Ennél durvább törvényjavaslat is átment már a közelmúltban, és olyan erők akarják, amelyek hamarosan döntő pozícióba kerülhetnek.

Keresztet ugyan még nem vetnénk az amerikai működésére, de valószínűleg

csak idő kérdése és az USA területén betiltják a TikTok-ot.

Forrás: The Star

Marco Rubio frissen megválasztott floridai szenátor és Mike Gallagher, a wisconsin-i képviselőház szintén republikánus tagja a The Washington Post-ban jelentette be, hogy megindítják a harcot a közösségi alkalmazás ellen – vette észre az Index.

A politikusoknak az a – nem minden alapot nélkülöző – problémájuk a TikTok-kal, hogy szerintük a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt áll.

Bizonyosságot nyilván aligha fogunk szerezni, de túl nagy szükségünk nincs is rá, hiszen évek óta tudja a világ, hogy az ázsiai országban gyakorlatilag minden, de MINDEN állami irányítás alatt áll – minimum közvetett módon (lsd. a hazánkban nemrég lelepleződött illegális rendőrőrseik, amiket Magyarországon élő kínai származású polgárok vegzálására hoztak létre).

Forrás: 168óra

A gyakorlatilag egypárti diktatúra alatt működő állam a nagy gazdasági társaságokhoz is be van csatornázva – innentől nyílt titok, hogy elér a keze a videós közösségi appot alkotó és üzemeltető ByteDance-ig.

Rubio és Gallagher azzal érvel, hogy a vállalat – ezáltal az alkalmazás és az állampárt propagandaszervezetei között olyan átfedések vannak, ami már nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, hiszen a kommunisták a saját narratíváik közvetítésére használják a TikTok-ot.

Namármostakkor.

A szenátort és a honatyát persze sima hazaféltés is motiválhatja (:D), de – lévén republikánusok – a közösségi app kitűnő politikai fegyver lehet a kezükben a demokrata Biden-kormányzat ellen is. Az elnök lágy részeire már rátapostak az üggyel, mondván nem bíznak abban az általa kezdeményezett felülvizsgálatban, ami a TikTok adatvédelmi gyakorlatát hivatott feltárni. A politikusok két módon kezdeményezhetik a tiltást: beterjeszthetik a még idén elfogadni tervezett védelmi-felhatalmazási törvény részeként, vagy a jövő évtől minden valószínűség szerint republikánus többségű Képviselőházon keresztül.

Fakultatív adalék, hogy érthetőbb legyen mi folyik itt: a Republikánus Párt ideges, mert a még mindig végleges eredmény nélküli félidei választáson nagy fölénnyel biztosan nem nyernek, így a vártnál gyengébb ellenállást tudnak kifejteni a demokrata országvezetés ellen. Jelen állás szerint az sem biztos, hogy megszerzik a szenátusi többséget. Nagyon kell tehát a harcoskodás, amivel erőt demonstrálhatnak, és erre a nemrég mindenhatóvá vált Hszi Csin-ping kínai elnökkel kapcsolatban nyílt lehetőségük. Az épp’ a chipgyártó óriás Tajvan megtámadására készülő Kína és annak TikTok-ra gyakorolt hatása elég jó téma, szóval simán keresztül verekedhetik a betiltását, ha a politikai érdekük megkívánja.

Megcsinálták már súlyosabb témában is:

EA, Xbox, Ubisoft – Ezért mennek szembe a játékstúdiók az abortusztilalommal

 

×