Ha időarányosan nézzük, akkor egy befutott sztárnak jóval kevésbé éri meg főszerepet vállalni, mint cameo-t. Ők percek alatt kerestek milliókat!

Sokat hallani sztárgázsikról, hogy X, meg Y mekkora álomösszeget tett zsebre egy főszerepért, de ha a belefektetett melót és időt nézzzük, sokkal jobban járnak az egészen apró megjelenésekkel.

Rövid epizódszerepek és cameo-k is milliókat érhetnek,

ha valaki már nevet szerzett magának Hollywood-ban. Képernyőn töltött percekre lebontva messze ők kerestek a legjobban, evör:

5. Anne Hathaway: nyomorult negyed óráért 10 millió + 1 Oscar

A színésznő fontos, de egészen apró szerepben tűnt fel egy musical-ben, de annyira erős alakítást nyújtott, hogy az az Amerikai Filmakadémia figyelmét sem kerülte el.

 

A nyomorultakban 15 percért 10 milliót, vagyis percenként kb. 670 ezret kapott, szóval helye van a listán, ráadásul a film felbecsülhetetlen értékű hozadéka a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díj volt. Ezt csinálja utána valaki – ennyi képernyőidővel!

4. Meryl Streep-é a legdrágább filmes hakni

Azt a bravúrt is csak Ő képes összehozni, hogy a karaktere nem él, mégis szerepel, ráadásul egyetlen dalban működik közre és az rögtön 3 millió dollárt ér a producereknek. A Mamma Mia 2 végén túlvilági álomképként dereng fel a lánya esküvőjén – bőgött is moziban minden romantikus lélek:

 

A jelenet alig több mint négy perc, és ennek is csak egy részében van jelen, szóval a többszörös Oscar-díjas színésznőnek nem igazán kellett megerőltetnie magát, és a végelszámolásnál vígan kijön a percenként egymillió dolláros fizetés.

3. Jared Leto: 7 percért 7 millió zöldhasú

A film – és Jokerként sajnos ő maga is – annyira rossz lett, hogy szerintünk visszaadná a pénzt, ha ezzel meg nem történtté lehetne tenni az Öngyilkos osztag című borzalmat. A közönséget annyira felcsigázták az extrém félelmetesre maszkírozott Leto-ról kiszivárgott képek és videók, hogy csak még nagyobb volt a pofára esés, amikor kiderült, hogy a film vacak, neki meg alig pár perc jut a sztoriban és az is inkább röhejes, mint ijesztő.

 

Ekkora égés után legfeljebb a bankszámlaegyenlege vidíthatta fel. A hétpercesre vágott szerepért hétmillió dollárt utaltak át neki.

2. Mark Hamill szó nélkül zsebre vágott egy millát

Minden idők egyetlen Luke Skywalkere olyan hírnevet szerzett magának, hogy nem sajnáljuk tőle, de tény: a Force Awakens fináléjában vállalt cameo-ért – amiben egy árva szót sem szól, csak néz, mint foxi a szitáló esőben – kerek egymillió dollárt írtak a fizetési csekkére.

the-force-awakens-55-gif-luke-wtf-watch-the-film-saint-pauly ...

Valószínűleg úgy érezte, hogy még így is alul van fizetve: a jelenetet az Írországhoz tartozó Skellig Michael sziklasziget csúcsán vették fel – márpedig oda

csak gyalog lehet felmenni,

hiszen semmilyen jármű nem igazán alkalmas a megközelítésére. Legfeljebb helikopterrel lehet megoldani, de egy egész stábot nyilván túl drága lett volna reptetni. Hamill több interjúban is szidta az egyébként csodaszép helyszínt, mert órákig tartott megmászni – egyetlen percecske rögzítéséért. A színész jól megszívta: a trilógia második részében szinte csak itt voltak jelenetei.

1. Hivatalos: Robert Downey Jr-é a legnagyobb percdíj

Sokszor került be a hírekbe, hogy a színész bére milyen iszonyatos tempóban emelkedett filmről filmre, amiben Vasembert alakította. Az első részért 500 ezer dollár plusz bevétel utáni részesedés járt, amit utóbb úgy kétmillió dollárra taksáltak a bennfentesek. A haszonból kapott százalékok jó biznisznek bizonyultak: Robert olyan deal-t kötött, amivel Vasember összes szerepléséért (9 film) végül több mint 400, vagyis mozinként átlagosan 46 millió dollár ütötte a markát.

Forrás: Marvel

A legnagyobbat viszont ő sem főszereppel kaszálta. A Spider-Man: Hazatérésben csak 10 (egyébként nagyon megérős) percet töltött a képernyőn, kb. 15 millió dollárért. Ezzel a fizikai szerepért kapott percdíjak abszolút rekordere a listánkon. Még akkor is, ha itt van ez a kópé:

+1 Én vagyok Vin Diesel

Ha a játékidő egészében nem csak egy animált fa lett volna, akkor is baromi soknak számítana az a… kapaszkodsz?

… 54,5 millió dollár, amit Groot „szerepéért” kapott, a Galaxis őrzői első részében.

A heroikus fajankó teljes játékideje 8 perc, szóval ha úgy vesszük, Vin gázsija képernyőn töltött percenként 6,8 millió dollár volt. Igen ám, de a forgatáson meg sem fordult, hiszen egy magas, testhez álló kék anyagba öltöztetett statiszta helyettesítette.

Forrás: Marvel

A színésznek ezért a horrorisztikus gázsiért csupán egy hangstúdióba kellett becsattognia, hogy felmondja: „I am Groot”. Egyszerűnek tűnik, pedig valójában nem volt az: minden szakmabeli megerősítené, hogy nincs annál nehezebb, amikor mindössze pár szóval kell eljátszanod érzelmek széles skáláját – ráadásul egy ingerszegény, sötét hangstúdióban, egyedül.

 

Vin dolga annyiban is nehezebb volt, hogy nem csak angolul, hanem 14 további nyelven fel kellett vennie minden egyes pillanatot, amikor különböző helyzetekben elhangzik: „Én vagyok Groot”. Idegtépő lehetett, de aligha volt vele 1-2 napnál több melója – ráadásul simán rekorderré tette, hiszen nincs még egy színész, aki ennyi nyelven szinkronizálta a karakterét, mégha csak egy tőmondat variációiról van is szó…

Most nem azért, de videojátékban szerepelni sokkal nagyobb meló, és fogadjunk, hogy nem kapnak érte ennyit:

Arcok a pixelek mögött – Így adnak érzelmeket az igazi színészek a játékkaraktereknek

 

×