A 3D nyomtatás szép lassan betör az élelmiszeriparba is: bár ma még nehéz elképzelni, idővel MIND ilyesmiken fogunk élni…

Mivel a Föld döbbenetes tempóban túlnépesedik, egyre több éhes szájat kellene betömni, egyre kisebb termőterületről származó élelmiszerrel. Ide tartozik persze az állattenyésztés is, hiszen a hústermeléshez takarmányozás is kell.

Vagy… többé nem?!

Fifth Element Chicken GIFs | Tenor

A legnagyobb áttörést az jelentené, ha a világ átszokna a mesterségesen előállított hústermékekre és a 3D nyomtatással készülő egyéb táplálékokra, hiszen ezzel nem csak az éhezést lehetne megfékezni (már ha a technológia tulajdonosai hajlandóak elég olcsón adni a fejlődő világnak), hanem a termelésből származó brutális károsanyag-kibocsátást is.

Azt tudtad, hogy ebben semmi új nincs?

Az All3DP emlékeztet: a 3D nyomtatással, avagy additív gyártással készülő ételek, ha bizarrul is hangzanak, valójában nem jelentenek meredek eltérést attól, amit egy zacskó Cheetos-ban, egy doboz halrudacskában, vagy egy hot dogban látsz. Az eljárás neve extrudálás. Ugye ismerős? Amikor pépes anyagból sajtolják ki és öntik formába az élelmiszert…

Pasta Making Machines' Mesmerizing Extrusions - Core77

Egy sor terméktípusnál már ma is alkalmazzák, szóval túl nagy változást az sem jelentene, ha ugyanezen az elven készült húsokat, vagy édességeket tennének az asztalodra. A 3D nyomtatott kaja 2025-re már egymilliárd dolláros biznisz lesz, és ugrásszerűen nő majd tovább, szóval egyre többen akarnak egy szeletet a tortából.

A 3D nyomtatással készülő élelmiszerek legfrissebb úttörői rendesen átszabják mindazt, amit eddig gondoltál az élelmiszergyártásról. Neked is lesz otthon ételnyomtatód – csak figyelj! Íme néhány nagy innovátor, akik művészi szintre emelték az additív kaját!

Redefine Meat

Ez egy izraeli startup, ami 3D nyomtatott húsalternatívákat gyárt, és néhány hónapon belül Európában is megjelennek a termékeik, szóval hamarosan kipróbálhatod a REM3DY hamburgert, kebabot, húsrolót és például kolbászt. Egy ezek alapjául szolgáló tíz kilogrammos tömböt kb. egy óra alatt tudnak kinyomtatni, így aligha lesz pénztárcabarát megoldás.

A látszat ellenére semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak az ételeik: ahelyett, hogy sejttenyésztéssel feszegetnék a biológia határait, növényi alapú „marhahúst” készítenek. Az íze? Legutóbb 2020-ban tartottak nyilvános vaktesztet: a résztvevők 90 százaléka hagyományos marhahúsnak hitte az ételeiket.

MeaTech

A részben sivatagos Izraelben nagyon aggódhatnak az élelmiszerhiány miatt (nem minden ok nélkül), mert ez a cég is ott bontogatja a szárnyait. A MeaTech még az additív gyártású húsok piacát uraló országban is unikumnak számít, hiszen

valódi húst nyomtat, anélkül, hogy akár csak egy állatot is levágna!

Az általuk csak „tiszta húsnak” nevezett termékhez állati zsiradékot és izomsejteket gyűjtenek, majd ezeket ún. biotintákra választják szét. Az anyagot ezt követően töltik a speciális gépbe, hogy a kívánt formát kinyomtassák vele. A legyártott darabokat inkubátorban növesztik, amíg csirke-, vagy marhaszövetté nem fejlődnek. Durva. A gyártás lassan beindul, izraeli áruházláncok már le is csaptak a forgalmazására.

Aleph Farms

Az előbbi cég nagy konkurenciája – lepődj meg – Izraelből. A vállalat szintén 3D bionyomtatással készít húsokat, egész konkrétan borda steaket, amit állati sejtekből, 3-4 hetes laboratóriumi tenyésztéssel állít elő. Amúgy ebben világelsők: 2018-ban mutatták be az első mesterséges steaket.

Hozzájuk kötődik az első űrben „termesztett” hús is, amit a Nemzetközi Űrállomás legénységének fejlesztettek ki. A módszer később fontos mérföldkő lehet, Mars-missziók, holdbázison tartózkodók, vagy mélyűrbe utazók számára. Szép tervek, de egyelőre a boltok polcaira se jutottak el.

SavorEat

A már le sem kell írni, hogy melyik országban alapított cég termékeinek megjelenése küszöbön áll, de élelmiszerboltokban nem lehet majd kapni. Egy olyan séfrobotot forgalmaznak, ami

INFRAVÖRÖS FÉNNYEL süti ki, vagy főzi meg a szintén saját gyártású, növényi eredetű hamburger húspogácsáikat.

Ezzel a megoldással főleg éttermeket, szállodákat, légitársaságokat, óceánjáró hajókat, katonai bázisokat és kiskereskedelmi egységeket céloznak meg. Ha minden igaz, a készülék öt perc alatt képes kinyomtatni egy háromfogásos menüt, amiben ízlés szerint módosíthatjuk a fehérje- és zsírmennyiséget.

BeeHex

Ez egy NASA által alapított vállalat, így adja magát, hogy először űrbéli körülmények közé szánt ételekkel foglalkoztak, de mára megjelentek egy olyan 3D nyomtatóval is, amivel látványos tortadekorációkat lehet készíteni. Ebben az igazán nagy truváj az, hogy egy cukrászok számára mindig is kézimunkát jelentő folyamatot automatizál, az elejétől a végéig.

Ehhez már szakemberek sem kellenek, ugyanis az állomás önkiszolgáló. A vásárló a DecoPod, vagy a kisebb Cake Writer berendezés érintőképernyőjén maga választhatja ki, hogy milyen személyes üzenetet irat-rajzoltat rá a tortára, aztán a gép szépen elkészíti.

byFlow

Az összes eddigi kütyü között ez engedi a felhasználó számára a legnagyobb kreativitást, hiszen tetszőleges (de nyilván pépesített formában jelen lévő) anyagot tölthetünk bele, a hústól és péksütemény-tésztától a gyümölcsön át a marcipánig és csokoládéig.

A cég zászlóshajója a hordozható Focus 3D nyomtató, amihez frissíthető nyomtatófejek és szoftverek, tíz újratölthető patron, négy darab (kétméretű) fúvóka és több előre elkészített élelmiszerdizájn is tartozik.

Natural Machines

Talán a legrégebbi cég a felsorolásban: 2012-ben alapították a Foodini 3D nyomtató gyártására. Ebben szintén nagyon változatos töltőanyagok mehetnek, hogy az adott vendéglátóhelyen akár egy perc alatt kinyomtasson húsételt, vagy süteményt, forró krumplipürét, vagy bármilyen csokoládét.

Egyelőre csak profi éttermi konyhák számára készült változat létezik, de már építik az új változatot, ami otthon használható – feltehetőleg egy kocsi áráért cserébe.

BluRhapsody

Ezt a vállalatot a minden bizonnyal ismerős nevű, olasz Barilla alapította. A tésztagyártó 3D formák alkotására tervezett gépet, hogy kiváló minőségű búzalisztből lehessen létrehozni a legváltozatosabb kreálmányokat.

Érdekes módon nem fennhéjázó luxustermék – épp ellenkezőleg: hosszútávon jelentős megtakarításokat lehet vele elérni, hiszen az időigényesen és nehezen formázható tésztából villámgyorsan és automatikusan készíthetőek el a legváratlanabb megjelenésű sütemények. Pékségeknek ajánlják, egyébként.

Print2Taste

Német vállalat, ami kétféle gépet készít: míg az egyik, a Procusini szakemberek munkáját segíti, addig a másikat, a Mycusini-t kifejezetten otthoni használatra tervezték. Cifrázhatnánk is, de minek? Csokinyomtató!

A mindenki kedvencének számító csokoládét bármilyen színben és formában, illetve korlátozott, de azért elég változatos méretben nyomtatja, tetszőleges formákra.

REM3DY Health

Ezt nem véletlenül tartogattuk a végére: a 3D nyomtatott élelmiszerekkel foglalkozó brit vállalat nevében

van szerencsénk bemutatni az egészséges gumicukrot!

A vitamindús édesség vegán alapra nyomtatott tápanyagrétegekből épül fel, teljesen úgy, ahogy azt előre megadod, egy online kérdőíven. Magyarán: az édesség teljesen egyedi, hiszen a legapróbb összetevők szintjén személyre szabható, miközben segít elkerülni a nem összeillő ízeket.

A fenti megoldásokra szerintünk komplett étteremláncok is épülnek majd – de akkor már ilyenek legyenek:

Robotokkal váltaná ki az emberi dolgozókat egy népszerű étteremlánc

 

×