem azt ígéri, hogy a KIVÁLASZTOTTAK tejjel-mézzel folyó kánaánban hereverézhetik végig hátra lévő életüket, hanem azt, hogy ugyanúgy fizetik a szociális hozzájárulásokat, mint ma, csak éppen a világ legjobb egészségügyi és nyugdíjellátását kapják cserébe.

Ez – bár udvariasan elhallgatja – azt jelentené, hogy okosan és korrupciómentesen elosztott javakon osztozna minden idők álomtársadalma, egy kristálytiszta és jóléti városban.

Még egyszer: vajon számolt az emberi tényezővel?

Bár a szkepszis lassan túlbuzog az ingerküszöbödön, van hová fokozni: a milliárdos forgalmi dugók, benzinkutak és parkolók nélkül képzeli el Telosát, ahol a döbbenetes kiterjedés ellenére (ugye ötmillió lakóról beszélünk) 15 perc alatt bárki bárhová oda tud érni. Ehhez csak a Bjarke Ingels Group zseniális mérnökei által tervezett Ground Air Pod-ok egyikéhez kell odafáradnia, és kényelmesen elhelyezkednie egy ott rá váró,

moduláris szinten átalakítható járműplatformban, vagy egy hipergyors metrószerelvényen.

Forrás: cityoftelosa.com

A személygépkocsik mintájára épített közlekedési eszközök önvezető autózásra ugyanúgy alkalmasak lesznek, mint arra, hogy eVTOL-ként (helyből fel-leszálló elektromos repülőként) működjenek. A tömegközlekedést a fentebb írt Elon Musk vívmányával, a mágneses mező hajtotta hyperloop-pal szolgálnák ki, és ezzel nem csak utasok tehetnek majd meg nagy távolságokat, hanem a hibrid kialakítású járműveik is.

Az eléggé promóció szagú kisfilm valóban egy álomvárost mutat: futurisztikus tömbházak oldalán és tetején burjánzó növényzetet és patyolattiszta sétányokat bámulunk, amelyekről most felnyalnánk az elejtett fagyit, hiszen szemét soha egy másodpercig nem hömpölygött rajtuk.

Naná, mert az is a föld alatt tűnik el, ahogy a föld alá száműzetik a vonat, az áruszállítás, a járműtöltés és még sok minden más.

Telosa pont olyan település, amilyennek az emberek 30 év múlva szeretnék látni a várost, amiben élnek – fejtegeti Lore, egyben burkoltan ki is jelölve, hogy mennyire hosszútávra tervez. Ez mondjuk nem csoda, hiszen az elképzelését olyan modern technológiákra alapozza, amelyek még csak részben léteznek, ugyanakkor biztos, hogy LÉTEZNI FOGNAK – még tökéletesebb, még fenntarthatóbb, még hatékonyabb formában, mint ahogy ma képzeljük.

Forrás: cityoftelosa.com

Őrült, vagy igen?

A milliárdos már a kész tervek helyét keresi az Egyesült Államokban: először 120 négyzetkilométeres, vagyis kb. Veszprém méretű településsel tervez, ami 40 éven belül 600 négyzetkilométer közelébe, tehát nagyjából Madrid-méretűre duzzadna. Újra és utoljára: ÖTMILLIÓ LAKOS számára, ami még így sem jelentene zsúfoltságot, hiszen ne feledjük, hogy az infrastruktúrából kidobáltak olyan korábban nélkülözhetetlennek hitt apróságokat, mint a parkolók, pályaudvarok, buszmegállók és általában a földfelszíni közlekedési eszközök. Ezek hiányában rögtön kijön, hogy egy négyzetkilométeren kb. 70-en fognak nagyon tágasan elférni (hazánk népsűrűsége jelenleg 105 fő/km²).

Forrás: cityoftelosa.com

Az álomváros terve gyönyürű, a megvalósítás – esküdni mernék – már nem is tűnik annyira lehetetlennek, mint a legelején, de még mindig van itt egy nagyon NAGY

DE!

Marc Lore úgy tervezi, hogy amíg az alap kiterjedésű Telosa első 50 ezer lakóját sima jelentkezési procedúra mentén választják ki, addig a végül többmilliós populáció többi tagját egyenesen felkutatják és megkínálják a beköltözés lehetőségével.

Ez a gyakorlatban a nemi, vallási, nemzetiségi és etnikai diverzitás maximális szem előtt tartásával fog történni

– állítja, és ezen a ponton talán már a te lelkesedésed is alább hagy, hiszen a döntés „hatalmának” birtokában, ráadásul úgy, hogy (kezdetben legalábbis) minden számlát te fizetsz, egy kicsit sem akarnál belenyúlni abba, hogy ki lakjon nálad?

Ne válaszolj, sejtjük… Mert TE számolsz az emberi tényezővel. Reméljük Lore végül szintén fog, mert a terv pillanatnyilag túl gyönyörű, hogy igaz legyen.

Attól ugyanis hogy valami drága, még nem biztos, hogy jó:

Túl lassú Elon Musk Starlinkje, nem éri meg a 885 millió dollárt

 

×