A legújabb cikksorozatunkban azokat a YouTube-videósokat gyűjtjük össze, akik a legrosszabb példákat mutatják a nézőknek, azaz méltán nevezhetjük őket a platform legkárosabb arcainak.

Ahhoz, hogy valakiből népszerű YouTuber legyen, nem kell jó vagy erkölcsös embernek lennie. Elég, ha beáll a kamera elé, színészkedik egy picit, majd utána úgy viselkedhet és olyan dolgokat csinálhat, amiket nem szégyell. Hiába, hogy az online tartalomgyártással szerencsésebb esetben milliókhoz lehet elérni, a leendő tartalomgyártók alkalmasságát és/vagy szándékait előre lehetetlen leellenőriznie a platformoknak.

Persze egy idő után szinte mindenki belebukik a játszmázásba, és itt-ott foszlani kezd az illúzió szövete, amely mögül óhatatlanul kibukik a szörnyű valóság. Ilyenkor szokás nagy balhét is kerekíteni belőle, hiszen egyrészt így lehet eltakarítani őket a nyilvánosságból, másrészt ezzel lehet csak elriasztani a hozzájuk hasonló mérgező alakokat, akik egyelőre csak játszadoznak a tartalomgyártás ábrándjával.

Egy tartalomgyártónak ugyanis, bárhogyan próbálja is levakarni magáról a dolgot, igenis nagy felelőssége van abban, hogy mit mutat, és mit böfög bele az éterbe. És itt nemcsak a gyermekkorú nézőkre kell gondolni, hanem tulajdonképpen mindenkire, hiszen sokan normának, esetleg vissza-, önigazolásnak veszik azt, amit a kedvenceiktől látnak. Nem mindegy tehát, hogy milyen mintát mutatnak, hogy milyen értékeket közvetítenek, és ugyan a platformok kellőképp lefektetik a játékszabályokat, sokan akár évekig képesek radar alatt működni.

‘YouTube-botrányok – A világ legkárosabb Youtube-videósai’ cikksorozatunkban viszont a teljesség igényével felkutatjuk az összeset, de szigorúan csak olyanokat válogatunk össze, akik legalább már egyszer kimutatták a foguk fehérjét. Vagyis volt már olyan botrányuk, amely során kiderült, hogy valójában milyen emberek is ők.

Brooke Houts, a kutyaverő

Brooke Houts 2014 óta készít videókat a YouTube-ra, de igazán csak azután vált ismertté, mikor örökbe fogadott egy Sphinx nevű kiskutyát. A kutya nagyon hamar óriási népszerűségre tett szert, ezért Brooke úgy döntött, hogy saját maga helyett inkább Sphinxet teszi meg a csatornája főszereplőjévé.

Nagyon felpörgött a biznisz, Brooke akkora ismertségre tett szert, amiről korábban csak álmodozott. Ez egészen 2019 augusztusáig tartott, amikor egy vágatlan videóban a rajongói azt láthatták, hogy a lány szinte terrorizálja az akkor már termetesebb kutyát. Sphinx az ominózus videóban igazából semmi rosszat nem csinált, játszott és próbálta megnyalogatni a videót rögzítő gazdáját, aki különösen agresszívan válaszolt.

Brooke a fejénél fogva a földre szorította Sphinxet, akinek előbb beleordított a fülébe, majd leköpte. Miután a pajkos kutyus próbálta megnyalni a lány arcát, az keményen ellökte őt, majd felállt és üldözni kezdte, a háttérből pedig tisztán lehetett hallani, hogy nem pont a jó szándék vezérelte.

Nyilván óriási balhé kerekedett az állatkínzás-gyanús esetből, amit aztán még a rendőrség is kivizsgált. Brooke ezután hiába próbálta magyarázni a bizonyítványát, azzal semmire sem jutott, és minden későbbi próbálkozása eltűnt a süllyesztőben. De talán nem is akkora kér érte.

2021 elején aztán feltöltött egy videót, amiben azt ecseteli, hogy mégis hová tűnt a videóiból a kutyus. Brooke szerint Sphinx egyszerűen kezelhetetlen volt, egy alkalommal pedig annyira megvadult, hogy rátámadt egy másik kutyára. Ez persze Brooke nevelési módszereit ismervén annyira nem olyan meglepő.

Így a videós végül úgy döntött, hogy új otthont keres neki, aminél felelősebb döntést talán nem is hozhatott volna. Reméljük, hogy Sphinx egy szerető helyre lelt.

JayStation, a YouTube egyik legnagyobb csótánya

Sajnos a magyar ajkú YouTube-on is bőven van az olyan manipulatív, toxikus, és roppant káros videósból, mint amilyen JayStation ~ alias Jason Matthew Ethier. Sőt, a nyakamat tenném rá, hogy sokan konkrétan őt és a munkásságát másolják, ami talán még rosszabb annál, mint hogy ez a figura egyáltalán létezik és folyton visszaengedik a platformra. Egyszer azonban annyira túlfeszítette a húrt, ami már mindenkinek sok volt.

2019-ben ugyanis azt próbálta véresen komolyan beadni a jellemzően fiatal gyerekekből álló közönségének, hogy a barátnője, Alexia Marano egy brutális autóbalesetben meghalt.

A videós odáig ment, hogy egy hamis helyszínt is berendezett az utcán, mintha ott halt volna meg a lány – amit nyilván meg is mutatott a követőinek. Ezután megpróbált kapcsolatba lépni Alexia szellemével, azt viszont már sosem tudjuk meg, hova futott volna ki az átverés. Sokan, emberek tízezrei estek Jasonnek, amiért ízléstelen viccet, egy kattintásvadász hülyeséget csinál valaki tragédiájából, míg mások átláttak a szitán, és követelték, hogy mondja el az igazat.

A videós némi ellenkezést követően végül megtört és beismerte, hogy az egész egy nagy kamu. Alexia nem szenvedett autóbalesetet és életben van, de ettől függetlenül valójában cseppet sem volt jól. Mint kiderült Jason folyamatosan lelkileg és fizikailag is zaklatta, terrorizálta és manipulálta őt, hogy olyan dolgokat csináljon vele a videóiban, amitől a bántalmazó srác nézettséget remélt.

Jasont ezután letartóztatták és fegyverrel való bántalmazás miatt vádat emeltek ellene. JayStation viszont egy elpusztíthatatlan parazita, a YouTube csótánya, aki valahogyan mindig visszatér. Még furcsább, hogy pont a volt barátnőjével együtt kezdett a botrány után közösen egy új csatornába, de aztán ismét szakítottak.

Ezt követően már a YouTube is megelégelte a hülyeségeit, és 2021-ben kitiltották az oldalról. Ezután perrel fenyegette az általa csak a „világ legrosszabb platformjának” nevezett YouTube-ot, amire a mai napig, újabb és újabb csatornák létrehozásával próbál visszatérni. Csak hát minek?!

Ez volt az első darabja a cikksorozatnak, hamarosan pedig ismét elmerülünk a YouTube mocsarában, ahol sajnos bőséggel akadnak magyar videósok is.

Ha pedig te is ismersz ilyen toxikus, káros üzenetet és példát mutató tartalomgyártót, azt mindenképp írd meg kommentben!

Ez is érdekelhet:

Psgogli7 keményen ráment a TheVR-ra – Közben tovább zuhan a magyar Twitch

 

×