Elképesztően nagy siker a God of War: Ragnarök, amiért a magyarok képesek a novemberi hidegben is hosszú sorokban várakozni. Pont, mint a 2000-es években.

Kétség sem fér hozzá, hogy 2022 hatalmas esztendeje volt a videojátékoknak. Annyira méghozzá, hogy már azon is óriási vitákat képesek folytatni a játékosok, hogy melyik idei remekmű lehetne igazán az év legjobb játéka:

  • a From Software leggrandiózusabb, nyílt világú souls-like-ja, az Elden Ring,
  • a mindenki szívét a semmiből azonnal elrabló Stray,
  • a meglepően fantasztikusra sikeredett független fejlesztésű Cult of the Lamb,
  • a hosszú-hosszú idő után visszatérő legendás Bayonetta 3,
  • a AAA-s szintet megrengető horrorkaland A Plague Tale: Requiem,
  • a Guerilla Games eddigi legjobb alkotása, a Horizon II: Forbidden West,
  • vagy az egészen frissen megjelent mitologikus családi dráma, a God of War: Ragnarök.

Nagyon nehéz döntés, bár egyre inkább úgy tűnik, hogy a játékosokon és a rajongókon ez már nem fog múlni. A fent felsorolt címek ugyanis kivétel nélkül hatalmas kritikai sikert értek el, az viszont egyiknek sem sikerült, ami Kratosnak és Arteusnak.

A háború istene ugyanis képes volt visszarepíteni mindenkit az időben, amikor egy-egy újabb megjelenésért sokan éjszakákba nyúlóan képesek voltak sorban állni a játékboltok előtt. Ez a szokás az elmúlt évtizedekben a digitális piac felerősödésével egyre inkább kihalni látszott, a játékosok pedig a sorbanállás helyett inkább otthon, kényelmesen, egyetlen mozdulattal letudják az egészet.

Most azonban úgy tűnik, hogy a spártai istengyilkos nemcsak a skandináv mitológiát zúzza le, hanem még az idő kerekét is visszatekeri. Legalábbis egy budapesti Konzolvilág dolgozói néhány órára a 2000-es évek elején találták magukat,

amikor az új God of War éjféli megjelenését hosszú sorokban várták a legnagyobb rajongók.

Az ember persze gondolhatná, hogy minek ez a nagy felhajtás, hiszen három gombnyomásra az otthon melegéből kibekkelhető az egész, a helyszíni megjelenés hangulatát azonban aligha adhatja vissza. Persze kár azt gondolni, hogy a Ragnarökért mindenhol ekkora sorok kígyóznak, vagy hogy a lemezes kiadások újra a virágkorukat élik, régi vágású gamerként mindenesetre szívmelengető nosztalgiát ébreszthet a fenti képsor.

A God of War: Ragnarök egyébként már most az egyik legmagasabbra értékelt darabja a sorozatnak, ami több mint 120 kritikusi értékelés után 94 ponton áll a Metacriticen. Valószínűleg a játékosok sem fogják ennél alacsonyabbra belőni a játék nívóját, amellyel a Sony saját gyártású címei között is előkelő helyre kerülhet, egyenesen a legjobbnak tartott The Last of Us mellé.

A God of War: Ragnarököt egyébként a LEET Shopból is megvásárolhatod, ha pedig kíváncsi vagy a szigorúan spoilermentes kritikánkra, akkor az alábbi videót is érdemes megnézned:

Ha pedig a teljes God of War-sztori is érdekel, akkor ezt a videót mindenképp nézd végig, még mielőtt elindítanád a Ragnarököt:

 

Az örök vita: Digitálisan vagy lemezes formában jobb megvenni a játékot?

 

×