De mit bénázik mindeközben a Sony? Miért keltek ki a többiek a törvénymódosítás ellen? A válaszok egyértelműbbek, mint hinnéd!

Dióhéjban: a sokat emlegetett, ötven évvel ezelőtti Roe kontra Wade per végkimenetele precedenst teremtett, és szövetségi szinten (értsd: az USA összes államában azonos módon) legalizálta a művi terhesség-megszakítást. Azzal, hogy a republikánus párti alkotmánybírák most megsemmisítették az ítéletet, eltűnt a törvény hivatkozási alapja, magyarán az államoknak egyenként módjukban áll eldönteni, hogy korlátozzák-e az abortusz alkalmazását.

Persze országosan marad a korábbi szabályozás, amihez LEHET alkalmazkodni, de már NEM KÖTELEZŐ.

Fotó: The Texas Tribune

Elég sok, kb. húsz államban várható, hogy meglépnek valamekkora mértékű jogfosztást, és ez már a játékstúdiókat is aggasztja.

A sokat hivatkozott per Norma McCorvey (a sajtónyilvánosság miatt használt akkori álnevén Jane Roe) és a Texas-t képviselő Henry Wade államügyész között zajlott, miután a nő 1969-ben abortuszért folyamodott egy dallas-i kórházban, de azt (az akkori törvények szerint szabályosan) megtagadták tőle, mondván: csak akkor kötelesek elvégezni a beavatkozást, ha a terhessége miatt életveszélyben van. Nos, nem volt, ám 21 évesen már a harmadik gyermekét várta, úgy, hogy az első kettőt is örökbe adta, ráadásul azt állította, hogy ezúttal nemi erőszak áldozata lett.

Norma McCorvey, egy adománygyűjtő esten, 1999-ben. Fotó: Daniel R. Patmore/The Gleaner/AP

Az érveit megerősítendő közölte, hogy leszbikus – ami teljesen hihető volt, hiszen kiskorúként állt már bíróság előtt, miután egy barátnőjével rajta kapták. Évekkel később bevallotta: az erőszakról hazudott, bár addigra több egyházat megjárva abortuszellenes aktivistává változott, szóval

nehéz eldönteni, hogy a történetéből mit gondolt komolyan, és mit nem.

Amint látod, az ügy alkalmas arra, hogy egy zűrös életű, alkohol- és drogfüggő, homoszexualitása miatt üldözött nő történetébe kapaszkodva, politikai okokból semmissé tegyenek egy precedens ítéletet, ami nem mellékesen bő három év alatt, 1973-ra jött össze. Addigra Norma rég túl volt a szülésen, és persze erről a gyerekről is lemondott.

De mi baja a játékkiadóknak?

Igazság szerint elég lassan derült ki az álláspontjuk. A botrány kirobbanása után többnyire hallgattak – túl nagy csendben ahhoz képest, ahogy anno kiálltak a Black Lives Matter mozgalom, a transzneműek jogai, vagy éppen az oroszok által lerohant Ukrajna mellett.

Egy tökös stúdió azért akadt, nevezetesen a Destiny 2-t jegyző Bungie.

A PC Gamer szerint ők elég gyorsan kiadtak egy közleményt, azzal a diplomatikus, de kellően árulkodó üzenettel, hogy „a teljes körű egészségügyi ellátást” támogatják. Ezzel amúgy meg is fogták a probléma velejét, de erről több szó lesz lentebb. Addig nézzük mit csináltak a többiek!

Jim Ryan – Kép forrása: Variety

A Sony – pontosabban Jim Ryan elnök – nagyon rosszul kezelte az ügyet, ami kellemetlenül érinthette a Bungie-t, hiszen a japán óriás nem sokkal korábban vásárolta fel őket, 3,6 milliárd dollárért. A nagyfőnök egy vállalati körlevélben annyival kommentelte az országosan forrongó abortuszügyet, hogy „tartsuk tiszteletben a sajátunktól eltérő véleményt”. Ezzel önmagában nem lenne gond (leszámítva, hogy nem túl logikus érv), de valami elképesztő érzéketlenségről tanúbizonyságot téve még ugyanebben az e-mailben

öt bekezdésen át lelkendezett a macskája születésnapjáról (persze képeket is csatolt a hülye), ami több nekik dolgozó stúdiónál kiverte a biztosítékot.

A Bungie ezt követően emelte a tétet: pénzalapot hozott létre azoknak a dolgozóknak és családjuknak, akik csak más államba utazva férnek hozzá valamilyen „egészségügyi ellátáshoz”. Lényegében elárulták, hogy hajlandóak kifizetni az útiköltséget bármelyik alkalmazottnak, akinek a családjában abortuszra lenne szükség, de ezt ott, ahol élnek, megtagadják tőlük – még akkor is, ha az egészségbiztosításuk amúgy fedezné. És ezen a ponton megérkeztünk a kettes számú legnagyobb problémához, amiről megint csak lentebb essen több szó.

Jegyezzük meg, nem csak ők álltak bele valamilyen finanszírozási programba, amivel terhesség-megszakításra szoruló nőket segítenek ki:

az Itch.io tíz dolláros kikiáltása áron kezdett elárverezni erre a célra 750 indie játékot, bundle-t, soundtrack-et, digitális képregényt, könyvet és egy csomó más terméket,

míg a többiek az alábbi szervezetek, alapok, klinikák támogatására buzdítanak:

 

A tiltakozók sorát a Psychonauts-ot gyártó Double Fine folytatta: ők is az egészségügyi ellátáshoz való jogra hivatkozva álltak ki a tilalmon háborgó tömegek mellett. Aztán jött az Ubisoft. Mint írták,

„ma és minden nap hiszünk abban, hogy a reprodukcióhoz való jog emberi jog, a női jogok emberi jogok, ahogy a transzneműek jogai is emberi jogok, és a mindenki számára egyenlő jogok elengedhetetlenek egy olyan világhoz, amiben mindenki önmaga lehet és e szerint boldogulhat”.

A Bethesda ennél tömörebben és velősebben közölte:

„hiszünk abban, hogy a saját testünkről és életvitelünkről hozott döntésekhez való jog emberi jog”.

 

Ekkor már a Sony is felébredt – bár ehhez kellett még egy botrány. Valaki kiteregette: a cégvezetés megkísérelte letiltani a partnerstúdiókat arról, hogy megnyilatkozzanak az abortusztilalom ügyében. Nem sikerült, úgyhogy „jobb belátásra térve” lehoztak egy szűkszavú, de ezen a ponton már kissé hiteltelen nyilatkozatot az emberi jogok tiszteletben tartásáról. Lassan beszálltak a többiek, így az Electronic Arts és az Xbox is – mind az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő jogokat hirdetve.

Még jó, hogy a Bungie megsúgta nekik, hogy mi itt az IGAZI probléma.

A Destiny 2 gyártója azzal fogta meg pokoli ügyesen a téma lényegét, amivel mindenkinek kellett volna: nem az a baj, hogy vannak konzervatívok, akik elítélik az abortuszt, hiszen – és ezt még Jim „Szülinapos a Macskám” Ryan is felfogta – joguk van az álláspontjukhoz. CSAKHOGY: eddig az ellentétes véleményen lévőknek is joguk volt a sajátjukhoz – ehhez képest most egy csomó államban megfosztják őket a döntés lehetőségétől –

lesz ahol annyira, hogy a fogantatás pillanatától tilos az abortusz, sőt, büntethetővé válik az, aki segítséget nyújt hozzá.

Forrás: Bungie

Persze könnyű moralizálással elintézni, hogy miért megvetendő a terhesség-megszakítás, de itt már jóval többről van szó vallási, vagy erkölcsi meggyőződésnél. Eddig nem számított kirekesztettnek az, aki sosem élne vele, de most azzá vált mindenki, aki ragaszkodott volna a jogához, hogy a saját teste, egészsége felett rendelkezzen. Az abortusztilalom pártolói ráadásul úgy fogják fel az egészet, hogy VISSZAADTAK egy alapjogot az embereknek. Érted: visszaadták, A TILALOMMAL!

A nem párhuzamos, hanem igazi valóságban mindeközben egy ötven éve létező alapjog megvonása, vagy súlyos csonkítása zajlik, pedig

a nem kívánt terhességnek számtalan egyedi esete lehet azon kívül, hogy a bálkirálynőt felkoppintják egy Mustang hátsó ülésén.

Tudom, banális, de nagyjából eddig gondolják végig a témát a tilalompártiak, amikor görcsösen követelik a maguk és mások jogainak korlátozását, holott a nemi erőszaktól a hibás óvszeren, vagy tablettán át a pillanatnyi figyelmetlenségig, esetleg a terhesség okozta egészségügyi kockázatokig még nagyon sok helyzetben jöhet jól az abortuszhoz fűződő jog.  Egyetlen hiba miatt mondjuk a butuska bálkirálynő életének sem kellene drasztikusan megváltoznia, ám ez még lehet vita tárgya – a családjával és a partnerével, a MAGÁNÉLETÉBEN.

De miért egy szenátor, egy vallási csoport, egy konzervatív civil szervezet, vagy ezzel az erővel a szomszéd dönti el HELYETTE, hogy mi történjen a testével?

Leginkább ez zavarja a tiltakozás mellett döntő játékstúdiókat is, akik nem mellesleg sokezer ember MUNKAADÓI. Amerikában pedig kevés dolog fontosabb az alkalmazottak számára annál, hogy a cégük milyen egészségügyi juttatást biztosít, hiszen csak a magánbiztosítós modell tesz lehetővé széleskörű kórházi szolgáltatásokat.

Fotó: Anshika Varma / Bloomberg

A kiadók nem üzenhetik azt – sem etikai, sem HR-szempontból – hogy semmibe veszik a témát, hiszen az abortusz, mint egészségügyi szolgáltatás, egy olyan dolog, amit eddig garantált a méregdrága biztosításuk, de most betilthatják, vagy ellehetetleníthetik – mint (ne menjünk messzire) Lengyelországban.

Amúgy egy olyan, jellemzően keresztény kultúrában, mint az amerikai, gyanítjuk, hogy a terhességek többségét nem puszta önzésből akarják megszakítani a nők, hanem azért, mert valamilyen okból

nem tudják elviselni annak fizikai, mentális, magánéleti, vagy egzisztenciális következményeit.

Ha nem történik gyors fordulat, akkor viszont kénytelenek lesznek, hiszen a legnagyobb részük aligha engedhet majd meg magának többezer dollárt arra, hogy repülőre üljön és más államba utazzon a beavatkozás miatt. Képzeld magad a helyükbe: ez olyan, mintha az unióban tiltanák be az abortuszt, így a magyar nők legközelebb csak egy svájci magánklinikán férnének hozzá. Nem is kérdés tehát, hogy mennyire fontos a játékstúdiók kiállása az emberi jogok mellett! Szóval RESPEKT!

Persze a játékiparban sem érthet mindenki egyet, de EZ azért kemény sztori volt:

Elmondta az abortuszellenes véleményét, másnap távozott a fejlesztőcsapat vezetője

 

×