Xbox: a metaverzum csak egy nagyon rosszul felépített videojáték – milyen lehet ezt hallani, miután elvertél rá 15 milliárd dollárt?!

Nem túl jó előjelekkel indult, és még rosszabbnak ígérkezik a folytatás a metaverzum számára: az iparág más nagy szereplői mindenféle szakmai udvariasság nélkül elkezdték mardosni, de úgy tűnik, nem minden ok nélkül.

Mikor megláttuk Mark Zuckerberg nyáron megosztott metaverzumos szelfijét, mi sem bírtuk ki röhögés nélkül…

Forrás: Meta

Tényleg itt kell tartania egy projektnek ekkora kazal pénz befektetése után? Az Okosipar.hu azt írja, hogy a Meta 2021 első hónapjától az idei év közepéig, tehát

a projekt bejelentésétől számítva, 15 milliárd dollárt (úgy 6,3 ezermilliárd forintot) vert el Zuckerberg álmára.

Mindezt úgy, hogy senki nem tudná pontosan megmondani: mégis mire?! A pénzt a metaverzumot fejlesztő Reality Labs nevű részleg nyeldesi – állítólag egyre jobban, és cserébe eddig csak egy 1.500 dolláros (kb. 627 ezer forintos) VR-szemüveget, illetve lábakat növesztett avatárokat tudtak felmutatni.

Forrás: Meta

Látják a bajt a gaming cégek is – derült ki a Wall Street Journal Tech Live 2022 konferencián, ahol először Phil Spencer Xbox-főnök sajnálta le a projektet:

„a videojátékok már évek óta 3D terekben engedik össze az embereket, hogy megmenthessék a világot, vagy meghódítsanak egy kastélyt – erre épül egy metaverzum, ami úgy néz ki, mint egy tárgyaló”.

A PC Gamer szerint a Meta VR-szemüvegének alapjait építő Palmer Luckey (a felvásárolt Oculus egykori alapítója) szintén elég szkeptikus: úgy véli, a metaverzum „nem jó termék”. Olyan, mint egy normál esetben nem is piacra szánt koncepcióautó, ami csupán vízió, de senki sem gondolhatja komolyan, hogy eladható.

 

A videojátékokhoz digitális világokat építő Improbable igazgatója, Herman Narula egyetértett a fentiekkel, de vitatta, hogy a metaverzumot érdemes game-ekkel összevetni. Mint mondta, az olyan termékek, mint a Call of Duty, vagy a World of Warcraft önmagukban is kisebb univerzumok, így ő abban látna fantáziát, ha a metaverzum ezeket kapcsolná össze valamilyen módon – például bajnokságok, vagy márkák szintjén. Jobb lett volna, ha Zuckerberg meghívja Narulát egy kávéra és feltesz pár kérdést, mielőtt célirány nélkül dollármilliárdokat éget el. Ezzel lehet, hogy ki is csinált egy jobb sorsra érdemes nagy ötletet.

Amúgy ez is jó kérdés:

Igazi bűncselekmény lehet a metaverzumban elkövetett gyilkosság?!

 

×